Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 07:57

Ο Νίκας τσαλάκωσε την εικόνα που παρουσίασε ο Κικίλιας στην επίσκεψή του στην Καλαμάτα για την υγεία

Ο Νίκας τσαλάκωσε την εικόνα που παρουσίασε ο Κικίλιας στην επίσκεψή του στην Καλαμάτα για την υγεία

“Τάπωσε” τον πρώην διεθνή μπασκετμπολίστα, υπουργό Υγείας τα δύο τελευταία χρόνια, Βασίλη Κικίλια, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με δηλώσεις του χθες το βράδυ στο Διοικητήριο της Καλαμάτας. “Πρέπει να λέμε την αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις” είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, γκρεμίζοντας το αφήγημα του υπουργού ότι η κατάσταση της υγείας στην περιοχή βρίσκεται σε καλό επίπεδο. “Η κατάσταση στην υγεία στην Πελοπόννησο δεν είναι η καλύτερη” είπε ο κ. Νίκας, όπως και ότι “έχουμε σοβαρά προβλήματα”. Ο περιφερειάρχης σχολίασε και τους “ωφελημένους” που συνόδευσαν τον υπουργό κατά τις επισκέψεις του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Κέντρο Υγείας, ενώ υπογράμμισε την αντίδρασή του για την αντικατάσταση του διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργου Μπέζου “την ώρα της μάχης” όπως είπε…

“Δεν είμαστε για να γυρίζουμε γύρω από τους υπουργούς και να λέμε μπράβο!, τι ωραία τα λέτε!, συγχαρητήρια!, παλαμάκια και όλα τα σχετικά. Εχουμε εκλεγεί για να προσφέρουμε υπηρεσίες, βεβαίως έχουμε την ιδεολογία μας αλλά πρέπει να λέμε την αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις. Και η κατάσταση στην υγεία στην Πελοπόννησο δεν είναι η καλύτερη” ανέφερε συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης και μάλιστα τόνισε ότι ο Νομός Αργολίδας δεν έχει καν νομαρχιακό νοσοκομείο, κάτι που είναι το πρώτο αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Νίκας πρόσθεσε ότι “έχουμε σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει ούτε ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στα νοσηλευτήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρέπει ο φτωχός ο οποίος πάσχει από καρκίνο να σηκωθεί από την άκρη της Πελοποννήσου για να κάνει μια συνεδρία και να ανέβει στην Αθήνα. Και αυτό δεν μας τιμά”.

Ο περιφερειάρχης συνέχισε τα αιχμηρά του σχόλια τονίζοντας: “Η υγεία δεν είναι για χαμόγελα ούτε να περιφέρονται γύρω από εμάς οι ωφελημένοι και να χειροκροτούν”. 

Επιπλέον ο κ. Νίκας ανέφερε ότι “πρόσφατα ο υπουργός επισκέφθηκε την πόλη της Καλαμάτας. Θα ήθελα να του υποβάλω μερικά ερωτήματα δημόσια. Ας πούμε, γιατί οι δωρεές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που δόθηκαν από Πελοποννήσιους -Καρέλιας Κωνσταντακόπουλος, Μότορ Όϊλ, Στασινόπουλος κ.λπ- δεν ήρθαν στα Νοσοκομεία της Πελοποννήσου; Η αιτιολογία ήταν ότι δεν είχαμε Νοσοκομείο Αναφοράς. Και γιατί δεν στηρίχθηκε η πρόταση της Περιφέρειας να γίνει Νοσοκομείο Αναφοράς; Γιατί στην ώρα της μάχης αντικαταστάθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας; Θα μου πείτε από αρίστους. Εντάξει δεν περιμέναμε να τελειώσει η σχετική διαδικασία…”.

Επιπροσθέτως ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ο υπουργός στην επίσκεψή του στην Καλαμάτα δεν κάλεσε όχι μόνο τον ίδιο αλλά και άλλα θεσμικά πρόσωπα και ρώτησε χαρακτηριστικά: “Σε ποιον δεν αρέσει ο δήμαρχος Πύλου, που έχει Κέντρο Υγείας και το στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις; Σε ποιον δεν αρέσει ο δήμαρχος Κυπαρισσίας, που έχει Νοσοκομείο και στο στηρίζει με πολλά χρήματα;”. 

Πάντως ο κ. Νίκας έκφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το ιατρικό και άλλο προσωπικό των Νοσοκομείων για τη μεγάλη προσπάθειά τους να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια έχει στηρίξει την Υγεία διαθέτοντας κονδύλια ύψους 120 εκατ. ευρώ, τα οποία σημείωσε ότι προορίζονταν για έργα υποδομής. 

Σχετικά με τη Μεσσηνία είπε ότι για τον τομέα της Υγείας έχουν εγκριθεί 10 εκατ ευρώ και πως υπέγραψε 3,7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση ορόφου στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Είπε ότι αυτό το έργο είναι επιβράβευση προς τη νοσηλευτική μονάδα, που νοσήλεψε ασθενείς με κορονοϊό από όλη την Πελοπόννησο, όταν ο πρώην διοικητής, Γιώργος Μπέζος, προσφέρθηκε να λειτουργήσει ως Νοσοκομείο Αναφοράς, “όταν σε άλλες περιοχές υπήρχε πολύ μεγάλη αντίδραση και χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε το Παναρκαδικό στην Τρίπολη, το οποίο με έχει στεναχωρήσει πάρα πολύ, όπου δεν έγινε Νοσοκομείο Αναφοράς με την παρέμβαση και του υπουργού, αλίμονο…”.

Τέλος ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει ετοιμάσει την πρότασή της για την αναβάθμιση της υγείας στην Πελοπόννησο. Είπε ότι η αναβάθμιση αυτή χρειάζεται χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων και πως η πρόταση θα υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Στ.Μ.