Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 13:20

Ευημερούν οι αριθμοί αλλά ταλαιπωρούνται πολίτες και προσωπικό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΖΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
Μια σειρά από αριθμούς επικαλέστηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, σε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να απαντήσει στο Σωματείο Εργαζομένων και τις αναφορές του για σοβαρά κενά σε ό,τι αφορά θέσεις του προσωπικού, τα οποία επηρεάζουν και την εξυπηρέτηση των νοσηλευόμενων-εξεταζόμενων. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό ο Γιώργος Μπέζος ανέφερε ότι τελικά οι γιατροί είναι περισσότεροι από τις οργανικές θέσεις. Παρόλα αυτά όμως αναγνώρισε ότι υπάρχουν τμήματα με προβλήματα, με ελλείψεις που πράγματι επηρεάζουν την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αναγκάστηκε μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση της Kalamata Journal, να παραδεχτεί ότι δεν κλείνονται πλέον ραντεβού με δερματολόγο, διότι η μοναδική γιατρός που υπάρχει, ενώ έπρεπε να είναι δύο, έχει άδεια ασθενείας, ενώ για τους δύο οφθαλμίατρους είπε ότι η μία γιατρός έφυγε και φεύγει και ο δεύτερος...

Ο κ. Μπέζος ξεκινώντας την τοποθέτησή του σχετικά με το προσωπικό σημείωσε ότι “παρακολούθησα τις προηγούμενες ημέρες κάποιες δηλώσεις από το Σωματείο Εργαζομένων που δίναν μια εικόνα για τρομερά κενά είτε στο νοσηλευτικό προσωπικό είτε σε γιατρούς τα οποία πιστεύω ότι δεν αντικατοπτρίζουν στο βαθμό ακριβώς τις πραγματικές συνθήκες”.

Όπως ανέφερε, οι οργανικές θέσεις σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό είναι 385 και καλυμμένες είναι οι 287. Όμως, όπως προκύπτει από τη συνέχεια των δηλώσεων του κ. Μπέζου, αυτές οι 287 θέσεις είναι καλυμένες όχι με μόνιμο προσωπικό αλλά και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως και με προσωπικό από προγράμματα του ΟΑΕΔ. Παρόλα αυτά ο διοικητής ανέφερε ότι οι κενές θέσεις είναι 38.

Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό ο διοικητής είπε ότι ο Οργανισμός προβλέπει 117 θέσεις αλλά σήμερα υπηρετούν περισσότεροι και συγκεκριμένα 82 μόνιμοι, 38 επικουρικοί και 33 ειδικευόμενοι. “Με άλλα λόγια είναι αρκετά περισσότεροι (οι γιατροί) από τον αριθμό των οργανικών θέσεων που έχουμε στο Νοσοκομείο” σχολίασε ο κ. Μπέζος, που πάντως συνέχισε προσθέτοντας: “Βέβαια αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι όλα τα τμήματα δεν έχουν τον ίδιο αριθμό γιατρών. Υπάρχουν τμήματα που καλύπτουν όλες τις θέσεις και άλλα που πονάνε και χρειάζεται να τα ενισχύσουμε”.

Επίσης ο διοικητής σημείωσε, σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, ότι από τον Οκτώβρη του 2018 έχουν γίνει 35 προσλήψεις “και ο στόχος είναι και για το 2019 να κρατήσουμε αυτό το ρυθμό στα ίδια επίπεδα”. Πρόσθεσε δε ότι οι προσλήψεις αυτές, όπως και 35 επικουρικών γιατρών αλλά και εφτά ατόμων παραϊατρικού προσωπικού, σύνολο δηλαδή 42 εργαζομένων, γίνονται από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου και “είναι μεγάλο βάρος για τον προϋπολογισμό ενός επαρχιακού νοσοκομείου να πληρώνει από τον δικό του κουμπαρά τόσα άτομα. Το καταφέρνουμε με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα χρόνια”.

Επιπλέον ο κ. Μπέζος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης ο διορισμός εννιά θέσεων γιατρών, οι οποίοι θα εργάζονται αποκλειστικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μετά τον χαρακτηρισμό του ως αυτόνομου. Όπως σχολίασε, το “Τμήμα Επειγόντων ήταν και παραμένει μια πληγή στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου”. Τέλος ο διοικητής σημείωσε ότι βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης μια θέση ψυχιάτρου, μια θέση παιδοψυχιάτρου και μία θέση παθολόγου-ογκολόγου για το Τμήμα Χημειοθεραπείας.

Στ.Μ.