Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 14:57

Ο Γιώργος Πατούλης στη Μεσσήνη με επιτροπή της ΚΕΔΕ για τις καταστροφές από την πλημμύρα

Κώστας Γεωργακόπουλος,  Δημήτρης Καφαντάρης, Γιώργος Πατούλης, Γιώργος Τσώνης και Γιάννης Μαραμπέας Κώστας Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Καφαντάρης, Γιώργος Πατούλης, Γιώργος Τσώνης και Γιάννης Μαραμπέας

ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 
Τη στήριξη των Δήμων της Μεσσηνίας στις διεκδικήσεις τους για την αποκατάσταση των ζημιών από την πλημμύρα της 7ης Σεπτέμβρη και την ανακούφιση των πληγέντων, διαβεβαίωσε ότι θα παρέχει η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της οποίας συνεδρίασε το πρωί στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη. Ωστόσο, αυτό που προέταξε ο Γιώργος Πατούλης αλλά και όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, είναι ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, αφενός και πρωτίστως για να δοθεί το αναγκαίο βάρος στην πρόληψη και αφετέρου για να δοθούν αρμοδιότητες, πόροι και προσωπικό στην αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να παρέμβει τις πρώτες και πιο κρίσιμες ώρες καταστάσεων έκτακτης ανάγκης…

Ο Γιώργος Πατούλης έφτασε στο Δημαρχείο περίπου στις 10 το πρωί, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, ενώ εκεί ήταν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ανδρέας Καραγιάννης, αργότερα έφτασε ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος και πολύ αργά ο  δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας.
Στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην Πολιτική Προστασία, ιδιαίτερα στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών και μάλιστα σημείωσε ότι η πρόληψη πρέπει να είναι και μάθημα στα σχολεία. Ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες έχουν μελετηθεί από το Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Ένωσης. Σημείωσε λοιπόν ο κ. Πατούλης ότι είναι σημαντικό κάθε Δήμος να έχει το δικό του στρατηγικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, διότι το Σχέδιο Καλλικράτης έχει κυρίως γενικές προτάσεις, που δεν καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε δήμου. Επίσης πρότεινε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης να μπορούν να πάρουν αποφάσεις τις πρώτες κρίσιμες ώρες μιας φυσικής καταστροφής. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του δημάρχου Μεσσήνης, Γιώργου Τσώνη, που προκειμένου να σωθεί το αεροδρόμιο από ολοκληρωτική πλημμύρα χρειάστηκε να προβεί σε ενέργειες έξω από τα όρια των αρμοδιοτήτων του. Επίσης είπε ότι η ΣΑΤΑ (χρηματοδότηση των Δήμων από το κράτος) για την αντιπυρική προστασία πρέπει να γίνει ΣΑΤΑ για την πολιτική προστασία με σκοπό τη θωράκιση από τις φυσικές καταστροφές. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι εθελοντικές οργανώσεις, με θεσμική κάλυψη, με κίνητρα και επιβράβευση των ενεργειών τους. Είπε ότι Πολιτική Προστασία χωρίς πόρους και προσωπικό δεν γίνεται και ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τους Δήμους, για έργα πρόληψης, από το Πράσινο Ταμείο. Επίσης σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ πρέπει να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση έργων πρόληψης. Τέλος τόνισε ότι και μεταξύ των Δήμων πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και ετοιμότητα για την κοινή αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στο Δήμο του, τονίζοντας ότι αυτός έχει υποστεί τις σοβαρότερες ζημιές σε ό,τι αφορά τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, καθώς και τις υποδομές. Και εκείνος υπογράμμισε ότι η πρόληψη πρέπει να ενισχυθεί, σημειώνοντας ότι και το κόστος της πρόληψης σε σχέση με το κόστος της αποκατάστασης είναι μικρότερο.
Πριν από τη συνεδρίαση, σε συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ με το δήμαρχο Μεσσήνης στο γραφείο του Γιώργου Τσώνη, ο δήμαρχος ζήτησε από την ΚΕΔΕ να ασκήσει τις πιέσεις της ώστε να εκτελεστούν κατά προτεραιότητα, έστω και τμηματικά, τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πάμισο, τα οποία θα υποδείξει η μελέτη που έχει προκηρυχθεί από το υπουργείο Υποδομών και η επιλογή του αναδόχου μελετητικού γραφείου έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 25 Οκτώβρη.
Τέλος, ο Γιώργος Τσώνης σχολίασε ότι η «η κυβέρνηση λειτούργησε εδώ», ότι ήταν άμεση η παρουσία της όταν δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί το φαινόμενο της πλημμύρας και ότι αυτό ήταν «θετικότατο».
Συνεργάτης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας είναι ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, πρόεδρος της Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ για τη δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας από κάθε Δήμο, όπως επίσης πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας κρούσης από την ΚΕΔΕ, η οποία ταχύτατα θα βρίσκεται σε όποιον Δήμο αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα συνδράμει με μέσα και τη γνώση της στη διαχείριση και το συντονισμό.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής της ΚΕΔΕ υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Ένωσης, Γιώργου Πατούλη και του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστα Αποστολόπουλου, που τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνες για τις καταστροφές, διότι δεν χρηματοδοτεί έργα πολιτικής προστασίας, όπως επίσης ότι ευθύνες έχει προσωπικά ο Γιώργος Πατούλης γιατί κατέβαινε στην πλατεία Συντάγματος με τους «μένουμε Ευρώπη».
Επίσης ένταση σημειώθηκε μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μανώλη Μάκαρη και του αντιδημάρχου Ανδρέα Καραγιάννη, όταν ο πρώτος επέρριψε ευθύνες και στη δημοτική αρχή για την καταστροφή και ο δεύτερος αντέδρασε.
Το μεσημέρι η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε την Αρχαία Μεσσήνη.
Στ.Μ.