Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 11:46

Ξεσηκωμός στη Μάνη για να αποτραπεί η "σπορά" ανεμογεννητριών

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 
Συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνουν για αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, οι Μανιάτες, προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών γιγάντιων ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη υπάρχουν αποφάσεις για την εγκατάσταση 42 ανεμογεννητριών κοντά στα όρια των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει προοπτικά την εγκατάσταση τουλάχιστον 217. Πρόκειται για ανεµογεννήτριες βιοµηχανικού τύπου, συνολικού ύψους 120 µ., για διάνοιξη 34

χιλιοµέτρων δρόµων πάνω στα βουνά και εκσκαφή 35 χιλιοµέτρων για την υπόγεια καλωδίωση. Οι Μανιάτες έχουν συγκροτήσει επιτροπή αγώνα, στην οποία συμμετέχουν 28 Σύλλογοι και φορείς, για την αποτροπή αυτού του εγκλήματος, όπως υπογραμμίζουν, ενώ κατά των αδειδοτήσεων που έχουν υπογράψει υπουργοί έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας  1.167 κάτοικοι της Μάνης. Αναφορά στη Βουλή με το κείμενο της επιτροπής αγώνα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης…
Το κείμενο της επιτροπής αγώνα έχει ως εξής: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην δημιουργία και λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά), οπουδήποτε στη Μάνη συνολικά (Λακωνική ή Μεσσηνιακή), διότι θα καταστραφεί η μοναδική αισθητική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική ενότητα που συγκροτεί η Μανιάτικη Χερσόνησος η οποία είναι γεμάτη, από αναρίθμητα αρχαία και νεώτερα μνημεία (πάνω από 30.000 παλαιοντολογικά και προϊστορικά ευρήματα, 269 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, 1.000 πύργοι, πάνω από 400 παλαιοχριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες), τα μοναδικά παγκοσμίως λιμναία σπήλαια του ∆υρού (καθώς και άλλα ανεξερεύνητα ακόμη), συγκεντρώνοντας το 70% του συνόλου των παραδοσιακών οικισμών ολόκληρης της χώρας (96 παραδοσιακοί οικισμοί στον ∆ήμο Ανατολικής Μάνης επί συνόλου 118 σε όλη την Πελοπόννησο). Η Μάνη διαθέτει μια μοναδική στη σύνθεση και ποικιλία χλωρίδα (1 από τους 17 βοτανικούς κήπους της Ελλάδος, με 600 είδη φυτών) και πανίδα (με καταγεγραμμένα περισσότερα από 160 είδη). Τέλος αποτελεί περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA και ειδικότερα Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ως ένα από τα δύο στην Ελληνική Επικράτεια μεταναστευτικά περάσματα πτηνών με εθνική και ευρωπαϊκή σημασία με κωδικό «GR2540008 Νότια Μάνη» και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας με κωδικό «GR121 Νότια Μάνη, Όρος Σαγιάς και Ακρωτήριο Ταίναρο» (85 τουλάχιστον είδη μερικά από τα οποία χαρακτηρίζονται απειλούμενα όπως τα ελάχιστα άτομα βασιλαετού και χρυσαετού)».
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΙΟΛΙΚΑ “ΠΑΡΚΑ” ΣΤΗ ΜΑΝΗ
Σε άλλο κείμενό της η επιτροπή αγώνα υπογραμμίζει:
«Η εγκατάσταση ανεµογεννητριών στη µανιάτικη χερσόνησο βρίσκεται στην τελική της φάση.
Θεωρούµε λοιπόν χρήσιµη µια συνοπτική ενηµέρωση σχετικά µε τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση είναι καταστροφική για τον τόπο µας.
1. Πρόκειται για ανεµογεννήτριες βιοµηχανικού τύπου, συνολικού ύψους 120 µ., για διάνοιξη 34 χιλιοµέτρων δρόµων πάνω στα βουνά και εκσκαφή 35 χιλιοµέτρων για την υπόγεια καλωδίωση.
2. Ο αριθµός των ανεµογεννητριών που βρίσκονται κοντά στην τελική έγκριση είναι 42. Ξεκινούν από τον Προφήτη Ηλία στο ύψος της Αρεόπολης και φτάνουν µέχρι τη Μίνα. Έχουν όµως πάρει σειρά και άλλα πέντε αιολικά πάρκα, από το ύψος της Κελεφάς και του Κότρωνα έως τη Λάγεια και τη Βάθεια. Αν εγκατασταθούν οι πρώτες 42 και δηµιουργηθούν τα έργα υποδοµής, είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Βάσει του αιολικού δυναµικού και τους περιορισµούς που θέτει η νοµοθεσία ο αριθµός αυτός µπορούν να φτάσει τις 217.
