Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 10:58

Σύγχρονο μηχάνημα για ωχροπάθειες και γλαύκωμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ 1Η ΟΚΤΩΒΡΗ  
Μηχάνημα το οποίο αναμένεται να εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς του Νομού με οφθαλμολογικά θέματα, απέκτησε το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Είναι τομογράφος που θα κάνει εξετάσεις διάγνωσης ωχροπάθειας, γλαυκώματος και άλλων παθήσεων. Μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένες εξετάσεις δεν μπορούσαν να γίνουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και οι εξεταζόμενοι έπρεπε να ταξιδέψουν σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Οι εξετάσεις με το συγκεκριμένο μηνήμα θα ξεκινήσουν από την 1η Οκτώβρη και θα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπη, με ραντεβού και με το σχετικό παραπεμπτικό γιατρού…

Σχετικά από το Νοσοκομείο Καλαμάτας ανακοινώθηκαν σήμερα τα εξής: “Ένα ακόμη ιατρικό μηχάνημα για τις ανάγκες της Οφθαλμολογικής Κλινικής παρέλαβε τις προηγούμενες ημέρες το Νοσοκομείο Καλαμάτας στα πλαίσια του ενταγμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω ΠΔΕ 2017. Πρόκειται για ένα νέο σύγχρονο τομογράφο οπτικής συνοχής (OCT) τελευταίας τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κλινικής κ.Σοραρούφ Αλέσιο με το νέο μηχάνημα θα υπάρχει η δυνατότητα για την εκτέλεση της εξέτασης ΑΓΓΕΙΟ-OCT στους ασθενείς που έχουν ανάγκη.

Η  ΑΓΓΕΙΟ-OCT  είναι μια εξέλιξη της Οπτικής Τομογραφίας (OCT στα αγγλικά) η οποία επιτρέπει την απεικόνιση των αγγείων του εσωτερικού μέρους του οφθαλμού.

Με την Οπτική Τομογραφία (OCT)  είναι δυνατή η απεικόνιση του εσωτερικού μέρους του οφθαλμού που λέγεται Αμφιβληστροειδής και ειδικά το μέρος γνωστό ως Ωχρά. Επιτρέπει την διάγνωση και την παρακολούθηση σοβαρών παθήσεων γνωστές ως Ωχροπάθειες όπως και άλλες παθήσεις του οφθαλμού πχ το Γλαύκωμα.

Η ΑΓΓΕΙΟ – OCT επιτρέπει την απεικόνιση της ροής του αίματος στην περιοχή της Ωχράς και του Οπτικού Νεύρου . Είναι μια μη επεμβατική διαδικασία (δεν χρειάζονται ενέσεις) που αντικαθιστά σε πολλά περιστατικά την προηγούμενη Φλουοροαγγειογραφία η οποία αντίθετα χρειάζεται μια ενδοφλέβια ένεση ιδικού υγρού η οποία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Οι ασθενείς που εξετάζονται χρειάζεται μόνο να παρακολουθήσουν ένα φωτεινό στόχο που φαίνεται στο μηχάνημα για να γίνει η εξέταση.

Η εξέταση αυτή επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια στην διάγνωση και παρακολούθηση των Ωχροπάθειων και των παθήσεων του Οπτικού Νεύρου, βελτιώνοντας σημαντικά την δυνατότητα θεραπείας αυτών των παθήσεων.

Οι πολίτες της Μεσσηνίας θα έχουν πλέον την δυνατότητα πραγματοποίησης της συγκεκριμένης εξέτασης στο Νοσοκομείο μας, για την οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα έπρεπε να μεταβούν σε μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας.

Η εν λόγω εξέταση καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον Ν.3458/2016 και πλέον παρέχεται δωρεάν, σε αντίθεση με το παρελθόν που οι πολίτες κατέβαλλαν το σύνολο του κόστους της εξέτασης. Μόνη υποχρέωση είναι οι ασθενείς να έχουν φροντίσει να έχουν ηλεκτρονικό παραπεμπτικό από τον θεράπων ιατρό τους.

Η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες από την 1η Οκτωβρίου 2018 και η εξέταση θα διενεργείται κάθε ΤΡΙΤΗ και ΠΕΜΠΤΗ με ραντεβού μέσω της υπηρεσίας 14500.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 27213 63691 έως 693”.