Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016 02:39

Μια χειμμαρρώδης περιγραφή του πολυετούς εμπαιγμού για το λιμάνι της Κυπαρισσίας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΟΝΤΙΚΑ 
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Γόντικας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικά με την αποκατάσταση του λιμανιού της Κυπαρισσίας και την εκπόνηση του μάστερ πλαν, αποκαλύπτουν τον πολυετή εμπαιγμό των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα των αλιέων, όσον αφορά τα συγκεκριμένα έργα. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε μια ιδιαίτερα ενημερωμένη και χειμμαρρώδη παρουσίαση του θέματος, με αφορμή την εισήγηση της περιφερειακής αρχής για τη σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση του μάστερ πλαν. Επιπλέον υποστήριξε ότι στενοί συνεργάτες του περιφερειάρχη φέρονται να έχουν ευθύνη για την παραλαβή της κακότεχνης και πολυδάπανης κατασκευής του νέου λιμανιού…

Η τοποθέτηση που έκανε ο Νίκος Γόντικας έχει ως εξής: «Το λιμάνι της Κυπαρισσίας έχει καταντήσει από λιμενικό καταφύγιο, «λιμενικό ερείπιο», αφού «καταποντίστηκαν» αρκετά εκατ. ευρώ για την κατασκευή του και σήμερα που έχει γκρεμιστεί ένα μέρος του και δε μπορεί να προσφέρει ασφάλεια ούτε για τις ψαρόβαρκες, έρχεστε για άλλη μια φορά, για να καλμάρετε την αγωνία και την αγανάκτηση των αλιέων της περιοχής για τα χάλια αυτά, να μιλήσετε για νέο «master plan», για το χαρακτήρα και τη χρήση του (τουριστικός – αλιευτικός), για την ενίσχυση της «επιχειρηματικής δραστηριότητας με στόχο την επιχειρηματική ανεξαρτησία του λιμένα» άρα το ξεπούλημά του σε ιδιώτες και όλα τα μεγαλεπίβολα σχέδια που περιγράφονται στην προγραμματική σύμβαση, αντί να κοιτάξετε πώς άμεσα θα επισκευαστεί το κατεστραμμένο κομμάτι, για να προσφέρει τη στοιχειώδη ασφάλεια στα αλιευτικά της περιοχής.
Αξίζει, νομίζω, να κάνουμε μια αναφορά στην ιστορία των «master plans» για να καταλάβουμε και το μέγεθος του εμπαιγμού.

-                      5/3/2008 Επίσκεψη στην Κυπαρισσία του λιμενολόγου καθηγητή του Ε.Μ.Π. Άδελκι Ρογκάν, με δήμαρχο Σαμπαζιώτη και νομάρχη Δράκο και δηλώσεις για εκπόνηση «master plan».

-                      17/12/2009 Μετά από 17 μήνες, νέα συνάντηση Δράκου – Σαμπαζιώτη στην Κυπαρισσία και νέες δηλώσεις για «master plan».

-                      Υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση από τις 27/1/2010, μεταξύ νομαρχιακής αυτοδιοίκησης – δήμου Κυπαρισσίας και λιμενικού ταμείου.
Μέχρι τη λήξη της νομαρχιακής θητείας στα τέλη του 2010 δεν είχε εκπονηθεί κανένα «master plan».
Από τις πρώτες δηλώσεις του κ. Τατούλη για το λιμάνι της Κυπαρισσίας, ήταν η εκπόνηση «master plan», το ίδιο και από τον προηγούμενο δήμαρχο κ. Κόλλια.

-                      10/3/2011 Νέα σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας μεταξύ αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Π. Αλευρά, δημάρχου Τριφυλίας κ. Κόλλια και του τότε προέδρου του λιμενικού ταμείου κ. Νίκου Τζάνε και συζήτηση για το «master plan» και προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου, περιφέρειας και λιμενικού ταμείου.

