Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 18:46

Στον Άδωνη Γεωργιάδη ο δήμαρχος Μεσσήνης για τα αλιευτικά καταφύγια

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Τη στήριξη του υφυπουργού Ναυτιλίας, Άδωνη Γεωργιάδη, ζήτησε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια του Δήμου για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η βελτίωση των υποδομών στα αλιευτικά καταφύγια του Πεταλιδίου και του Αγίου Ανδρέα, έργο που θα υποστηρίξει και την τουριστική ανάπτυξη.
Επιπλέον ο δήμαρχος Μεσσήνης κάλεσε τον υφυπουργό να εποπτεύσει τη διαδικασία για την εξομοίωση της ζώνης λιμένος στο Πεταλίδι και τον Άγιο Ανδρέα, χωρίς την οποία δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη, ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε ενημέρωση για το θέμα της ίδρυσης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, δεδομένου ότι υπάρχει η σκέψη για την προώθηση ίδρυσης σχετικού νομικού προσώπου στο Δήμο.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Μεσσήνης, για το θέμα της εξομοίωσης ζώνης λιμένων, που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, «η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι θέμα σημαντικό για το Δήμο μας, προκειμένου να υλοποιηθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το έργο αποκατάστασης των ζημιών στην προβλήτα Πεταλιδίου καθώς και έργα αποκατάστασης και εκβάθυνσης των λιμένων Πεταλιδίου και Άγιου Ανδρέα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω μη χορήγησης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. Ο υφυπουργός έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διευθετήσουν  αυτά τα ζητήματα και δεσμεύθηκε ότι θα παρακολουθήσει το θέμα .
Παράλληλα ο δήμαρχος κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε και ζήτησε την υποστήριξη του υφυπουργού στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης σε ανοικτή πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, με προϋπολογισμό περίπου 300.000 ευρώ, για  το έργο εξοπλισμού και βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών, στα αλιευτικά καταφύγια Αγίου  Ανδρέα και Πεταλιδίου. Έχει ήδη ξεκινήσει από το Δήμο η μελέτη του έργου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Είναι αυτονόητο ότι με την υλοποίηση και εγκατάσταση αυτών των υποδομών θα μπορούν τα λιμάνια του Πεταλιδίου και του Άγιου Ανδρέα να φιλοξενούν και σκάφη αναψυχής παρέχοντας ρεύμα, νερό καθώς και άλλες ανέσεις, που σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Επίσης έγινε μια πρώτη προσέγγιση όπου και ενημερώθηκε ο δήμαρχος για τα υπέρ και τα κατά της ίδρυσης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στη Μεσσήνη, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς.
Τέλος ο δήμαρχος Μεσσήνης ευχαρίστησε τον υφυπουργό κ. Γεωργιάδη για την άμεση ανταπόκριση και υποστήριξη των αιτημάτων του Δήμου Μεσσήνης».