Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 12:21

Μικρά από την Kalamata Journal: Ο “καλός”, ο “σκληρός” και η αξιοπρέπεια εργαζομένων

Μικρά από την Kalamata Journal: Ο “καλός”, ο “σκληρός” και η αξιοπρέπεια εργαζομένων

Είναι δυνατόν ένα ζήτημα -οι κακοί χειρισμοί του οποίου μπορεί να αφήσουν σκιές στον κοινωνικό περίγυρο για την εντιμότητα και αξιοπρέπεια εργαζομένων- που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά την καταβολή επιδομάτων σε εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, να μην έχουν συνεννοηθεί πως θα το χειριστούν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος με τον πρόεδρο της Επιχείρησης, Κώστα Αθανασόπουλο;

Μάλλον είναι απίθανο να μην έχει γίνει τέτοια συνεννόηση. Όταν μάλιστα ο δήμαρχος μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ…

Και όμως στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για άλλη μια φορά ο δήμαρχος εμφανίστηκε ως ο καλός της υπόθεσης, που δεν καταλογίζει τίποτα το δόλιο στους εργαζόμενους, όμως την ίδια στιγμή ο πρόεδρος που έχει επιλέξει στη ΔΕΥΑΚ μιλούσε για “μανταλάκια”, στα οποία θα κρεμάσει κάποιους: “...όλα θα κρεμαστούν στα μανταλάκια για να ενημερωθεί ο καλαματιανός λαός, ο οποίος πληρώνει”.

Αν δεν υπάρχει γραμμή από το δήμαρχο για το χειρισμό αυτού του τόσο σοβαρού θέματος τότε να πει ότι έχει αφήσει εν λευκώ στους αντιδήμαρχους και τους προέδρους των νομικών προσώπων να κάνουν ό,τι κρίνουν μόνοι τους ή ότι τους πουν οι διευθυντές τους. 

Αν όμως δεν είναι έτσι τότε ο δήμαρχος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους χειρισμούς που έχουν γίνει σε αυτή την υπόθεση και όχι να “κρύβεται” πίσω από τον πρόεδρο ή τους δικηγόρους και τους ορκωτούς. 

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε από τη νομική σύμβουλο η άποψη ότι ο φάκελος του θέματος θα πρέπει να αποσταλεί στον εισαγγελέα. 

Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, Σταμάτης Μπεχράκης, ήταν αυτός που έβαλε το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας να γίνει συζήτηση και να παρουσιάσει ο δήμαρχος τις κατευθύνσεις που έχει δώσει. 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Αθανασόπουλος, φυσικά αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ σχολίασε ότι για “όσα αναγράφονται ή ορισμένοι προστρέχουν για να δημιουργήσουν και δημιουργείται θόρυβος, προς το παρόν δεν θα υπάρχει απάντηση. Όταν τελειώσουν οι διαδικασίες όλα θα κρεμαστούν στα μανταλάκια για να ενημερωθεί ο καλαματιανός λαός, ο οποίος πληρώνει”. 

Ο δήμαρχος τόνισε και εκείνος ότι “οι ρόλοι είναι διακριτοί (μεταξύ ΔΕΥΑΚ και Δήμου), δεν έχει λόγο να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο” το θέμα, όπως πρότεινε ο Σταμάτης Μπεχράκης. 

“Εμείς δεν κατηγορούμε κανέναν, δεν λέμε ότι κανείς καταχράστηκε χρήματα. Προφανώς και όχι. Λέμε όμως ότι αν δόθηκαν χρήματα που δεν έπρεπε να δοθούν πρέπει να τα επιστρέψουμε. Το ίδιο έχει συμβεί και σε εμάς. Και εμείς οι αντιδήμαρχοι παίρναμε ένα επίδομα, με υπογραφή του Επιτρόπου, και ξαφνικά έρχεται η Οικονομική Υπηρεσία και λέει πρέπει να το επιστρέψετε και το επιστρέψαμε. Όταν κάποιος έχει πάρει χρήματα δεν λέμε ότι τα καταχράστηκε, όταν όμως αποδεικνύεται ότι δεν έπρεπε να δοθούν πρέπει να τα επιστρέψει πίσω, διαφορετικά υπάρχουν τα δικαστήρια”. 

Αυτό το “όταν αποδεικνύεται”, που είπε ο δήμαρχος, ίσχυσε στη συγκεκριμένη υπόθεση της ΔΕΥΑΚ;

Σταύρος Μαρτίνος