Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 17:56

Εξετάστηκαν εκατοντάδες κάτοικοι του Νομού για τις αλλεργίες του ανώτερου αναπνευστικού

ΠΥΛΟΣ, ΜΕΣΣΗΝΗ, ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ 
Ολοκληρώθηκε στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στα Κέντρα υγείας Πύλου, Μεσσήνης και Μελιγαλά το πρόγραμμα της εξετάσης και ενημέρωσης των κατοίκων σχετικά με τις αλλεργίες του ανώτερου αναπνευστικού - ΩΡΛ αλλεργίες. Το πρόγραμμα συνεχίζεται σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, με την έγκριση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και υλοποιείται από την Περιφέρεια-Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, την Ελληνική Εταιρία ΩΡΛ Αλεργίας Ανασολογίας και Ρογχοπαθειών, σε συνεργασία με την ΩΡΛ Κλινικού του ΓΝΑ “Η Ελπίς”...

Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο Δημήτριος Νταβίλης, ιατρός ΩΡΛ συντονιστής διευθυντής του ΓΝ. Ελπίς και επιστημονικά υπεύθυνος  παρακολούθησης - εποπτείας της δράσης ο Βασίλειος Διαμαντόπουλος, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, ιατρός Δημόσιας Υγείας, Διευθυντή Ε.Σ.Υ..

Έως σήμερα η δράση έχει πραγματοποιηθεί στο :

Κ.Υ.  ΠΥΛΟΥ 19/01/2019 ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Κ.Υ. ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 08/02/2019 ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Κ.Υ. ΜΕΛΙΓΑΛΑ 09/02/2019 - ΠΡΩΙ

Κ.Υ.ΜΕΣΣΗΝΗΣ 10/02/2019 ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ

όπου προσήλθαν και εξετάσθηκαν 1027 συμπολίτες μας.

Η Περιφέρεια σημειώνει ότι “ότι οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις  παρέχονται δωρεάν, χωρίς καμία άμεση ή έμμεση επιβάρυνση του πληθυσμού στόχου.

Επιπρόσθετα ιδιαίτερη προσοχή απαραίτητα δίδεται στην τήρηση των διαδικασιών ως προς τη διακίνηση, την αξιολόγηση και την γνωστοποίηση των ευρημάτων στους πολίτες που συμμετέχουν στις προληπτικές  παρεμβάσεις (πχ. διαγνωστικές εξετάσεις), με κριτήριο πάντοτε την προστασία των προσωπικών δεδομένων και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ασθενή και των ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων στους πολίτες προτείνεται να γίνεται με αποστολή όλων των φακέλων, στην Μονάδα Υγείας και η διάθεση αυτών όπως γίνεται μέσω των ιατρών αυτής, για διασφάλιση της ενημέρωσης του πολίτη και της συνέχειας στη φροντίδα.

Η αλλεργική ρινίτιδα θεωρείται σήμερα μια μείζονα χρόνια αναπνευστική νόσος. Η συχνότητά της παγκοσμίως κυμαίνεται από 7% έως 25% και αυξάνεται συνεχώς στην διάρκεια των τελευταίων 40 ετών.

Παρότι δεν θεωρείται νόσος που απειλεί άμεσα τη ζωή του ασθενούς, οι επιπτώσεις της ωστόσο στην ποιότητα ζωής του, στη φυσική και ψυχολογική του ευεξία και γενικά στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του είναι τεράστιες και ορισμένες φορές συγκρίσιμες με αυτές του βρογχικού άσθματος.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιστεύεται  ότι πάσχει το 23% του πληθυσμού, ωστόσο μόνο 1 στους 2 ασθενείς διαγιγνώσκεται και μόνο 1στους 4 ασθενείς λαμβάνει σωστή θεραπεία.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η οικεία Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας έχουν σταθερά σε επίπεδο προτεραιότητας την βελτίωση των παραγόντων της υγείας του πληθυσμού με έμβλημα την πρόληψη”.