3. Οι ανεµογεννήτριες αυτές στο σύνολό τους είναι ορατές από όλη τη Μάνη. Σε ένα τόπο µε 96 κηρυγµένους παραδοσιακούς οικισµούς, κάστρα, 700 βυζαντινά και µεταβυζαντινά µνηµεία, σπήλαια και αρχαία κατάλοιπα. Ευνόητο είναι ότι οι επιπτώσεις στην επισκεψιµότητα του χώρου, στην αισθητική και την τουριστική αξία θα είναι δραµατικές.
4. Η µανιάτικη ενδοχώρα, όπου σχεδιάζουν αυτού του είδους την εκµετάλλευση, συνιστά ένα παρθένο από την ανθρώπινη επέµβαση χώρο 110.000 στρεµµάτων, µε µοναδική ορνιθοπανίδα αλλά και χλωρίδα. Μαζί µ' αυτά, και ένα ξεχωριστής αισθητικής οµορφιάς σύνολο από λάκκες και κορυφές, µε µονοπάτια και ερειπωµένους οικισµούς. Η φυσική αξία είναι προστιθέµενη για τον τόπο µας και θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για περιηγητικό, ορνιθολογικό και βοτανολογικό τουρισµό. Αντί αυτού, παραδίνεται στις µπουλντόζες για µια µη αναστρέψιµη καταστροφή.
5. Η εγκατάσταση ανεµογεννητριών δεν προσφέρει τίποτε στον τόπο. Οι ίδιες οι εταιρείες στις αιτήσεις τους για επιδότηση “δεσµεύονται” για µηδενικές θέσεις εργασίας, ενώ η παραγόµενη ενέργεια κατευθύνεται προς τα κεντρικά σηµεία διανοµής έξω από τη Λακωνία.
6. Αναφέρθηκε ο αριθµός των 800 χιλ. ευρώ ετησίως ως ανταποδοτικό όφελος για το Δήµο Ανατολικής Μάνης και τους δηµότες. Το ποσό αυτό προφανώς προέκυψε ανεξέταστα από τις µελέτες των εταιρειών που έχουν όλο το δικαίωµα να τάζουν ό,τι θέλουν. Όµως ακόµα και µε τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις των εταιρειών, µετά τις εκ του νόµου 3851/2010 περικοπές το θεωρητικό όφελος δεν υπερβαίνει σε καµιά περίπτωση τις 550.000 ευρώ. Θεωρητικό, γιατί στην πράξη και από διάφορες εκ του νόµου απαιτήσεις και περιορισµούς, το ανταποδοτικό όφελος αποδεικνύεται πολύ µικρότερο, µε το µέσο πανελλαδικό όρο να µην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ ανά δήµο. Και βέβαια είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι για εµάς οικονοµικά διαπραγµατεύσιµη υπόθεση, για εµάς η Μάνη είναι ανεκτίµητη!
7. Και ας συνεχίσουµε να µιλάµε για χρήµα: το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασµό µας της ΔΕΗ από 0.8 ευρώ ανα 1000Kw το 2006, φτάνει σήµερα τα 26. Ένα µέσο νοικοκυριό δίνει ανά δίµηνο ένα σαραντάρι στο λογαριασµό της ΔΕΗ για να γυρίζουν οι ανεµογεννήτριες. Και θα δώσει και περισσότερα γιατί παρά ταύτα το έλλειµµα στις ΑΠΕ είναι ήδη 281,24 εκατ. ευρώ και θα εκτιναχθεί στα 434,85 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017.
8. Τέλος να ξεκαθαριστεί ότι η αιολική ενέργεια δεν µπορεί να µας απεξαρτήσει από το λιγνίτη. Κι εµείς θα το θέλαµε. Το να θεωρεί όµως κανείς τη στοχαστική -τυχαία- αιολική ενέργεια λύση για το ενεργειακό πρόβληµα της χώρας µας, ισοδυναµεί µε το να θεωρεί την επιστροφή στα ιστιοφόρα ρεαλιστική λύση για τη σύγχρονη ναυσιπλοΐα.
Ο αντίπαλος είναι ισχυρός. Έχει πλάτες εγχώριες και ξένες, έχει να πληρώνει υπαλλήλους και υποστηρικτές. Εάν ολιγωρήσουµε τα αιολικά θα σκεπάσουν τον ουρανό της Μάνης που δε θα είναι ποτέ πια ο ίδιος, ούτε τη µέρα ούτε τη νύχτα.
Θέλουµε να ανακηρυχθεί όλη η Μάνη ιστορικό µνηµείο, να προστατευτεί η φυσική κληρονοµιά της να ενισχυθεί η τοπική οικονοµία µε τη δουλειά όσων την αγαπούν και τη σέβονται. Σ' αυτές τις δύσκολες εποχές να έχει την ευκαιρία να προχωρήσει και όχι να τη στερηθεί για πάντα.
Θέλουµε να κοιτάζουµε ψηλά και να βλέπουµε αυτό που έβλεπαν οι πρόγονοί µας, τις ελεύθερες κορφές και τους αετούς να πετάνε. Και όχι να καταντήσουµε µε το κεφάλι σκυφτό».