Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 22:42

Φοβερές οι καταστροφές στο Δήμο Μεσσήνης, απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, αριστερά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δεξιά Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, αριστερά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δεξιά

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Την απαλλαγή των κατοίκων του Δήμου Μεσσήνης, «που αποδεδειγμένα» υπέστησαν καταστροφές από την πλημμύρα της 7ης Σεπτέμβρη, από τα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης, ανήγγειλε ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου…

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος μετά τις τεράστιες, σε πολλές περιπτώσεις, καταστροφές. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, τραγικές. Σημείωσε μάλιστα ότι τις πρώτες ώρες η κατάσταση στον Πάμισο και η πλημμύρα του Νησιώτικου κάμπου παραπλάνησε το Δήμο, διότι στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι η καταστροφή στα βορειοδυτικά του Δήμου, από την Εύα και προς τα πάνω, ήταν και είναι πέρα από κάθε φαντασία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι γεφύρια παρασύρθηκαν, δρόμοι εξαφανίστηκαν, ιδιαίτερα ο δρόμος στο Κακοπέτρι, που οδηγεί στο Μοναστήρι του Βουλκάνου, κόπηκε σε πολλά σημεία και μάλιστα έχει δημιουργηθεί,  όπως τόνισε, ένα καινούργιο ποτάμι, που ξεκινάει από την κορυφή του βουνού!
Ο δήμαρχος Μεσσήνης αλλά και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, τόσο της πλειοψηφίας όσο και των μειοψηφιών, αναφέρθηκαν στην απελπιστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για πολλούς αγρότες, που όχι μόνο έχασαν την παραγωγή τους αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν χάσει τα ίδια τα χωράφια τους! Χαρακτηριστικά ο κ. Τσώνης τόνισε ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες στρέμματα, ιδίως με ελιές, που έχουν μπαζωθεί με τεράστιες ποσότητες βράχων. Πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτά τα χωράφια θα αποκατασταθούν, ότι ο Δήμος δεν έχει ούτε τα χρήματα ούτε τα μέσα για να το κάνει αυτό αλλά και ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει την αποζημίωση τέτοιων καταστροφών.
Ο Στάθης Αναστασόπουλος ζήτησε να γίνει ειδική και ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να ληφθεί ομόφωνη απόφαση με τα αιτήματα για την ανακούφιση των πληγέντων, κάτι που αμέσως αποδέχθηκε ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, ενώ το ίδιο αίτημα έκανε ο παλιός αντιδήμαρχος, Δημήτρης Δουρούμης, σημειώνοντας ότι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ομόφωνη μάλιστα, θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στο δήμαρχο κατά τις επαφές του με τους κυβερνητικούς παράγοντες για τη διεκδίκηση μέτρων υπέρ των παθόντων.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα συμβάλει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη στήριξη των πληγέντων. Την ευχαρίστησε για το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη ήρθαν στο χώρο της καταστροφής από τις πρώτες ώρες, όπως επίσης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων που επισκέφθηκαν την περιοχή και στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου συμβάλλουν για να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών.
Σχετικά με την απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜ, ο δήμαρχος σημείωσε ότι αυτή θα έχει διάρκεια ενός χρόνου και πως η συγκεκριμένη απόφαση θα ληφθεί κατά την προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και εν συνεχεία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επισημαίνεται ακόμη ότι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ευχαρίστησαν προσωπικά το δήμαρχο γιατί διέθεσε τα μηχανήματα της τεχνικής εταιρίας του προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές, ιδιαίτερα να ανοίξουν δρόμοι που είχαν κλείσει.
Στ.Μ.