Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012 17:00

Από «παιδική πισίνα» ξαναγίνεται αλιευτικό καταφύγιο το λιμανάκι του Πεταλιδίου

Νικήτας Αγαπητίδης, Παναγιώτης Αλευράς και Στάθης Αναστασόπουλος. Στο βάθος τα μηχανήματα που κάνουν την εκβάθυνση στο αλιευτικό καταφύγιο Νικήτας Αγαπητίδης, Παναγιώτης Αλευράς και Στάθης Αναστασόπουλος. Στο βάθος τα μηχανήματα που κάνουν την εκβάθυνση στο αλιευτικό καταφύγιο

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΚΒΑΘΥΝΣΗΣ
Ο εντυπωσιακός όγκος των 18.000 τόνων άμμου και φερτών υλικών έχει απομακρυνθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες από τον πυθμένα του αλιευτικού καταφυγίου Πεταλιδίου, το οποίο γίνεται και πάλι λειτουργικό. Ανάλογες εργασίες έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε Μαραθούπολη και Άγιο Ανδρέα.

Στο αλιευτικό καταφύγιο Πεταλιδίου ο πυθμένας σε κάποια σημεία είχε ξεπεράσει ακόμη και την επιφάνεια της θάλασσας, λόγω της άμμου και των φερτών υλικών που μετακινήθηκαν από τις φουρτούνες των τελευταίων χρόνων και τα θαλάσσια ρεύματα.
Το Πεταλίδι επισκέφθηκαν το πρωί, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών, ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
Όπως τους ενημέρωσε ο υπεύθυνος της εταιρίας που εκτελεί το έργο της εκβάθυνσης, Νικήτας Αγαπητίδης, η κατάσταση στην οποία βρήκε το αλιευτικό καταφύγιο του Πεταλιδίου ήταν απογοητευτική και επικίνδυνη για τους αλιείς, αφού ουσιαστικά είχε αχρηστευτεί από τις προσχώσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι η εκβάθυνση προχωράει χωρίς προβλήματα και με τρεις ημέρες δουλειά ακόμη το καταφύγιο θα είναι απόλυτα λειτουργικό, ενώ θα ανακτηθούν από 10 έως 15 θέσεις για το δέσιμο αλιευτικών και τουριστικών σκαφών.
Σημειώνεται ότι το έργο γίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που πληρώνει τον πλωτό γερανό και τα άλλα σκάφη που τον συνοδεύουν. Ο Δήμος Μεσσήνης πληρώνει την εκφόρτωση της άμμου, που βγάζει ο γερανός στο λιμανάκι, και τη μεταφορά της σε άλλα σημεία για αποθήκευση. Επίσης, η Περιφέρεια θα πληρώσει τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του πλωτού γερανού και τις υπόλοιπες τρεις θα πληρώσει ο Δήμος Μεσσήνης.
Όσον αφορά το έργο που έγινε στη Μαραθούπολη, ο κ. Αγαπητίδης σημείωσε ότι και εκεί η κατάσταση ήταν εξαιρετικά άσχημη, αφού εκτός των άλλων είχε κλείσει η είσοδος του καταφυγίου από τεχνητούς και φυσικούς ογκόλιθους του μόλου, που μεταφέρθηκαν από τα κύματα τα προηγούμενα χρόνια. Η είσοδος του καταφυγίου έχει αποκατασταθεί πλήρως.
Τέλος, ανάλογες εργασίες έγιναν και στο καταφύγιο του Αγίου Ανδρέα Αίπειας, ενώ μετά ο γερανός θα πάει στη Φοινικούντα.
Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου λύνει ένα πρόβλημα που έμενε άλυτο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο αιχμές για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε ότι με το έργο εξυπηρετούνται πάρα πολύ όχι μόνο οι αλιείς αλλά και οι παραθεριστές με τουριστικά σκάφη.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια η προσπάθεια για την εκτέλεση αυτών των έργων, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν χορηγούσαν την απαιτούμενη άδεια. Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Πελοποννήσου, ενώ σημείωσε ότι το έργο αυτό επιβαρύνει και το Δήμο Μεσσήνης, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη.
Για το έργο μίλησαν ακόμη ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου, Γιώργος Στραβόλαιμος, καθώς και ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας, Νίκος Φύκιρης.
Στ.Μ.