Τετάρτη, 30 Μαϊος 2012 17:38

Παράταση της λειτουργίας των σκουπιδότοπων ζητούν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου

Παράταση της λειτουργίας των σκουπιδότοπων ζητούν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΔ
Να μην κλείσουν στις 30 Ιουνίου οι σκουπιδότοποι, ζητούν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, που θα υποβάλουν εγγράφως το αίτημά τους στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Αυτό αποφασίσθηκε χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου.

Η Καλαμάτα δεν αντιμετωπίζει άμεσα πρόβλημα, καθώς τα σκουπίδια της μεταφέρονται σε άγνωστο σκουπιδότοπο, πιθανότατα εκτός Δήμου. Αντιμετωπίζουν ωστόσο τεράστιο πρόβλημα άλλοι Δήμοι, όπως της Μεσσήνης και της Τριφυλίας.
Όπως σημείωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιοκτήτες εκτάσεων γης, προκειμένου να τις μισθώσει ο Δήμος για να κάνει την επεξεργασία των σκουπιδιών και την αποθήκευση των υπολειμμάτων. Τόνισε ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και επεσήμανε ότι σε ένα οικόπεδο θα γίνεται η επεξεργασία και σε άλλα (από τρία έως πέντε) θα αποθηκεύονται τα υπολείμματα. Μάλιστα, αυτά μπορεί να πηγαίνουν και σε στεγασμένο χώρο, καθώς στο Δήμο έχουν προσφερθεί και οικόπεδα με κτήρια.
Επίσης, ο δήμαρχος τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης δεν αποδέχεται την επιβολή προστίμων για τη λειτουργία των σκουπιδότοπων, διότι γι’ αυτούς υπεύθυνο είναι το κράτος και όχι οι Δήμοι, όπως τόνισε ο κ. Νίκας. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι Δήμοι θα στρέφονται δικαστικώς εναντίον εκείνων που επιβάλλουν πρόστιμα.
Στ.Μ.