Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 14:29

Ιατρικός Σύλλογος: Εκβιάζουν τους πολίτες, οδηγείται σε αδιέξοδο η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ 
Καταγγελία κατά του υπουργείου Υγείας ότι επιστρατεύει τους πολίτες με απαράδεκτους και εκβιαστικούς όρους για την εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό μέχρι το τέλος του χρόνου, δημοσίευσε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας. Τονίζει ότι αφαιρείται από τους πολίτες το Συνταγματικό τους δικαίωμα της επιλογής των γιατρών που θα τους παρέχουν υπηρεσίες υγείας αλλά και ότι οδηγείται σε αδιέξοδο η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας γιατί στην περιοχή μας δεν υπάρχει επαρκής αριθμός οικογενειακών γιατρών, ενώ και οι υποδομές είναι ατελείς...

Η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου, με τίτλο "Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ενέχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση", υπογράφεται από τον πρόεδρο Δημήτρη Τζωρτζίνη και τον γενικό γραμματέα Ηλία Μανδηλάρη και έχει ως εξής: “Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε τη διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών με απαράδεκτους εκβιαστικούς όρους όσον αφορά την προτροπή για άμεση εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης.

Τονίζουμε ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας.

Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να επισημάνουμε την έλλειψη κάλυψης του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης μας όσον αφορά τον αριθμό οικογενειακών ιατρών, την ατελή υποδομή και το εξαιρετικά προβληματικό και αφιλόξενο διαδικαστικό πλαίσιο εγγραφής.

Ο στρεβλός τρόπος με τον οποίον το Υπουργείο Υγείας προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα του οικογενειακού γιατρού, οδηγεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε αδιέξοδο ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού.

Τονίζουμε ότι όλοι οι γιατροί του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές / διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, συναισθανόμενο την ευθύνη του απέναντι στους Έλληνες πολίτες, να αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των οικογενειακών γιατρών, ώστε ΟΛΟΙ οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ”.