Τετάρτη, 24 Μαϊος 2017 17:57

Θεσμοθετείται το τέλος άρδευσης, ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος

φωτό από αρδευτικό φράγμα στην Ελλάδα φωτό από αρδευτικό φράγμα στην Ελλάδα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΕΥΡΑ

Ο λόγος που δεν είχαν προκηρυχθεί μέχρι τώρα έργα εγγείων βελτιώσεων, για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, είναι επειδή η Ελλάδα δεν είχε θεσμοθετήσει περιβαλλοντικό τέλος στο νερό άρδευσης, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Χθες όμως δημοσιεύθηκε η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η θεσμοθέτηση του τέλους, που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να γίνει η προκήρυξη για την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων εγγείων βελτιώσεων και μάλιστα το έργο των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος θα έχει προτεραιότητα. Αυτά αναφέρει σε ενημερωτική του ανακοίνωση ο Παναγιώτης Αλευράς, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και πρώην αντιπεριφερεάρχης Μεσσηνίας…

Ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας – Πράξη Ανάπτυξης» σημειώνει: «Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της παράταξης και Περιφερειακού Σύμβουλου Αλευρά Παναγιώτη σε φυτωριακές επιχειρήσεις παραγωγής σποροφύτων της Τριφυλίας, απαντώντας σε ερωτήσεις των παραγωγών για την τύχη των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, τόνισε ότι ήδη η μελέτη έχει ολοκληρωθεί πάνω από ένα χρόνο και είναι μελετητικά ώριμη για να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο  πρόγραμμα.

FOTO.JPGΌμως, αποτελεί αιρεσιμότητα για τη χώρα μας στον τομέα των υδάτων, προκειμένου να γίνει η προκήρυξη του μέτρου 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων», η έγκριση γενικού κανόνα κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος.

Η απόφαση αυτή έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010. Η μη εκπλήρωσή της σημαίνει απώλεια πόρων ύψους 1,2 δις ευρώ του νέου ΕΣΠΑ.

Ήδη η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων που αναρτήθηκε χθες στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 1751/22-5-2017), θεσμοθετεί το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό άρδευσης, απελευθερώνει σημαντικές πράξεις προκήρυξης και χρηματοδότησης υποδομών άρδευσης σ’ όλη την Ελλάδα.

Συνεπώς, επειδή κατά προτίμηση θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συνεχιζόμενα έργα, όπως πληροφορήθηκα από στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κατά προτεραιότητα τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος.

Θεωρώ, ότι με την ολοκλήρωσή του, θα αποτελεί ένα έργο πνοής για την Τριφυλία, όπου θα αρδεύονται 34.000 στρέμματα.

Έτσι, θα εξασφαλιστεί άριστης ποιότητας βρόχινο νερό για τις καλλιέργειες και χαμηλού κόστους.

Παράλληλα θα  ανακουφιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα επεκταθεί η αρδευόμενη ελαιοκαλλιέργεια (από το 30% στο 70%) της περιοχής, με συνέπεια τη βελτίωση της παρενιαυτοφορίας, την αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Γενικά θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και σίγουρα θα στηρίξει την τοπική αγροτική οικονομία.

Προσωπικά παρακολουθώ τις εξελίξεις και στηρίζω τις προσπάθειές σας για την ολοκλήρωση συνολικά του έργου, προς όφελος των αγροτών, της τοπικής και της εθνικής μας οικονομίας.

Υ.Γ. Είναι πρωτοφανές γεγονός να γίνονται μελέτες και έργα, όπου τα αρδευτικά δίκτυα είναι ξεκομμένα από τα φράγματα.

Έπρεπε να υπάρχει ενιαία συνολική μελέτη και εκτέλεση έργου:Φιλιατρινό φράγμα – αρδευτικά δίκτυα».