Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 18:58

Δεν αποκλείει μόνιμο κέντρο προσφύγων σε Βελίκα ή Τρίοδο ή Ανδρούσα ο δήμαρχος

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί με τους πρόσφυγες στο Δήμο Μεσσήνης, δηλαδή την πιθανή εγκατάστασή τους στη Βελίκα ή την Τρίοδο ή την Ανδρούσα, είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Χριστόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος, τονίζει ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης. Σε αυτούς τους τρεις δημοτικούς συμβούλους χρεώνει ο δήμαρχος το ότι η πρότασή του, για την εγκατάσταση των προσφύγων στην Μακαρία, δεν θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί να την αποσύρει αντί να τη θέσει σε ψηφοφορία. Μάλιστα ο δήμαρχος τονίζει ότι εάν γίνει το κέντρο φιλοξενίας στη Βελίκα ή την Τρίοδο ή την Ανδρούσα τότε αυτό θα είναι μόνιμο και όχι προσωρινό, όπως θα ήταν στη Μακαρία. Και αυτό γιατί στη Βελίκα ή την Τρίοδο ή την Ανδρούσα υπάρχουν κτήρια ή μεγάλοι χώροι ενώ στη Μακαρία ο χώρος είναι μικρότερος και οι πρόσφυγες θα έμεναν σε σκηνές μέχρι τον Οκτώβρη-Νοέμβρη που οι συνθήκες είναι υποφερτές, όπως είπε χαρακτηριστικά…

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε το μεσημέρι, ο δήμαρχος Μεσσήνης μας ενημέρωσε ότι επικοινώνησε το πρωί με το υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να ενημερώσει τον υπουργό και συντονιστή του διυπουργικού για το προσφυγικό, για τις εξελίξεις κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου δεν αποφασίστηκε η παραχώρηση δημοτικού χωραφιού 12,5 στρεμμάτων στη Μακαρία για τη φιλοξενία προσφύγων. Ωστόσο, όπως μας είπε ο δήμαρχος, στο υπουργείο γνώριζαν από χθες το βράδυ τι έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Γιώργος Τσώνης επέμεινε ότι φοβάται πως το υπουργείο, μονομερώς, θα αποφασίσει τη μεταφορά προσφύγων είτε στη Βελίκα είτε στην Τρίοδο είτε στην Ανδρούσα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κατά την επικοινωνία που είχε το πρωί, δεν του ανέφεραν κάτι σχετικά.
Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο δήμαρχος ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι στελέχη της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος έχουν ήδη επισκεφθεί παλιά κατασκήνωση στη Βελίκα, η οποία προσφέρεται από την ιδιοκτήτριά της για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων. Όπως είπε, τα στελέχη της 120 ΠΕΑ όχι μόνο βρήκαν το συγκεκριμένο χώρο ως κατάλληλο αλλά και ότι αυτός θα μπορούσε να είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες σε μόλις δύο ημέρες, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει καθαρισμός της φυτικής βλάστησης. Επίσης ο Γιώργος Τσώνης είπε χθες το βράδυ ότι ο Οδυσσέας Βουδούρης, γενικός γραμματέας διαχείρισης μετανάστευσης είχε ή τουλάχιστον είχε στο σχεδιασμό του την εγκατάσταση προσφύγων στο παλιό αεροδρόμιο της Τριόδου.
«Τρέμω με αυτή την υπόθεση, τρέμω», δήλωσε χθες το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, εξηγώντας ότι «ο κάθε ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να παρουσιαστεί και να πει ότι προσφέρει το ακίνητό του για τους πρόσφυγες. Ποιος θα τον εμποδίσει; Αυτό έτρεμα και πρότεινα τη Μακαρία. Ήταν μια πρόταση ώστε να μην πάμε στη Βελίκα ή την Τρίοδο ή την Ανδρούσα. Υπόψιν ότι όταν μιλάμε για Βελίκα ή Τρίοδο μιλάμε για μόνιμη εγκατάσταση, γιατί εκεί έχουμε κτιριακές υποδομές. Στο βάλτο (Μακαρία) θα είχαμε τις σκηνές μέχρι τον Οκτώβρη-Νοέμβρη μήνα. (…) Για φανταστείτε αύριο το πρωί να ξυπνήσω και να μου έχει έρθει ένα φαξ που να λέει εμείς (το υπουργείο Άμυνας), μετά την αρνητική ψήφο του Δημοτικού Συμβουλίου, πάμε στη Βελίκα για παράδειγμα. Τότε οι παλικαράδες που είπαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα τους σταματήσουν, εάν δουν έναν άνθρωπο των ΜΑΤ θα πάνε στην Τρίπολη αντί για τη Βελίκα ή την Τρίοδο…».
Κατά τα άλλα ο δήμαρχος Μεσσήνης δήλωσε χθες το βράδυ: «Δεν κρύβω τίποτα ποτέ στη ζωή μου. Και αυτά που πιστεύω τα λέω. Θα έπρεπε να πάρουμε μια ιστορική απόφαση, εάν δεχόμαστε κάποιους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη και για τους οποίους το κράτος έχει αναλάβει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Εάν ο κάθε Δήμος σε αυτό που μας προτείνει και ζητάει η κυβέρνηση λέει «όχι σε μένα αλλά στο δίπλα», δεν ξέρω που μπορεί να οδηγήσει αυτό. Εμένα, επειδή έχω ευαισθησίες και δεν τις πουλάω για κανέναν λόγο, αυτό που έχω στην ψυχή μου δεν το πουλάω ούτε το παραχωρώ σε κανέναν, με ενδιαφέρει να γίνει μια σοβαρή πρόταση, ό,τι μας αναλογεί σαν Δήμος να το πάρουμε, να τους φιλοξενήσουμε. Εγώ θα ήμουν ο πρώτος με τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου που θα πήγαινα μαζί τους, τα εγγόνια μου θα πήγαιναν να παίξουν μαζί τους. Έχουμε τη διαβεβαίωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι θα έρθουν πρόσφυγες από ένα κράτος όχι από πολλά κράτη και οικογένειες. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο. Έκανα την πρόταση λοιπόν να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί. Μιλάω για τη δική μου ομάδα γιατί η αντιπολίτευση ό,τι θέλει λέει, ανεύθυνα. Στη δική μου ομάδα είπα να γίνει η πρόταση ότι δεχόμαστε στη Μακαρία με εξασφάλιση ότι θα πάρουμε αυτούς που μας αναλογούν. Οι υπόλοιποι δήμοι θα πάρουν και αυτοί την αναλογία τους και πάνε όλα μια χαρά. Δεν το ήθελαν αυτό».
Στ.Μ.