Τετάρτη, 25 Μαϊος 2016 22:19

Βραβεύτηκε από την Europa Nostra η αποκατάσταση του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια Μάνης

«ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» 
Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο θέατρο της Μαδρίτης Zarzuela, ανάμεσά τους σημαντικά πρόσωπα του πολιτισμού και της δημιουργίας, για την απονομή των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Europa Nostra. Βραβεύτηκε, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και η αποκατάσταση του βυζαντινού ναού του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια της Δυτικής Μάνης. Μια διάκριση που επιβραβεύει και καταξιώνει τον χορηγό του έργου, τους υπεύθυνους και τους εργάτες του έργου, την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη συμβολή της, ενώ προβάλλει συνολικά την περιοχή μας. Από την Ελλάδα βραβεύτηκε επίσης η αποκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών, έργο που τιμήθηκε και με ένα από τα εφτά grand prixτης διοργάνωσης…

Ο μαέστρος Πλάθιτο Ντομίνγκο, πρόεδρος της Europa Nostra, της κορυφαίας οργάνωσης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό Tibor Navracsics, μίλησαν στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε και ο μεγάλος νικητής για φέτος, που είναι το έργο της αποκατάστασης του Μονοπατιού του Βασιλιά, στο φαράγγι El Chorro στη Μάλαγα.
Ο Ναός του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια είναι το αρχαιότερο από τα δέκα βυζαντινά μνημεία του χωριού. Πρόκειται για έναν απλό τετρακιόνιο σταυροειδή εγγεγραμμένο Ναό του όψιμου 12ου αιώνα, με νάρθηκα με μορφή στοάς, ο οποίος προστέθηκε στα δυτικά του Ναού κατά τον 13ο αιώνα και ένα πυργοειδές κωδωνοστάσιο που οικοδομήθηκε το 1813. Ο Ναός ήταν σε κακή κατάσταση διατήρησης πριν την έναρξη των εργασιών και αντιμετώπιζε σοβαρά δομοστατικά και οικοδομικά προβλήματα εξαιτίας τόσο της έκθεσής του στη φθορά του χρόνου, όσο και λόγω εγγενών κατασκευαστικών αδυναμιών και ατυχών παλαιότερων επεμβάσεων. Ο εξαιρετικής ποιότητας βυζαντινός τοιχογραφικός διάκοσμος του μνημείου είχε επίσης υποστεί σοβαρές φθορές κατά τη διάρκεια της 800 ετών ιστορίας του Ναού.

Ο Άγιος Πέτρος στην Καστάνια της Δυτικής Μάνης
Η υψηλής ποιότητας αποκατάσταση του Ναού περιέλαβε την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας του κτηρίου και τη συντήρηση του εσωτερικού του διακόσμου. Η φροντίδα που δόθηκε σε κάθε πτυχή του έργου είναι αξιοσημείωτη. Οι κριτές σημείωσαν «τη σημασία και τη σπουδαιότητα αυτού του Ευρωπαϊκού μνημείου, που αποτελεί εικόνα  της Βυζαντινής συμβολής στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό». Οι τοιχογραφίες του Ναού, οι οποίες ήταν δυσδιάκριτες πριν από τις εργασίες, είναι τώρα δυνατόν να μελετηθούν αναλυτικά και αναμφίβολα θα αποτελέσουν υλικό μεγάλης αξίας για τους μελετητές της Ύστερης Βυζαντινής τέχνης.
Η αποκατάσταση της εξαιρετικής αυτής εκκλησίας έτυχε θερμής υποδοχής από την τοπική κοινότητα, η οποία είχε πλήρη επίγνωση των πολιτιστικών και οικονομικών διαστάσεων του έργου. Η διατήρηση του Ναού του Αγίου Πέτρου έχει προσελκύσει νέο τουριστικό ενδιαφέρον για το απομακρυσμένο χωριό της Καστάνιας και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για περισσότερες πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του.