Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 03:49

Η Στοκχόλμη τίμησε τον Κωστή Τσικλητήρα μαζί και την Πύλο

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης με τον  πρίγκιπα της Σουηδίας Carl Philip και τον Θανάση Ψαρούλη Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης με τον πρίγκιπα της Σουηδίας Carl Philip και τον Θανάση Ψαρούλη

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 100 ΧΡΟΝΩΝ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Επίσημος προσκεκλημένος στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Ολυμπιάδα που έγινε στη Σκανδιναβική πρωτεύουσα, ήταν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης. Προσκλήθηκε επειδή η Πύλος, η έδρα του Δήμου, ήταν η πόλη του Κωστή Τσικλητήρα, του Ολυμπιονίκη στη Στοκχόλμη στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς, ενώ είχε σειρά επαφών για την ανάπτυξη συνεργασιών σε διάφορους τομείς.

Την πρόσκληση είχε κάνει ο πρόεδρος της Σουηδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Stefan Lindeberg, και τιμώμενο πρόσωπο των εκδηλώσεων ήταν ο Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας. Τα άλματα του Τσικλητήρα κυριάρχησαν στις εκδηλώσεις, προβλήθηκε μάλιστα κινηματογραφική ταινία της εποχής, όπου παρουσιάστηκαν εν κινήσει τα άλματα του αθλητή. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δάπεδο του Αθλητικού Μουσείου της Στοκχόλμης έχει σημειωθεί το άλμα των 3,37 μέτρων άνευ φόρας, μεγάλο γεγονός την εποχή εκείνη.
Ειδικότερα, την Παρασκευή 8 Ιουνίου ο Δημήτρης Καφαντάρης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Διαδημοτικής Τουριστικής Επιτροπής Μεσσηνίας, Αθανάσιο Ψαρούλη, παρακάθισαν σε δείπνο στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης προσκεκλημένοι του Προέδρου της Σουηδικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Τη Μεσσηνιακή συμμετοχή υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Επιτροπής και η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας Lena Adelsson. Ο πρίγκιπας της Σουηδίας Carl Philip έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την καταγωγή του Τσικλητήρα, την ατυχία να χάσει τη ζωή του τόσο νωρίς, και εκδήλωσε την επιθυμία του να επισκεφθεί την περιοχή. Στο δείπνο παρέστη το Βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Jacques Rogge και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από όλο τον κόσμο.
Στις 9 Ιουνίου οι Δημήτρης Καφαντάρης και Θανάσης Ψαρούλης παρακολούθησαν αναπαραστάσεις αγώνων και ειδικά αγωνίσματα που δεν υπάρχουν σήμερα, στο ίδιο Ολυμπιακό Στάδιο της Στοκχόλμης όπου πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1912. Έγιναν μεγάλες αναφορές στη χώρα μας και τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Στο τέλος των εκδηλώσεων, το Βασιλικό ζεύγος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Καφαντάρη που ταξίδεψε από τόσο μακριά για να εκπροσωπήσει τη γενέτειρα του Τσικλητήρα, αποδεικνύοντας τη μεγάλη αγάπη και το σεβασμό των δημοτών της Πύλου για τον χρυσό Ολυμπιονίκη, που κατενθουσίασε το στάδιο το 1912 και τα άλματα του γράφτηκαν στην παγκόσμια αθλητική ιστορία.
Την επόμενη ημέρα, 10 Ιουνίου, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος ταξίδεψε στην πόλη Vastervik προσκεκλημένος του δημάρχου της πόλεως Harald Hjalmarsson. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις παρουσία φορέων της πόλεως, εκπροσώπων Τύπου και ταξιδιωτικών γραφείων για εξεύρεση συνεργασιών ανάμεσα στις δυο πόλεις. Στην ευρύτερη περιοχή της πόλεως του Vastervik υπάρχουν 15 γήπεδα γκολφ, τα οποία δημιουργούν έναν επιπρόσθετο λόγο ενδιαφέροντος για την περιοχή της Πύλου, όπου υπάρχουν επίσης γήπεδα γκολφ. Ο κ. Hjalmarsson θα επισκεφθεί σύντομα την Πύλο για τη συνέχεια της προσπάθειας συνεργασίας.
Επίσης, έγιναν επισκέψεις στο Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Παύλο, στην Πρέσβη της Ελλάδας Αλίκη Χατζή, στην Πολιτιστική Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας Μαργαρίτα Melberg και στον επικεφαλής σε θέματα Οικονομίας και Εμπορίου στην Ελληνική Πρεσβεία Σταύρο Σταυράκο. Σκοπός των συναντήσεων ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την προσέλκυση επισκέψεων στο Δήμο Πύλου-Νέστορος από μέλη πολιτιστικών σουηδικών σωματείων και όχι μόνο, και την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων στην αγορά της Σουηδίας.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Στοκχόλμης που έχει παράρτημα στην Costa Navarino και στο πασίγνωστο σεισμολογικό κέντρο Ουψάλας.