Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 12:07

"Έβαλα το κεφάλι μου στο ντορβά", "δουλέψαμε σκληρά για την αναμόρφωση του Δήμου"

Νίκος Κοτταρίδης, Γιώργος Τσώνης, Κώστας Τσώμης Νίκος Κοτταρίδης, Γιώργος Τσώνης, Κώστας Τσώμης

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 
Ότι ξεπέρασε ακόμη και τις δυνάμεις του στην προσπάθειά του να αναμορφώσει το Δήμο του, τόνισε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, στην εκδήλωση για τον απολογισμό των δύο πρώτων χρόνων της θητείας του. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε ένα πλήθος παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ τουλάχιστον τρεις φορές τόνισε ότι έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά προκειμένου να αντιμετωπίσει επείγοντα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πλημμύρα του περασμένου Σεπτέμβρη. Ο Γιώργος Τσώνης μίλησε και για την κάλυψη μεγάλων δαπανών από τη δική του τσέπη και όχι από το ταμείο του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι όταν τελείωσαν τα χρήματα του Δήμου για την αποκατάσταση ζημιών σε δρόμους μετά την πλημμύρα, έβαλε τα μηχανήματα της δικής του εργολαβικής επιχείρησης να δουλέψουν χωρίς να πληρωθεί, διακόπτοντας μάλιστα έργα που είχε αναλάβει σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου. Ωστόσο, από τον απολογισμό του Γιώργου Τσώνη έλλειψε κάθε αναφορά σε κορυφαία ζητήματα που επανειλημμένως έχουν απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως η φιλοξενία προσφύγων, ο δρόμος Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζόμυλου, η παραβατικότητα, η αποκατάσταση-απορρύπανση της χωματερής στα Λιμενικά, η διαχείριση του Πολυλίμνιου…

