Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 15:02

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ όμως σε σχολεία της Καλαμάτας πάνε καθαρίστριες μόλις για 1,5 ώρα τη μέρα!

Μπορεί η κυβέρνηση, όπως και ο Δήμος Καλαμάτας, να τονίζουν ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με την πανδημία, όμως το πρόβλημα της σχολικής καθαριότητας στα σχολεία όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί αλλά αντίθετα μεγαλώνει. Υπάρχουν σχολεία στο Δήμο Καλαμάτας που οι σχολικές καθαρίστριες πάνε για δουλειά μετά τα μαθήματα ή σε άλλα καθαρίζουν μόλις για 1,5 ώρα τη μέρα! Χωρίς σχολική καθαριότητα δεν μπορεί βέβαια να αποτραπεί η διάδοση του κορονοϊού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εκπαιδευτικών, που προσπαθούν οι ίδιοι να απολυμάνουν χώρους…

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας, Παύλο Κλάδη, αφού επισήμανε ότι την ευθύνη για την απασχόληση των καθαριστριών έχει η Διεύθυνση Προσωπικού και όχι η Σχολική Επιτροπή, αναγνώρισε ότι πράγματι υπάρχει μια πίεση σε σχολεία του Δήμου στην καθαριότητα. Το πρόβλημα είναι, συνέχισε ο κ. Κλάδης, ότι σχολικές καθαρίστριες “έγραψαν”, όπως είπε χαρακτηριστικά, πολλές υπερωρίες με αποτέλεσμα να έχει γίνει υπέρβαση του σχετικού ορίου που θέτει η νομοθεσία και να μην μπορεί να συνεχιστεί η υπερωριακή απασχόλησή τους. Δεν υπάρχουν λοιπόν πια υπερωρίες και οι σχολικές καθαρίστριες μένουν στα σχολεία λιγότερες ώρες. Ο κ. Κλάδης μας είπε ότι σε όποιο σχολείο υπάρχει πρόβλημα με την καθαριότητα ο Δήμος παρεμβαίνει δίνοντας επιπλέον ώρες εργασίας στη σχολική καθαριότητα, εφόσον δεν έχει υπερβεί το όριο της σχετικής νομοθεσίας ή στέλνει άλλη καθαρίστρια που έχει περιθώριο για υπερωρίες. 

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης άφησε αιχμές για κάποιες καθαρίστριες, σημειώνοντας ότι “έγραφαν” μόνες τους τις υπερωρίες, χωρίς συνεννόηση με το Δήμο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως και κάποιοι διευθυντές ή διευθύντριες σχολείων δεν χρειάζονταν τις σχολικές καθαρίστριες τόσες ώρες όσες τις απασχολούσαν. Πάντως η διαβεβαίωση του κ. Κλάδη είναι ότι οι σχολικές καθαρίστριες θα πληρωθούν για τις υπερωρίες τους. 

Τέλος ο κ. Κλάδης ανέφερε ότι ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να αλλάξει η σύμβαση καθαριστριών για να προστεθεί μια ώρα εργασίας. 

Πάντως στην Kalamata Journal έχουν φτάσει διαμαρτυρίες από σχολική μονάδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου η καθαρίστρια πηγαίνει πια μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, ενώ πριν από την καραντίνα στις αρχές του χρόνου πήγαινε και κατά την ώρα των μαθημάτων. Το αποτέλεσμα είναι εκπαιδευτικοί να καθαρίζουν επιφάνειες με απολυμαντικά, ενώ θα έπρεπε να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα παιδιά. Επίσης σε μεγάλο σχολείο στην περιφέρεια του Δήμου η σχολική καθαρίστρια δουλεύει μόλις 1,5 ώρα τη μέρα, που φυσικά δεν φτάνει ούτε για να γίνουν οι στοιχειώδεις εργασίες. 

Στ.Μ.