Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 19:03

Ο δήμαρχος Μεσσήνης στον υπουργό Περιβάλλοντος για το σκουπιδότοπο στα λιμενικά

ΠΙΕΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 
Σε πολύ πιεστική κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος Μεσσήνης, όσον αφορά τον σκουπιδότοπο στα «Λιμενικά», στην παραλία δηλαδή, ο οποίος θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, δεδομένου ότι πέφτουν και τα πρόστιμα, αλλά άλλη επιλογή για την εναπόθεση ή διαχείριση των απορριμμάτων δεν υπάρχει. Το θέμα αυτό συζήτησε σήμερα ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη. Ο Δήμος Μεσσήνης εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση αυτή, όπου παρουσιάζεται μια θετική εικόνα, τόσο θετική που προκαλεί εντύπωση…

Ειδικότερα, στο δελτίο Τύπου του Δήμου Μεσσήνης σημειώνεται όπως στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη, παραβρέθηκε και ο σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, Γιάννης Φραντζής. «Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων. Ειδικότερα για τον Δήμο Μεσσήνης προέκυψαν τα εξής:
•        Υπήρξε απόλυτα θετική ανταπόκριση αναφορικά με την χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης εργασιών του έργου με τίτλο «ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΞΙ ΧΑΔΑ», εντός του οποίου συμπεριλαμβάνεται και η αποκατάσταση του ενεργού Χ.Α.Δ.Α. Δήμου Μεσσήνης που βρίσκεται στην θέση «Λιμενικά».
•        Ο Υπουργός συμφώνησε ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση για τον ΧΑΔΑ Δήμου Μεσσήνης είναι η εκτέλεση έργου εξυγίανσής του και όχι η εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης.
•        Δεσμεύτηκε για την παροχή της μέγιστης δυνατής στήριξης κατά την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης αναφορικά με την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο.
•        Τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών συνεργασιών στα πλαίσια εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, με δέσμευση εξασφάλισης χρηματοδότησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Για το λόγο αυτό τονίστηκε η αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών έγκρισης του ΠΕΣΔΑ από τους Δήμους.
•        Αναφορικά με την διάθεση των υπολειμμάτων ο Υπουργός αναφέρθηκε στην δυνατότητα διατήρησης των δεματοποιημένων υπολειμμάτων για μέγιστο διάστημα δύο ετών».