Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 07:34

Λίγα λεπτά της ώρας για μια μεγάλη πράξη αγάπης και αλτρουισμού

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Το καλωσόρισμα του Τμήματος Αιμοληψίας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας έγινε χθες το απόγευμα από τον δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου και πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα και εκπροσώπους φορέων. Με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του Δήμου, της Κοινότητας και της Αιμοδοσίας παρότρυναν τον κόσμο να προχωρήσει στη μεγάλη πράξη αγάπης και αλτρουισμού, την προσφορά αίματος για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη…

Το Τμήμα Αιμοληψίας της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας από τη Δευτέρα λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο, στην ισόγεια αίθουσα με είσοδο από την Αναγνωσταρά και τον πεζόδρομο. Προηγουμένως λειτουργούσε στο ΚΕΦΙΑΠ, στο Ανατολικό Κέντρο, καθώς το Τμήμα έφυγε από το Νοσοκομείο την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, ώστε να μην υπάρχει φόβος στους εθελοντές για το νέο κορονοϊό. 

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έκανε κάλεσμα στον κόσμο να δώσει αίμα, πράξη που τόνισε ότι μπορεί να σώσει κάποιον άλλον άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Ευχαρίστησε τη διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, Αγγελική Καπόγλη για τη συνεργασία τους, ενώ υπογράμμισε ότι η συνεργασία του Δήμου με το Νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν και παραμένει αγαστή και εποικοδομητική. 

Από την πλευρά της η Αγγελική Καπόγλη ευχαρίστησε πολύ θερμά τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου για την παραχώρηση του χώρου για τις αιμοληψίες. Ανέφερε ότι ο χώρος είναι εξαιρετικός, καλύτερος και από το ΚΕΦΙΑΠ, επειδή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και εξυπηρετεί τους εθελοντές. 


Οι γιατροί Γιάννης Αδαμόπουλος και Αγγελική Καπόγλη και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος

Πρόσθεσε ότι το αίμα αποτελεί αγαθό, δεν αγοράζεται, ενώ η προσφορά αίματος αποτελεί μια μεγάλη πράξη αγάπης και το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφερθεί στον συνάνθρωπο. 

Ακόμα η κ. Καπόγλη ανέφερε ότι οι αιμοληψίες γίνονται κάθε πρωί από τις οχτώ μέχρι τη μιάμιση μετά το μεσημέρι, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή και με τηλεφωνικό ραντεβού (2721087902).  

Τέλος ευχαρίστησε τη διοίκηση και τη διεύθυνση του Νοσοκομείου για την έγκριση λειτουργίας του Τμήματος στο συγκεκριμένο χώρο και μάλιστα σημείωσε ότι θα ήταν πολύ θετικό να παραμείνει η Αιμοληψία μόνιμα σε αυτόν. 

Ο Γιάννης Αδαμόπουλος, διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, πρόσθεσε από την πλευρά του ότι ένας στους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται χρειάζεται αίμα και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς ψάχνουν να βρουν την τελευταία στιγμή αιμοδότες να το προσφέρουν. Τόνισε λοιπόν ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο η εθελοντική αιμοδοσία και πως προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει το γεγονός ότι πλέον οι αιμοληψίες γίνονται στο κέντρο της πόλης. Είπε επίσης ότι ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει θέμα έλλειψης αίματος στο Νοσοκομείο και ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να χαθεί κάποια ζωή από αυτή την έλλειψη, αν και δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα κάτι τέτοιο.

Ακόμη ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι καλό θα είναι να επισκέπτονται το χώρο και οι μαθητές κατά τους σχολικούς περιπάτους τους, προκειμένου να ενημερώνονται για την εθελοντική αιμοδοσία. 

Τέλος ο γιατρός ανέφερε ότι στο χώρο της αιμοληψίας θα γίνονται ενημερώσεις και για τη δωρεά μυελού των οστών. 

Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, είπε ότι η προσφορά αίματος στο Πνευματικό Κέντρο αποτελεί σπουδαία πνευματική πράξη που μπορεί να κάνει κάποιος, αφού απευθύνεται στον συνάνθρωπο χωρίς ιδιοτέλεια. Ακόμη σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί πλέον το στέκι της αλληλεγγύης στην πόλη της αλληλεγγύης, την Καλαμάτα. 

Στ.Μ.