Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 20:33

Ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορονοϊό στην Ελλάδα: “Δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο”

“ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ” 
Συγκρατημένα αισιόδοξος, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση για το πως εξελίχθηκε η κατάσταση το τελευταίο 24ωρο. Ανακοίνωσε ότι έχουμε 71 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 695, νοσηλεύονται 115 συμπολίτες, εκ των οποίων οι 35 είναι διασωληνωμένοι, τη ζωή τους έχασαν 17 άνθρωποι,  ενώ 29 έχουν γίνει καλά και έχουν λάβει εξιτήριο…

Σήμερα η ενημέρωση έγινε και από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, καθώς από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι οποίοι παρακολούθησαν την ενημέρωση με ηλεκτρονικό τρόπο, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα: “Δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο. Δεν θέλω να φανώ υπεραισιόδοξος, αλλά χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή την εκθετική δραματική αύξηση. Δεν θέλω να πω ότι δεν την περιμένω αλλά σίγουρα αγοράσαμε χρόνο και αυτό ο χρόνος επενδύθηκε όπως ακούσατε (από τον υπουργό Υγείας) στην πραγματική ενίσχυση του συστήματος υγείας. Μακάρι να αγοράσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο με αυτά τα μέτρα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο με τα μαθηματικά μοντέλα να υπολογίσει κανείς το πόσο προσφέρουν αυτά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το κοιτάμε, θα το ξακανακοιτάμε και θα το ξαναελέγξουμε. Όσο περνάν οι μέρες θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Δεν μπορώ να πω ότι η καμπύλη έχει μειωθεί αλλά σίγουρα δεν έχει αυξηθεί δραματικά. Και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας χωρίς όμως να λέω ότι είναι 100% βέβαιο. Εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας, εξαρτάται από την πίστη μας σε αυτά τα μέτρα και την προσπάθεια όλων μας να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα”. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής κ. Τσιόδρας, ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, εάν είναι κοντά η ώρα που θα βελτιωθεί η υγεία των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας και απάντησε: “Όσον αφορά τους βαριά διασωληνωμένους, τους σοβαρά αρρώστους, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο ξεπέρασαν τη διασωλήνωση και ήρθαν πίσω, θα δούμε και τέτοιους. Με τα παγκόσμια δεδομένα ένα 50% που είναι διασωληνωμένοι αναρρώνουν πλήρως. Ελπίζουμε, με την καλή φροντίδα στις μονάδες μας, θα δούμε τέτοια νούμερα. Έχουμε δει αρρώστους που ήταν σοβαρά ασθενείς και έχουν κατά κάποιο τρόπο ξεπεράσει αυτή την κρίση η απέφυγαν τη διασωλήνωση με τις επεμβάσεις των γιατρών μας την κρίσιμη στιγμή. Θεωρώ ότι θα δούμε τέτοια δεδομένα και στην πατρίδα μας στο άμεσο μέλλον”.  

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα νήπια και τα παιδιά που νοσούν από το νέο ιό ο κ. Τσιόδρας είπε: “Για τα παιδιά υπάρχει μια βεβαιότητα από τα παγκόσμια δεδομένα. Τα κρούσματα που έχουμε στην πατρίδα μας είναι ελαφρά. ΄Εχουμε 3-4 παιδιά που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο, νοσηλεύονται, κάποια μάλιστα ήταν πάρα πολύ ελαφρά η εικόνα τους και έχουν πάρει εξιτήριο. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα αυτής της πανδημίας ότι δεν προσβάλλονται σοβαρά τα παιδιά”. 

Στ.Μ.