Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 18:13

Μικρά από την Kalamata Journal: Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής Καλαμάτας και ο “Αντώνης Τρίτσης”

φωτορεαλιστικό σχέδιο για την ανάπλαση στο ανατολικό κέντρο Καλαμάτας φωτορεαλιστικό σχέδιο για την ανάπλαση στο ανατολικό κέντρο Καλαμάτας

Η Καλαμάτα φαίνεται ότι θα μπορεί τις επόμενες δεκαετίες να είναι ήσυχη σε ό,τι αφορά την ύδρευση των κατοικιών και επιχειρήσεων. Η κατασκευή καινούργιου κεντρικού αγωγού υδροδότησης θα ξεκινήσει, και ας μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η πορεία που θα ακολουθήσει... Και προχθές η δημοτική αρχή Καλαμάτας ανακοίνωσε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η κατασκευή καινούργιας, πολύ μεγάλης, δεξαμενής ύδρευσης της Καλαμάτας, στον Αϊ Γιάννη τον Καρβούνη. Πολύ θετικά αυτά, όμως υπάρχει και ένας στόχος που έχει βάλει η δημοτική αρχή, τον οποίο μας θύμισε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου...

Ο κ. Κοσμόπουλος σημειώνει ότι η δημοτική αρχή είχε ανακοινώσει, ως στόχο, το έργο της δεξαμενής στον Αϊ Γιάννη, προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ, να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ως επιπλέον έργο. Δηλαδή η πίστωση αυτή να μην μετρήσει στο συνολικό κονδύλι που δικαιούται ο Δήμος Καλαμάτας από το πρόγραμμα, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 22.000.000 ευρώ. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν ο στόχος της δημοτικής αρχής ικανοποιήθηκε ή θα ικανοποιηθεί από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα ή όχι. 

Είναι σημαντικό να απαντηθεί όχι τόσο για να φανεί αν η δημοτική αρχή Καλαμάτας έχει ισχυρές κομματικές διασυνδέσεις στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και παίρνει αυτά που ζητάει όσο για να ξέρει το δημοτικό συμβούλιο τι θα μείνει εκτός χρηματοδότησης από το “Αντώνης Τρίτσης”. 

Το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή Καλαμάτας παρουσίασε με σχεδιαγράμματα, φωτορεαλιστικά σχέδια, φωτογραφίες και κείμενα με αναλύσεις και προσδοκίες την πρότασή της για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του ανατολικού κέντρου και τη διασύνδεσή του τόσο με το ιστορικό κέντρο όσο και με την παραλία της πόλης. Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είχε μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου για τη δημιουργία ενός αστικού τοπίου υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας. 

Αυτό το έργο φαίνεται λοιπόν ότι κινδυνεύει, αν όχι να μείνει εκτός χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αλλά να χρηματοδοτηθεί με πάρα πολύ μικρότερη πίστωση από τα 16.300.000 ευρώ που αρχικά ζητούσε ο Δήμος. 

Αν λοιπόν αυτό το έργο, τα σχέδια του οποίου σχεδόν πανηγυρικά παρουσίασε η δημοτική αρχή, κινδυνεύει να μην γίνει όπως είχε σχεδιαστεί, θα είχε άδικο αν ισχυριζόταν κάποιος ότι η δημοτική αρχή έκανε λάθος. Ότι έφτιαξε ένα πρόγραμμα έργων για το “Αντώνης Τρίτσης” ύψους 62.000.000 ευρώ περίπου, θεωρώντας ότι τα εκατομμύρια αφθονούν. Όμως τα εκατομμύρια είναι μετρημένα και μάλιστα προέρχονται από δάνεια. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για το “Αντώνης Τρίτσης” μπορεί στο τέλος να αποδειχθεί ότι ήταν εκτός οικονομικής πραγματικότητας... 

Στ.Μ.