Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 19:52

Διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο κατά των σχεδίων για περικοπές του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 
Παράσταση διαμαρτυρίας για το σχεδιασμό περικοπής των δικαιούχων του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Το αίτημα που υπέβαλαν ήταν όχι μόνο να μην μειωθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος αλλά το επίδομα να χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ασθενείς και γενικά σε όλους τους δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους που κάνουν επικίνδυνο και ανθυγιεινό επάγγελμα. Με την ευκαιρία εκπρόσωποι του Σωματείου μίλησαν και για τα μεγάλα κενά προσωπικού στο Νοσοκομείο και μάλιστα άφησαν να εννοηθεί ότι οι λόγοι που παραιτούνται γιατροί αφορούν και τις συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο…

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς, επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων εξετάζει σε ποιες ειδικότητες θα κοπεί η καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. “Εμείς ζητάμε όχι μόνο να μην γίνουν περικοπές αλλά το επίδομα να το παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι που κάνουν ανθυγιεινή εργασία”, τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Δημήτρης Τσιλίκας, σημείωσε ότι το αίτημα είναι το επίδομα να χορηγείται στο σύνολο του προσωπικού, “ιδιαίτερα στο προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς. Υπάρχουν λοιμώξεις και διάφορες παθήσεις που μεταφέρονται στο προσωπικό γι’ αυτό το επίδομα πρέπει να επεκταθεί και στο παραϊατρικό προσωπικό και στο εργαστηριακό και στο διοικητικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς”.


Όρθιοι ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δημήτρης Τσιλίκας και ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς και καθιστός δεξιά ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος

Τέλος ο κ. Τσιλίκας σημείωσε ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι τώρα, το επίδομα θα καταβάλλεται στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του Φλεβάρη και για το τι θα ισχύει από τον Μάρτη και μετά θα γίνει εισήγηση από επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, σημείωσε ότι συμφωνεί με το αίτημα, αναφέροντας μάλιστα ότι και ο ίδιος το έχει υπερασπιστεί την περίοδο που ήταν πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στην Αρκαδία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το τι θα γίνει τελικά είναι πολιτικό θέμα και δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε ο κ. Μπέζος, δεν μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο να βγάλει σχετικό ψήφισμα το οποίο πρότεινε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Η γραμματέας του Σωματείου, Θεανώ Μπλέκου, κληθείσα να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα κενά στο Νοσοκομείο, είπε ότι “το Νοσοκομείο αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση υπερανάπτυξης και τα κενά είναι πάρα πολύ μεγάλα”. Ωστόσο σημείωσε ότι για να δώσει το Σωματείο συγκεκριμένη απάντηση για τα κενά πρέπει να διαθέτει τα σχετικά στοιχεία, επισημαίνοντας πάντως ότι “έχουμε κάνει δημοσιεύματα στην εφημερίδα για τον ογκολόγο που λείπει. Έφυγε ο νευροχειρουργός και ο νευρολόγος, μετά από πολύ καιρό το Νοσοκομείο μένει χωρίς νευρολόγο. Στην Ψυχιατρική μόλις ήρθε ένας ψυχίατρος, οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερις και έχουμε μόνο δύο”.

Σε ερώτηση για τους λόγους που φεύγουν οι γιατροί η Θεανώ Μπλέκου παρατήρησε ότι “ίσως είναι οι συνθήκες, ίσως ότι το νοσοκομείο εφημερεύει κάθε μέρα, εξυπηρετούμε μεγάλο αριθμό ασθενών”, ενώ σημείωσε ότι το Νοσοκομείο είναι χαρακτηρισμένο ως άγονο, δηλαδή παρέχει κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών.

Τέλος ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Πατρινιός, πρόσθεσε οι ελλείψεις που υπάρχουν προκαλούν συνέπειες στην εξυπηρέτηση των ασθενών, “υπάρχει μεγάλη αναμονή και δεν μπορούμε ως προσωπικό να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που θέλουμε, παρότι δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας”.

Σημειώνεται ότι η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας και η ΑΔΕΔΥ.

Στ.Μ.