Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 15:05

Προσφέρεται να αναλάβει μέρος του κόστους αρκεί να μη φύγει η αστυνομία από Φιλιατρά-Κοπανάκι

Προσφέρεται να αναλάβει μέρος του κόστους αρκεί να μη φύγει η αστυνομία από Φιλιατρά-Κοπανάκι

φωτό από πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων του Δήμου Τριφυλίας με τον γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρη Αναγνωστάκη

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 
Την πρόθεσή του να βρει κτίριο ώστε να μην επιβαρύνεται το κράτος για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών αλλά και να αναλάβει μέρος του κόστους λειτουργίας των Τμημάτων στα Φιλιατρά και στο Κοπανάκι, ώστε αυτά να μην καταργηθούν, όπως προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, περιγράφει ο Δήμος Τριφυλίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στους εκπροσώπους των αστυνομικών υπηρεσιών στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία…

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, σε επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, τον γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Αναγνωστάκη, τον περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου Αδαμάντιο Μητρόπουλο και τον διευθυντή αστυνομίας Μεσσηνίας, Σταύρο Τουφεξή, υπογραμμίζει ότι η κοινωνία της Τριφυλίας δεν μπορεί να δεχτεί την κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων, λόγω του αισθήματος ανασφάλειας που έχει επικρατήσει, γι’ αυτό και οργανώνει δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η επιστολή έχει ως εξής: «Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος σε εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών τμημάτων στην Επικράτεια οι τοπικές κοινωνίες του Δήμου μας είναι ανάστατες, διότι δεν έχουν πεισθεί ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές δια της καταργήσεως των Α.Τ. Κοπανακίου και Φιλιατρών θα είναι προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών.
Η Δημοτική αρχή δεν αμφισβητεί μεν τις προθέσεις του Υπουργείου, πλην όμως στις τοπικές κοινωνίες έχουν ξεσπάσει έντονες αντιδράσεις, έχουν πραγματοποιηθεί συλλαλητήρια και προγραμματίζονται δυναμικότερες κινητοποιήσεις, όπως κλείσιμο δρόμων, καταλήψεις δημόσιων κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.. Επισημαίνεται δε ότι η αντίδραση είναι συλλογική και από αίσθημα ανασφάλειας εμφορούνται τόσο οι περιοχές του Δήμου μας, στις οποίες αφορά η προωθούμενη συγχώνευση-κατάργηση, όσο και οι όμορες που διατηρούν τα αστυνομικά τους τμήματα, των οποίων όμως πλέον η περιοχή αστυνόμευσης και ευθύνης διευρύνεται σημαντικά με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η αποτελεσματικότητά τους. 
Η δημοτική αρχή μεταφέροντας τις αγωνίες των κατοίκων-δημοτών της και σεβόμενη τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνει αφενός να γίνει απόσυρση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, αφετέρου να πραγματοποιηθούν δημόσιες διαβουλεύσεις με την παρουσία υπηρεσιακών οργάνων, για να υπάρξει διεξοδική ενημέρωση σχετικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές. Ο πολίτης θέλει τις αστυνομικές υπηρεσίες δίπλα του, αφού μόνο τότε αισθάνεται ασφαλής και η όποια απομάκρυνση τους δημιουργεί ανασφάλεια και αλυσιδωτές αντιδράσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος Τριφυλίας επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να εξασφαλίσουμε κτίριο για τη στέγαση του Α.Τ. Φιλιατρών (άλλωστε, το Α.Τ. Κοπανακίου στεγάζεται ήδη σε ιδιόκτητο κτίριο και, ως εκ τούτου, οι λειτουργικές του δαπάνες είναι μειωμένες), ενώ, επιπροσθέτως, δηλώνουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε και λειτουργικά έξοδα των Α.Τ του Δήμου μας, προκειμένου να αποτραπεί η συγχώνευση-κατάργησή τους.
Θεωρούμε απαραίτητο, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών, που είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, να γίνει απόσυρση του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος και να αρχίσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις, αφού οι κοινωνίες είναι απροετοίμαστες να δεχθούν μεταβολές στο ισχύον καθεστώς».