-                      Εφτά μήνες μετά : Νέα σύσκεψη μεταξύ αντ/άρχη Π. Αλευρά και δημάρχου Κόλλια για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το λιμάνι.

-                      28/12/2011 Απόφαση στο περιφερειακό συμβούλιο για εγγραφή ποσού 25.000 ευρώ για το «master plan» του λιμανιού της Κυπαρισσίας.

-                      6/11/2012 Δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά η Λιμενική Επιτροπή αποφασίζει ότι αποδέχεται τη σκοπιμότητα της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «προγραμματικό σχέδιο ανάπτυξης λιμένα Κυπαρισσίας» μεταξύ περιφέρειας – δήμου- λιμενικού ταμείου και αναπτυξιακής Μεσσηνίας ως φορέα εκτέλεσης του έργου.

Η χρηματοδότηση θα γινόταν ως εξής:

Περ. Εν. Μεσσηνίας : 70.000 ευρώ

Δήμος Τριφυλίας : 70.000 ευρώ

Λιμενικό ταμείο : 10.000 Ευρώ

Σύνολο : 150.000 ευρώ.

Τώρα στο υπό συζήτηση θέμα το ποσό αυτό έχει μειωθεί κατά 40.000 ευρώ.

-                      Στις 7/4/2013 κι ενώ το λιμάνι έχει καταστραφεί αφού έχει καταρρεύσει τμήμα του νέου προσήνεμου μόλου, ο περ/ρχης κ. Τατούλης, αφού κάνει επιτόπια αυτοψία, αντί να καταγγείλει τον εργολάβο και να κινήσει ποινικές διαδικασίες για όσους ευθύνονται γι’αυτό το πολυδάπανο και κακότεχνο έργο, έχουμε νέες εξαγγελίες για τη δημιουργία «master plan».

Αλλά πού να τολμήσει να κάνει τέτοια καταγγελία, αφού θα ακουμπούσε ο εισαγγελέας και στενούς συνεργάτες του (επιβλέποντες μηχανικοί, επιτροπή παραλαβής κλπ).

Για να μην πούμε και για το περιβαλλοντικό ανοσιούργημα που έγινε κατά της Νέδας, αφού τα περισσότερα αδρανή υλικά από εκεί τα πήρε η ανάδοχος εταιρία για να έχει μειωμένο κόστος κατασκευής και όλοι, Νομαρχία- Δήμος – Κτηματική Υπηρεσία, έκαναν τα στραβά μάτια. Είναι -αν δεν κάνω λάθος – η ίδια εταιρία που κατασκευάζει και το άλλο αμαρτωλό και χρυσοπληρωμένο έργο, το δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανός.

Από τα παραπάνω τίθενται ορισμένα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν:

-                      Γιατί η προηγούμενη προγραμματική σύμβαση έπρεπε να περιπλανηθεί σε διάφορα συρτάρια για τόσα χρόνια και στο τέλος πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων;

-                      Ποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του και αν ενεργοποιήθηκαν οι σε βάρος του προβλεπόμενες ρήτρες;

-                      Έχει καταγγελθεί τελικά – διαλυθεί η προηγούμενη προγραμματική σύμβαση και φέρνετε σήμερα προς ψήφιση νέα;

-                      Τι άλλαξε από την προηγούμενη προγραμματική σύμβαση που είχε κοστολογηθεί με 40.000 ευρώ επιπλέον; (Λεφτά υπήρχαν!!!)

-                      Καταλογίζουμε τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις, προηγούμενες και τη σημερινή, σε Περιφέρεια και Δήμο για την υφιστάμενη κατάσταση του λιμανιού, την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για κακότεχνα έργα χωρίς να λογοδοτήσει κανένας.
Καταψηφίζουμε την προγραμματική σύμβαση γιατί δε θέλουμε να νομιμοποιήσουμε «τα έργα και τις ημέρες σας», και το μόνο που ζητάμε είναι να διεκδικήσετε την αποκατάσταση του κατεστραμμένου  λιμανιού».