Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2012 05:11

Ερευνητικός κόμβος διεθνούς εμβέλειας γίνεται η Πύλος

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΚΕΘΕ

Σπουδαίος ερευνητικός κόμβος διεθνούς εμβέλειας γίνεται η Πύλος, όπου έρχεται να εγκατασταθεί πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, το οποίο σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Νέστωρ» θα κάνει μελέτες σχετικά με τη βιολογία βαθειάς θαλάσσης, τη γεωλογία, το περιβάλλον, αλλά και την πρόβλεψη σεισμών και τσουνάμι.

Χθες ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, υποδέχτηκε στο Δημαρχείο, με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κώστα Νερατζόγλου, το Βασίλη Λυκούση, επιστημονικό υπεύθυνο του ΕΛΚΕΘΕ, τον Ευστράτιο Ανασωτζή, καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Χρήστο Κοσσίβα από τον ΟΤΕ, το Χρήστο Λιαπάκη από την εταιρεία τεχνικών μελετών Geo Tech και τον Αναστάσιο Μπελιά από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Οι επιστήμονες ενημέρωσαν το δήμαρχο για την εγκατάσταση του Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛΚΕΘΕ στην Πύλο και την ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας των δυο πλέον ερευνητικών κέντρων στην Πύλο με τη δημοτική αρχή.
Ειδικότερα ο κ. Λυκούσης ενημέρωσε για την πορεία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος το οποίο αφορά υποθαλάσσιες υποδομές για έρευνα και τεχνολογία σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Λυκούσης είναι ο Υπεύθυνος  Έργου του προγράμματος στην Ελλάδα. Το ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το πρόγραμμα Νέστωρ, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος αλλά και τον ΟΤΕ για την τοποθέτηση καλωδίου επικοινωνίας που θα φτάσει στη βαθειά θάλασσα. Μέσω του καλωδίου θα φτάνουν εικόνες στο σταθμό ξηράς του προγράμματος Νέστωρ, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο παλιό κτίριο του ΟΤΕ Μεθώνης, ύστερα από παραχώρηση του Οργανισμού. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των ερευνών γύρω από θέματα βιολογίας βαθειάς θαλάσσης, γεωλογίας, περιβάλλοντος αλλά και πρόβλεψης σεισμών και τσουνάμι.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και όλοι δήλωσαν αποφασισμένοι να χτίσουν μια αποδοτική συνεργασία. Ο δήμαρχος τόνισε την ανάγκη να συνδεθεί το πρόγραμμα με την τοπική κοινωνία, η οποία πρέπει να κατανοήσει τη σημαντικότητα του εγχειρήματος. 
Επίσης, όλοι τόνισαν ότι η Πύλος αναδεικνύεται σε κορυφαίο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδας και για το λόγο αυτό καθίσταται πόλος έλξης επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος προσδοκεί ότι αυτά τα δύο ερευνητικά κέντρα θα προβάλουν το όνομα της περιοχής παγκοσμίως και θα συμβάλουν και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.