Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 13:38

Λύση από την κυβέρνηση στη σοβαρή έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ζητεί ο Χαρίτσης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Επανέρχεται ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας, ζητεί να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την επίλυσή του, εξασφαλίζοντας πιστώσεις και προκηρύσσοντας θέσεις ιατρικού και άλλου προσωπικού. Επιπλέον στην ερώτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρεται και στις ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών…

Ο βουλευτής κ. Χαρίτσης ρωτά τον υπουργό αν θα προχωρήσουν οι προκηρύξεις θέσεων και οι προσλήψεις που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις δύο δομές, τί μέλει γενέσθαι με την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, αλλά και με την επανέναρξη των Ορθοπεδικών Χειρουργείων.

Όπως υπενθυμίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας, το Νοσοκομείο Κυπαρρισίας καλύπτει την περιοχή της Τριφυλίας και μέρος του Νομού Ηλείας (Ζαχάρω) και εξυπηρετεί πάνω από 50.000 μόνιμους κατοίκους, πληθυσμός ο οποίος υπερτριπλασιάζεται το καλοκαίρι λόγω των παραθεριστών. Ωστόσο, "από τον Οκτώβριο του 2019 οι Παιδίατροι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας εφημερεύουν στο Γ.Ν. Καλαμάτας με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί και εφημερεύει η Παιδιατρική Κλινική", όπως τονίζει ο Αλ. Χαρίτσης, σημειώνοντας επιπλέον ότι "από τον Σεπτέμβριο του 2019, λόγω έλλειψης πιστώσεων, στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχουν σταματήσει τα Ορθοπεδικά Χειρουργεία". Την ίδια στιγμή, "στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών ο μοναδικός Ιατρός Γενικής Παθολογίας συνταξιοδοτείται, ενώ η έτερη Γενική Ιατρός μετακινήθηκε λόγω συνυπηρέτησης, με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να κινδυνεύει να κλείσει", επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό ο κ. Χαρίτσης σημειώνει όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση:

“• Ενισχύσαμε το έμψυχο δυναμικό του Νοσοκομείου με επικουρικό προσωπικό από το πρόγραμμα ανέργων ορισμένου χρόνου (Παρασκευαστές, Τεχνολόγοι Εργαστηρίων, Διοικητικοί Υπάλληλοι, Καθαρίστριες, απομακρύνοντας τους εργολάβους).

  • Το 2018 προκηρύξαμε δύο φορές, δύο θέσεις Ιατρών (Παθολόγος και Νεφρολόγος). Οι σχετικές προκηρύξεις κηρύχθηκαν άγονες, οι πιστώσεις όμως είναι δεσμευμένες προς αξιοποίηση. 
  • Τον Μάιο του 2019 προκηρύξαμε επτά θέσεις νέων μόνιμων Ιατρών, προς συμπλήρωση κενών και μονιμοποίηση επικουρικών.

Επειδή, όπως αποδεικνύουν  τα παραπάνω, έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και είναι άμεση η ανάγκη στελέχωσης του.

Επειδή από τον Οκτώβριο του 2019, κατόπιν εντέλλεσθε της νέας διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, οι Παιδίατροι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας εφημερεύουν στο Γ.Ν. Καλαμάτας με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί και εφημερεύει η Παιδιατρική Κλινική.

Επειδή από τον Σεπτέμβριο του 2019, λόγω έλλειψης πιστώσεων, στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχουν σταματήσει τα Ορθοπεδικά Χειρουργεία.

Επειδή στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών ο μοναδικός Ιατρός Γενικής Παθολογίας συνταξιοδοτείται, ενώ η έτερη Γενική Ιατρός μετακινήθηκε λόγω συνυπηρέτησης, με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να κινδυνεύει να κλείσει.

Επειδή ο Δήμος Τριφυλίας, όπου ανήκουν οι ανωτέρω δομές, είναι και τουριστικός προορισμός άρα οι παροχές υγείας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερες και ποιοτικότερες προς όφελος όλων των κατοίκων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα προκηρύξετε τις 2 θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες; Θα προχωρήσετε στην κάλυψη των 7 θέσεων που είχαμε προκηρύξει και ποιες ειδικότητες θα αφορούν;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να επαναλειτουργήσει άμεσα η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, η οποία είναι η μοναδική στην ευρύτερη περιοχή και η οποία καλύπτει 50.000 κατοίκους;
  3. Τι σκοπεύετε να κάνετε με την εξεύρεση πιστώσεων ώστε να ξεκινήσουν τα Ορθοπεδικά Χειρουργεία, τα οποία έχουν σταματήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019;

4. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών να παραμείνει ανοικτό και να στελεχωθεί;”