Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 11:28

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
Με δράσεις που έχουν ως σύνθημα: «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή!» θα εορταστεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου η φετεινή 6η Πανευρωπαϊκή / 2η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς...

Στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής, από τις 17:00 έως τις 21:00, στην κεντρική πλατεία (έναντι καφέ Bodega). 
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει προβολή ενημερωτικού υλικού, επιδείξεις αντιμετώπισης καρδιακής ανακοπής και πρακτική εξάσκηση όσων πολιτών επιθυμούν, με καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), που  διοργανώνει την εκδήλωση, σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας και την Basic Life Support - BLS ΚΑΛΑΜΑΤΑ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Την ίδια ημέρα (16/10) από τις 9:00 το πρωί έως τις 13:00 στο Πνευματικό Κέντρο το Δήμου Καλαμάτας, επισκέπτες και μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους, θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν θεωρητικά και πρακτικά στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με τη χρήση τεχνολογίας. Θα μάθουν, δηλαδή, από εκπαιδευτές, πώς μπορούν με τα χέρια τους να σώσουν μια ζωή. Η εκπαιδευτική αυτή εμπειρία θα συνοδεύεται από διαδραστικούς σταθμούς δεξιοτήτων.

Την δράση πραγματοποιούν οι εθελοντές εκπαιδευτές του ‘’KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ’’ και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ).

Το πρόγραμμα «Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» είναι εγκεκριμένο από το υπ. Παιδείας εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών σχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.
Παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη και την Πρέβεζα. Υπεύθυνη Επικοινωνίας για τη Καλαμάτα είναι η Έλενα Μπλάνα (6945852527).
«Όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή»
Σύμφωνα με την μελέτη EuReCaONE [ERC, 2016], μέσα από την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων σε σχολεία, συλλόγους, φορείς και δημόσιους χώρους, μπορούμε να κερδίσουμε το χρόνο στην έναρξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους πρώτους παρευρισκόμενους.
Έχοντας εκπαιδευμένους ανανήπτες και πρώτους ανταποκρινόμενους δίπλα σ’ ένα θύμα καρδιακής ανακοπής, τα ποσοστά επιβίωσης θυμάτων καρδιακής ανακοπής μπορούν να αυξηθούν εντυπωσιακά.