Ο απολογισμός και οι προτεραιότητες για τα επόμενα 2,5 χρόνια της θητείας της δημοτικής αρχής έγινε στο Φιλοσοφικό Κέντρο της Μεσσήνης, όπου ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, έκοψε και την πίτα της παράταξής του.
Αναφερόμενος στο έργο που θα αλλάξει το Δήμο και ιδιαίτερα τη Μεσσήνη, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι αυτό είναι η ολοκληρωμένη παρέμβαση που σχεδιάζεται για τον Πάμισο (αντιπλημμυρικά, αναπλάσεις, ποδηλατόδρομοι, μαρίνα στο Κουλντούκι κ.ά). Ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι όταν μίλησε πρώτη φορά για αυτό το σχεδιασμό, ένιωσε να αντιμετωπίζεται με ειρωνεία και χλευασμό. Τόνισε όμως ότι τώρα πια πρόκειται για ένα έργο που έχει εξαγγελθεί ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ότι μόνο η μελέτη του (έχει γίνει ο διαγωνισμός και αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος) θα κοστίσει 2,8 εκατ. ευρώ, η πιο ακριβή μελέτη, παρατήρησε, που προωθείται από το υπουργείο Υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα.
TSONHS-PITA-2017.jpgΟ Γιώργος Τσώνης σε κάποια σημεία του απολογισμού του έκανε αναφορές και για την Καλαμάτα. Είπε για παράδειγμα ότι στην πλημμύρα της 7ης Σεπτέμβρη 2016 οι Δήμοι Μεσσήνης και Καλαμάτας είχαν περίπου το ίδιο μέγεθος ζημιών, ωστόσο η Μεσσήνη, υπογράμμισε, πήρε από την κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση για τις αποκαταστάσεις 250.000 ευρώ και η Καλαμάτα 200.000 ευρώ. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά, σημείωσε ο δήμαρχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέχρι τώρα η Μεσσήνη ήταν ριγμένη έναντι της Καλαμάτας. Σχολίασε μάλιστα ότι «είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Δεν σταμάτησα πουθενά, κόντραρα εκεί που έπρεπε, ήρθα στα άκρα με υπουργούς και νομίζω ότι επιτύχαμε».
Ο δήμαρχος Μεσσήνης ξεκίνησε τον απολογισμό του εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όσους στέκονται δίπλα του και τονίζοντας ότι στην αρχή ήταν μόλις 2-3 οι άνθρωποι που ενστερνίστηκαν το όραμά του. Ο Γιώργος Τσώνης μίλησε για παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον διοικητικό τομέα, ώστε οι υπηρεσίες και το προσωπικό να αποδίδουν καλύτερα, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα οικονομικά, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις ασφυκτικές περικοπές χρηματοδοτήσεων, που σε μια πενταετία ανήλθαν σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ, η δημοτική αρχή διασφάλισε την ομαλή λειτουργία του Δήμου. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του ότι στο Δήμο δεν υπήρχε μηχανογραφημένη αποθήκη, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, «τόσα χρόνια μια έμπαινε όποιος ήθελε, να έπαιρνε ό,τι ήθελε, να το πήγαινε όπου ήθελε». Ο δήμαρχος ανέφερε ότι το μηχανογραφημένο σύστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί πολύ σύντομα, όπως και ότι στο χώρο με τα υλικά και τα μηχανήματα του Δήμου θα τοποθετηθούν συστήματα ασφαλείας «δεν θα μπορεί ο καθένας να παίρνει ό,τι θέλει, να κλέβει και οτιδήποτε».
Και πάλι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ο δήμαρχος Μεσσήνης σημείωσε ότι ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα η αναχρηματοδότηση των δανείων, η οποία θα επιφέρει την καταβολή σημαντικά μειωμένων τοκοχρεωλυτικών δόσεων. Είπε επίσης ότι ο Δήμος αύξησε την ακίνητη περιουσία του, με την αγορά από το ΤΑΙΠΕΔ του Ειρηνοδικείου, στον οποίο ανακοίνωσε ότι θα στεγαστεί η Φιλαρμονική. Πρόσθεσε ότι ανακτήθηκε το Φιλοσοφικό Κέντρο, το σημαντικότερο ακίνητο του Δήμου, όπως υπογράμμισε, το οποίο θα αναδειχθεί σε στολίδι της πόλης.
XENOGIANNHS-KOTTARIDHS-TSONHS-19-01-17.jpg
Νίκος Ξενογιάννης, Νίκος Κοτταρίδης, Γιώργος Τσώνης και Κώστας Τσάμης
Ο  δήμαρχος Μεσσήνης αναφέρθηκε και στα θέματα πολιτικής προστασίας και περιβάλλοντος, ενώ έκανε επίσης εκτενή αναφορά σε ό,τι αφορά τις καταστροφές από την πλημμύρα του περασμένου Σεπτέμβρη. Ανέφερε ότι η κατάσταση ήταν τραγική και ότι ο ίδιος αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις που έθεταν «το κεφάλι μου στον ντορβά», όπως όταν έδωσε εντολή να παροχετευτούν τα νερά της πλημμύρας στον Πάμισο προκειμένου να ξεπλημμυρίσει το αεροδρόμιο, που διαφορετικά, πρόσθεσε, θα έμενε κλειστό για ένα μήνα αντί για λίγα 24ωρα.
Συνέχισε τονίζοντας ότι έβαλε και πάλι το κεφάλι του στον ντορβά όταν πήρε τα μηχανήματα της επιχείρησής του από έργα που εκτελούσαν στο Λεωνίδιο και το Άστρος και τα έφερε να δουλέψουν στο Δήμο για την αποκατάσταση των δρόμων ενόψει της ελαιοσυγκομιδής. Εξήγησε ότι αυτό το έκανε γιατί τελείωσαν τα λεφτά του Δήμου και άρα δεν μπορούσε να απασχολήσει μηχανήματα ιδιωτών γιατί δεν θα γινόταν να πληρωθούν. Πρόσθεσε ότι μηχανήματα τότε έδωσε στο Δήμο και ο Μορέας, καθώς και ότι η εταιρία ΕΛΠΕ προσέφερε στο Δήμο για τη δαπάνη των καυσίμων ποσό 15.000 ευρώ.
Επίσης ο κ. Τσώνης μίλησε για την καθαριότητα, σημειώνοντας ότι ο Δήμος είναι αναγκασμένος να κάνει την αποκομιδή με σαραβαλιασμένα απορριμματοφόρα, αν και ανήγγειλε ότι μπαίνει στα σχέδια η αγορά τριών καινούργιων, με χρήματα που δεν υπάρχουν ακόμη αλλά οπωσδήποτε θα βρεθούν. Είπε ακόμη ότι στο Δήμο υπήρχαν πολλά εγκαταλειμμένα σαραβαλιασμένα μηχανήματα,  τα οποία επισκευάστηκαν με εντολή του και παρέχουν σοβαρές υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε και στα δύο τρακτέρ του Δήμου, τα οποία άφησε να εννοηθεί ότι ενώ κόστισαν πανάκριβα έμεναν αναξιοποίητα και τελικά αξιοποιήθηκαν από τη δική του δημοτική αρχή.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι ο Δήμος του με το γειτονικό Δήμο Οιχαλίας θα προχωρήσουν σε από κοινού προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι να προχωρήσει η κεντρική διαχείριση από την Περιφέρεια, υπέρ της οποίας, υποστήριξε, υπάρχει ομοφωνία των Δήμων της Μεσσηνίας.
Ο Γιώργος Τσώνης έκανε αναφορά και σε παρεμβάσεις στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, ενώ σε ό,τι αφορά τα τεχνικά έργα και την πολεοδομία σημείωσε ότι έχουν εκπονηθεί στη διετία 93 μελέτες, ότι έχουν εκτελεστεί ή εκτελούνται συνεχιζόμενα έργα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ καθώς και ότι ο προϋπολογισμός των νέων δράσεων ανέρχεται στα 2,65 εκατ. ευρώ.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης τόνισε ότι ακόμη δεν έχει ανοίξει κανένα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ωστόσο ο Δήμος εξακολουθεί να κάνει έργα. Ανέφερε ότι υπάρχει μελετητική ωριμότητα για σειρά έργων, καθώς και ότι έχει διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Υποδομών αλλά ιδιαίτερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, ότι ο Δήμος δικαιούται και θα βοηθηθεί ώστε να γίνουν παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την περιοχή.
Για την πόλη της Μεσσήνης ο δήμαρχος ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες ώστε να αλλάξει η εικόνα της, με διάφορες δράσεις και παρεμβάσεις (παγοδρόμιο τα χριστούγεννα, χριστουγεννιάτικος φωτισμός κ.ά) και θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικές στο προσεχές μέλλον. Σχολίασε ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι απέναντί μας είναι μια πόλη με μεγάλη δύναμη. Κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό και θα το κάνουμε. Εγώ δεν είμαι ο δήμαρχος που θα φοβηθεί. Την πόλη θα την αλλάξουμε».
Τέλος, ο δήμαρχος κ. Τσώνης ευχήθηκε το 2017 να είναι καλό, το 2018 καλύτερο, το 2019 ακόμη καλύτερο και το 2020 πολύ πολύ καλύτερο, με τη σημερινή δημοτική αρχή και με ανανεωμένη την εντολή της από τους δημότες.
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοτική σύμβουλος Γεωργία Παναγοπούλου, η οποία προέβη και στον απολογισμό της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μεσσήνης, ως πρόεδρός της, καθώς και σε παρουσίαση άλλων παρεμβάσεων του Δήμου.
Στ.Μ.