Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 15:23

Άλλη μια πρωτιά για το Νοσοκομείο Καλαμάτας με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 
Μέχρι τις αρχές του 2018 ή και λίγο νωρίτερα το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα διαχειρίζεται το ίδιο τα μολυσματικά του απόβλητα εξοικονομώντας μέχρι 150.000 ευρώ το χρόνο, εξασφαλίζοντας την αυτονομία του ως προς τη συγκεκριμένη διαδικασία και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Το πρωί, σε κλίμα ικανοποίησης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος και ο προμηθευτής Νίκος Επιφάνης υπέγραψαν τη σύμβαση για την προμήθεια και την εγκατάσταση του συστήματος διαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων. Όπως υπογραμμίστηκε, το Νοσοκομείο της Καλαμάτας είναι το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα που προχωράει σε αυτό το ρηξικέλευθο και καινοτόμο βήμα…

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε με προσκεκλημένους τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, ενώ ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Τάσος Βλαχοδημητρόπουλος, εξήγησε ότι κάθε μήνα το Νοσοκομείο παράγει περίπου 5 τόνους μολυσματικών αποβλήτων, η διαχείριση των οποίων γίνεται από ιδιώτες. Όπως σημείωσε, οι ιδιώτες επεξεργάζονται τα απόβλητα αυτά και στη συνέχεια τα εναποθέτουν σε νόμιμους χώρους που μπορεί να βρίσκονται πολύ μακριά, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα. Όλη αυτή η διαδικασία θα παύσει με την έναρξη της αυτοδιαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων, τόνισε ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος, κάτι που θα έχει και σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος. Ειδικότερα εξήγησε ότι με το σύστημα της αυτοδιαχείρισης ο όγκος των μολυσματικών αποβλήτων θα μειώνεται κατά 80% τουλάχιστον και το βάρος τους κατά 25% τουλάχιστον. Επιπλέον από την επεξεργασία που θα γίνεται, την αποστείρωση, τα απόβλητα θα μπαίνουν πλέον στην κατηγορία των αποβλήτων αστικού τύπου.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε το μεγάλο οικονομικό όφελος που θα έχει το Νοσοκομείο από την αυτοδιαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων του, ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη αντίστοιχα, τονίζοντας ότι στήριξαν τη συγκεκριμένη ρηξικέλευθη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ενέκριναν ειδική επιχορήγηση προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια. Επίσης ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα τον Τάσο Βλαχοδημητρόπουλος, τονίζοντας ότι με τη δουλειά που γίνεται δρομολογούνται εξελίξεις και εισάγονται νέες τεχνολογίες στο Νοσοκομείο.

Ο προμηθευτής Νίκος Επιφάνης από την πλευρά του εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η εταιρία του αναλαμβάνει το συγκεκριμένο εγχείρημα, το οποίο τόνισε ότι πρώτη φορά γίνεται σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι έχουν ενδιαφερθεί και άλλα Νοσοκομεία στη χώρα, πρόσθεσε όμως ότι ο διοικητής της Καλαμάτας φαίνεται ότι είναι ο πιο δραστήριος αφού προχώρησε πρώτος. Επίσης ανέφερε ότι το Νοσοκομείο της Καλαμάτας φαίνεται ότι είναι στην πρωτοπορία των Νοσοκομείων της χώρας σε ό,τι αφορά την καινοτομία.
Στ.Μ.