Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 12:59

Απειλή προστίμου 20.000.000+70.000 ευρώ την ημέρα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

Γιάννης Τσιρώνης, Παναγιώτης Νίκας, Γιώτα Κοζομπόλη, στο Δημαρχείο της Καλαμάτας σήμερα Γιάννης Τσιρώνης, Παναγιώτης Νίκας, Γιώτα Κοζομπόλη, στο Δημαρχείο της Καλαμάτας σήμερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Στην Ελαία και στον Πύργο προσκαλεί για αύριο όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα μέτρα προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος έχει ξεκινήσει από σήμερα περιοδεία στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της περιοχής. Η σύσκεψη στην Ελαία έχει προσδιοριστεί για τις 10 το πρωί…

Η περιοδεία ξεκίνησε με επίσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμάτας και το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, όπου φυσικά τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά της δημοτικής αρχής αφορούσαν κυρίως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με το δήμαρχο, τόνισε για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ότι εφόσον υπάρχει τεκμηρίωση που να περνά από το Συμβούλιο της Επικρατείας το υπουργείο μπορεί να αλλάξει τον όρο που προβλέπει εκτός σχεδίου δόμηση στην αγροτική ζώνη στα 20 στρέμματα και να τον κάνει στα 10 στρέμματα.
Είπε επίσης ο υπουργός ότι το πρόβλημα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο δεν είναι η επένδυση Παπά, αλλά η έλλειψη Προεδρικού Διατάγματος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο του υπουργείου του θα αναδείξει την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, θα την μετατρέψει «σε κόσμημα, σε ένα παγκόσμιο πόλο έλξης, μια περιοχή που μπορεί να έχει την οικονομία που της αξίζει και θα αποτελέσει και για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας υπόδειγμα μιας αειφορικής ανάπτυξης».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επένδυση Παπά στην Ελαία και την έλλειψη Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της περιοχής ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε: «Κακώς νοείται ότι κάποιος επενδυτής, ο κ. Παπάς - σεβαστός, αγαπητός, δεν έχει σημασία- είναι το πρόβλημα στον Κυπαρισσιακό. Ο Κυπαρισσιακός δεν είχε Προεδρικό Διάταγμα και η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμο 20.000.000 ευρώ εφάπαξ, συν 30-70.000 ευρώ -ό,τι πει το δικαστήριο- την ημέρα, επειδή δεν έχει Προεδρικό Διάταγμα. Και είναι ένα πανελλαδικό πρόβλημα ότι η Ελλάδα δεν έχει Προεδρικά Διατάγματα στις περιοχές Natura, που είναι μια υποχρέωσή της. Κάτι που υποβαθμίζει την περιοχή και την κάνει εστία άναρχης δόμησης. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μεμονωμένο σε κάποιον επενδυτή. Είναι ότι δεν υπήρχαν κανόνες. Κανόνες πάμε να βάλουμε, κανόνες που όχι μόνο δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη αλλά θα κάνουν την περιοχή κόσμημα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα περιοριστεί η οικιστική ανάπτυξη και όλα αυτά. Θα περιοριστεί η αναρχία. Αυτό θα περιοριστεί -που βλάπτει όλες τις περιοχές που αναπτύχθηκαν άναρχα, που ενώθηκαν τα χωριά με οικισμούς που δεν είχαν σχέδια πόλης, που ήταν χωρίς δρόμους, ρεντ ρουμς, άναρχα, πεταμένα. Και ευτυχώς, είναι δώρο Θεού ότι η Κυπαρισσία δεν υπέστη αυτή τη λαθεμένη ανάπτυξη που κανέναν δεν ωφέλησε πουθενά στην Ελλάδα».
Σχετικά με τα 20 και τα 10 στρέμματα για την εκτός σχεδίου δόμηση στην αγροτική ζώνη ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε: «Έχω τονίσει από την πρώτη ημέρα στους δημάρχους ότι τα 10 στρέμματα είναι η σημερινή κατάσταση, λόγω του ότι η περιοχή είναι Natura. Οι Υπηρεσίες είχαμε βάλει τα 20 στρέμματα, πάντα στην εκτός σχεδίου περιοχή γιατί οι οικισμοί  έχουν απόλυτη ευκαιρία να επεκτείνονται. Η νοικοκυρεμένη δόμηση με σχέδια πόλης και για τα ξενοδοχεία και για τα σπίτια και για οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλόδεχτη. Μιλάμε για την εκτός σχεδίου δόμηση. Συζητάμε τα 10 στρέμματα, αυτά θα προτείνουμε, πάντα με την προϋπόθεση ότι στις περιοχές που θα προτείνουν οι δήμαρχοι θα έχουμε σοβαρή τεκμηρίωση ώστε να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο της Eπικρατείας. Δεν μπορούμε να πάμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση, η οποία να αποδεικνύει ότι αυτό το 10 δεν θα είναι υποβάθμιση της περιοχής και του περιβάλλοντος. Άρα λοιπόν όπου θα έχουμε σοβαρή τεκμηρίωση και έχουμε ήδη σε πάρα πολλές περιοχές εμείς στο υπουργείο θα υποστηρίξουμε το 10 στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκτιμούμε ότι θα γίνει και δεκτό».
Στ.Μ.