Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 17:56

Προσωρινές τιμές αποζημίωσης για το δρόμο στο Πεταλίδι, "ξεμπλοκάρει" το έργο

Προσωρινές τιμές αποζημίωσης για το δρόμο στο Πεταλίδι, "ξεμπλοκάρει" το έργο

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2017 
Επιτέλους «ξεμπλοκάρει» η κατασκευή του δρόμου από το Πεταλίδι μέχρι την έξοδο του Καλαμακίου, το οποίο μέχρι τώρα προχωρούσε με «αργότατους ρυθμούς», λόγω εκκρεμοτήτων σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και ζητημάτων με αρχαιολογικά ευρήματα. Και τα δύο αυτά ζητήματα λύνονται. Η KalamataJournal βρήκε την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Καλαμάτας (13/17.02.2017) με την οποία καθορίζονται οι προσωρινές τιμές αποζημίωσης των ιδιοκτητών γης και επικειμένων που απαλλοτριώνονται, ενώ μίλησε με τον διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γιώργο Κωστόγιαννη, ο οποίος δήλωσε ότι και το θέμα με την αρχαιολογία έχει ρυθμιστεί. Μας είπε ότι είναι εφικτό το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017…

Ο κ. Κωστόγιαννης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκδοση της δικαστικής απόφασης για τις προσωρινές τιμές αποζημίωσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για την εξέλιξη που αναμενόταν με μεγάλη υπομονή προκειμένου να δοθεί ώθηση στο έργο. Όπως πρόσθεσε, όσο το θέμα της απαλλοτρίωσης παρέμενε σε εκκρεμότητα η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρία μπορούσε να εκτελέσει εργασίες μόλις στο 20% του μήκους του έργου, ενώ τώρα θα μπορέσει να μπει όπου χρειάζεται.
Επίσης ο διευθυντής ανέφερε ότι βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα το θέμα των απαραίτητων τροποποιήσεων της μελέτης, οι οποίες σημείωσε ότι κυρίως αφορούν τη μετακίνηση δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας και άλλων κοινόχρηστων υποδομών.
Πάντως στην περιοχή του Πεταλιδίου και το Δήμο Μεσσήνης επικρατεί κάποια ανησυχία διότι κατά τη θερινή περίοδο και την εποχή της τουριστικής κίνησης θα κορυφωθούν οι ρυθμοί εκτέλεσης του έργου και θα είναι αναπόφευκτες οι οχλήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών.
Σημειώνεται ότι το έργο, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημοπρατήθηκε τον Νοέμβρη του 2012, η σύμβαση υπογράφτηκε το Νοέμβρη του 2013 και σύμφωνα με τη σύμβαση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Ο κ. Κωστόγιαννης εξέφρασε την άποψη ότι είναι δυνατό το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.
Στ.Μ.