Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 21:14

"Πιλότος" σχολεία της Μεσσήνης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη Μεσόγειο

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Ο Δήμος Μεσσήνης και συγκεκριμένα πέντε σχολεία του Δήμου επιλέχθηκε να είναι, μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, φορέας εφαρμογής διακρατικού προγράμματος («EDUFOOTPRINT») που σκοπό έχει να καταγραφεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η λειτουργία σχολικών μονάδων και να ακολουθήσει ο σχεδιασμός ήπιων παρεμβάσεων για τη μείωση του αποτυπώματος αυτού. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα σε σχολεία της Αττικής και πέντε άλλων Μεσογειακών χωρών, ενώ, όταν ολοκληρωθεί, θα πρέπει να έχει καταρτιστεί ένα πλάνο που θα μπορεί να αξιοποιηθεί γενικά από τα σχολεία της Μεσογείου και τα άλλα δημόσια κτίρια, πάντα με σκοπό τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο της Μεσσήνης…

Εταίρος του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η «Εύξεινη Πόλη» (Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη) και συνεργάτης της για την υλοποίηση του «EDUFOOTPRINT» η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη συνέντευξη Τύπου την «Εύξεινη Πόλη» εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής της, Γιώργος Παππούς και την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς. Ο λόγος που επιλέχτηκε ο Δήμος Μεσσήνης –τον οποίο στη συνέντευξη Τύπου εκπροσώπησε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης- για την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα είναι επειδή καλύπτει την προϋπόθεση της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Σύμφωνο Δημάρχων» και γιατί είναι μέλος της «Εύξεινης Πόλης» (μαζί με το Δήμο Οιχαλίας, που όμως δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο «Σύμφωνο Δημάρχων»). Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο Ιταλός Αντόνιο Ζόντα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Επαρχία του Τρεβίζο, που είναι ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος. Τα υπόλοιπα εταιρικά μέλη (εκτός από την «Εύξεινη Πόλη» και την Επαρχία του Τρεβίζο) είναι φορείς της αυτοδιοίκησης, κρατικοί οργανισμοί και ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Αλβανία.
Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την «Εύξεινη Πόλη» για το γεγονός ότι δίνουν την ευκαιρία στο Δήμο Μεσσήνης να αναλάβει πιλοτικό ρόλο συμμετέχοντας σε ένα διακρατικό καινοτόμο πρόγραμμα που τελικά αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Περικλής Μαντάς, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζει τη συνεργασία φορέων από διαφορετικές χώρες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αειφόρο ανάπτυξη, κάτι που τόνισε ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Περιφέρειας.
Ο γενικός διευθυντής της «Εύξεινης Πόλης», Γιώργος Παππούς, αναφέρθηκε στα προγράμματα στα οποία συμμετέχει ο φορέας που εκπροσωπεί, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ο παλαιότερος Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι στην περιοχή της Μεσσηνίας η «Εύξεινη Πόλη» υλοποιεί ένα ακόμη μεγάλο πρόγραμμα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας, το «Aristoil», το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ποιοτικού ελαιολάδου με την ανάδειξη των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του.
Ο Αντόνιο Ζόντα ανέφερε ότι το «EDUFOOTPRINT» αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των χρηστών των σχολικών κτιρίων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ενέργειας που καταναλώνεται για τη λειτουργία τους. Το πρόγραμμα, είπε, θα εφαρμοστεί σε συνολικά 22 σχολικά κτίρια, χρηματοδοτείται από το interregμε 1,2 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φλεβάρη του 2019.
Στ.Μ.