Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 07:24

Κατάργηση της πατέντας για τα εμβόλια του κορονοϊού θα διαπραγματευτούν οι ΗΠΑ

“ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ”   
Μπροστά στον κίνδυνο να συνεχιστεί η αναταραχή της παγκόσμιας οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων των ΗΠΑ, λόγω της νόσησης των εργαζομένων από τον κορονοϊό, η ηγεσία της υπερδύναμης τάσσεται υπέρ της κατάργησης της πατέντας των εμβολίων ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όσο περισσότεροι πολίτες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από την προεκλογική περίοδο είχε ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων, ενώ χθες η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι, έκανε επίσημη σχετική ανακοίνωση. 

“Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα” ανακοίνωσε η Κάθριν Τάι, καθώς και ότι “η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού”.

Επιπλέον ανακοίνωσε η Κάθριν Τάι: “Στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η διοίκηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων. Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων”.

Ο Τέντος Αντανόμ Γκεμπρέγέσους, γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιέγραψε τη διάθεση του προέδρου των ΗΠΑ για την άρση της πατέντας των εμβολίων ως “μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19”, ενώ τόνισε ακόμη ότι “η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ”.