Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 17:56

Μικρά από την Kalamata Journal: Μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ως σχολείο το Μπενάκειο Σχολείο;

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος θα προετοιμαστεί προκειμένου να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου, στην περιοχή του σταθμού του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, για να στεγαστούν σε αυτό το Μπενάκειο Σχολείο (5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας) και το 17ο Δημοτικό Σχολείο.

Υπάρχουν κάποια ζητήματα όμως που για πολλούς είναι σοβαρά. Πρώτον: Αφού ο Δήμος θέλει να φτιάξει κτίριο για τα δύο σχολεία μάλλον συμφωνεί με πρόταση που κατά καιρούς επανέρχεται από κύκλους της διοίκησης της εκπαίδευσης για τη συγχώνευση των δύο αυτών σχολικών μονάδων. Ξεκάθαρα λοιπόν, είναι ο Δήμος Καλαμάτας υπέρ της συγχώνευσης των σχολικών μονάδων; Μπορεί να τεκμηριώσει ότι αυτό θα είναι προς όφελος των μαθητών; Εκτός από τους μαθητές όμως λαμβάνει υπόψιν του ο Δήμος ότι οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων πλήττουν την κατάσταση εκπαιδευτικών, χάνονται οργανικές θέσεις, μειώνεται ο αριθμός των διδασκόντων;

Δεύτερο ζήτημα: Το Μπενάκειο Σχολείο είναι το πιο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της Καλαμάτας, από την άποψη ότι λειτουργεί στο ίδιο κτίριο, που ανεγέρθηκε ακριβώς για τη στέγαση σχολείου, από το 1906!

Έχει πάρει το όνομά του από τον δήμαρχο Παναγιώτη Μπενάκη, που πήρε την απόφαση για την ανέγερσή του. Ο ίδιος το 1914, πριν από τις δημοτικές εκλογές, είχε αναφερθεί σε αυτό το έργο, σημειώνοντας ότι “κατά το εξαετές διάστημα της δημαρχοντίας μου και παρά τας αντιδράσεις ειργάσθην όσον μοι ήτο δυνατόν. Ανωκοδόμησα το Γ’ Δημοτικόν Σχολείον Καλυβίων (το σημερινό 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας)”. 

Το Μπενάκειο Σχολείο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο με την αναφορά ότι “το κτίριο χαρακτηρίζεται από λιτότητα και συμμετρία στην διάταξη των ανοιγμάτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιμέρους μορφολογικά του στοιχεία όπως: το προστώον στο μέσον της κυρίας όψης, τα αετώματα, η κορνίζα κάτω από το γείσο της στέγης κ.α.”.

Εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρετήσει στο Μπενάκειο τονίζουν ότι έχει ιδανικούς χώρους για την εκπαιδευτική διαδικασία, που όμως χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή από το Δήμο Καλαμάτας. 

Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα, γιατί να σταματήσει να λειτουργεί ως σχολείο το Μπενάκειο; Γιατί να χαθεί και αυτό το κομμάτι της ιστορίας της πόλης; Τι άλλο έχει στο μυαλό του ο Δήμος Καλαμάτας για το Μπενάκειο Σχολείο;

Στ.Μ.