Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 11:05

Αναστασόπουλος: Ανίκανη η δημοτική αρχή... Τσώνης: Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ 
Και μέσω του Τύπου εξελίσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Μεσσήνης, Γιώργου Τσώνη και του πρώην δημάρχου και επικεφαλής τώρα της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Αναστασόπουλου, για την απόφαση της δημοτικής αρχής, που στηρίχθηκε και από συμβούλους της αντιπολίτευσης, να ζητήσει δάνειο 2.000.000 ευρώ για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Ο Στάθης Αναστασόπουλος σε επιστολή του χαρακτήρισε τη δημοτική αρχή ανίκανη να εντάξει το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα γι’ αυτό και κατέφυγε στην εύκολη λύση του δανείου, που όμως υποθηκεύει το Δήμο. Ο Γιώργος Τσώνης απάντησε με δική του επιστολή, στην οποία τονίζει ότι η απόφαση για το δάνειο είναι ιστορική, αναπτυξιακή, δίκαιη και λογική γιατί το έργο που θα γίνει είναι σημαντικό για τον τόπο, ενώ, χωρίς να αναφέρεται στον Στάθη Αναστασόπουλο, μιλάει για μικρόψυχους και ανήμπορους πολιτικούς αντιπάλους και σχολιάζει «κρείττον του λαλείν το σιγάν»…

Ειδικότερα, το θέμα στον Τύπο άνοιξε με την εξής επιστολή του Στάθη Αναστασόπουλου:
«Κύριε Τσώνη, οδεύετε προς ολοκλήρωση του τρίτου έτους της δημοτικής σας θητείας, χωρίς να έχετε κάνει ούτε ένα έργο αναπτυξιακό, δηλαδή να το έχετε μελετήσει, να έχετε διεκδικήσει τη χρηματοδότησή του και τέλος να το έχετε υλοποιήσει. Αναφέρομαι σε έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά, χωροταξικά – πολεοδομικά, όπως για παράδειγμα όσον αφορά το έργο της πολεοδόμησης Β κατοικίας στη Μπούκα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε σχέση με αυτά που εμείς είχαμε αφήσει. Αντίστοιχα ανάλογα ζητήματα έχουν μείνει στάσιμα στον Άγιο Ανδρέα, στους Χράνους, στο Καλαμάκι αλλά και μέσα στην πόλη της Μεσσήνης. Δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε ή να προωθήσετε ούτε τα δρομολογημένα έργα από τη δική μας θητεία. Ο Καλλικρατικός Δήμος Μεσσήνης έχει μεγάλη ανάγκη από την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων λόγω του κατ’ εξοχήν αγροτικού του χαρακτήρα και των τεραστίων δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης.
ANASTASOPOYLOS-STA-22-07-16.jpgΔυστυχώς δεν έχετε καταφέρει ούτε τα θέματα καθημερινότητας των δημοτών μας να αντιμετωπίσετε με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι άνθρωποι να πάνε στα χτήματά τους να τα καλλιεργήσουν. Οι δρόμοι έχουν κλείσει από τα χορτάρια, τα βάτα και την αυξημένη βλάστηση, είναι αδιάβατοι και επικίνδυνοι και φυσικά χωρίς τις απαραίτητες χαλικοστρώσεις. Σας θυμίζω τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις ότι θα αξιοποιήσετε τις πέτρες που είναι χρυσάφι και θα τις κάνετε χαλίκια για να  λύσετε ως δια μαγείας όλα τα ζητήματα αγροτικής οδοποιίας, ακόμα δεν υλοποιήθηκαν. Παραμένουν υποσχέσεις….. οι οποίες με πολλά άλλα θα…. και θα….. είναι τα μόνιμα εργαλεία σας για να λύνετε όλα τα προβλήματα και να καλύπτετε τις ανάγκες των δημοτών μας.
Αλήθεια τί έγινε με τον απολογισμό του έργου αποκατάστασης των ζημιών στο δήμο μας, που σας ζητώ εδώ και πολλούς μήνες στο δημοτικό συμβούλιο και ποτέ δεν κάνατε; Σας ερωτώ λοιπόν δημόσια και για τελευταία φορά: «Πού καταναλώθηκαν τα 700 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στην αγροτική οδοποιία»; Είναι πολλά τα χρήματα και τα αποτελέσματα δεν τα είδαν ούτε οι συνδημότες μας ούτε εμείς. Περιμένουμε λοιπόν στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο τον απολογισμό σας. Ζητάμε απολογισμό ανά εργολάβο, ανά είδος μηχανήματος, τον αριθμό ημερομισθίων σε κάθε τοπική κοινότητα, ώστε όλοι να μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, την απραξία και την στασιμότητα, ο κύριος Τσώνης αποφάσισε να κάνει έργο. Αποφάσισε να κάνει την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ με ΔΑΝΕΙΟ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζω, όπως δήλωσα και στο δημοτικό συμβούλιο από την πρώτη στιγμή, ότι ως παράταξη συμφωνούμε απόλυτα με την κατασκευή αυτού του έργου. Άλλωστε εμείς εκπονήσαμε την μελέτη, κάναμε διαβούλευση με τους επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής και καταλήξαμε στην ανάπλαση που πρέπει να γίνει. Βεβαίως από την παρούσα δημοτική αρχή έγιναν μικρές επεκτάσεις της μελέτης, την οποία ομόφωνα αποδεχθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο.
Ποτέ όμως δεν περιμέναμε ότι ο κύριος Τσώνης θα επέλεγε για χρηματοδότηση του έργου τον δανεισμό. ΔΑΝΕΙΟ λοιπόν 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αστική ανάπλαση της Μεσσήνης,  την εύκολη δηλαδή λύση, διότι η χρηματοδότηση ενός έργου από το ΕΣΠΑ ή το πράσινο ταμείο ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλη χρηματοδοτική πηγή  είναι μια δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί ικανότητα, δουλειά και αγώνα. Κατηγορώ λοιπόν τον κ. Τσώνη για ανικανότητα να εντάξει το συγκεκριμένο έργο σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και καταφεύγει εν μέσω κρίσης στην εύκολη λύση του δανεισμού, υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου και υποχρεώνοντας τους δημότες όλου του Καλλικρατικού Δήμου να πληρώνουν για τα επόμενα 25 χρόνια.
Θα περιμέναμε από τον δήμαρχο να αξιοποιήσει τις γνωριμίες που διαθέτει και κάθε φορά μας τις θυμίζει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, για να βρει χρηματοδοτική πηγή κατασκευής του συγκεκριμένου έργου και όχι να καταφύγει σε δανεισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε οι προηγούμενοι Δήμαρχοι κ. Σπυρόπουλος και κ. Χριστόπουλος, αν και είχαν υλοποιήσει έργα αναπλάσεων, πεζόδρομος 28ης Οκτωβρίου – κεντρική πλατεία αντίστοιχα, δεν είχαν δανειοδοτηθεί. Το ίδιο πράξαμε και εμείς ως δημοτική αρχή, δεν πήραμε κανένα δάνειο, απεναντίας ξεπληρώσαμε υποχρεώσεις των Καποδιστριακών Δήμων, εξυγιάναμε τα οικονομικά του Δήμου και εκτελέσαμε σημαντικό έργο.
Πιο συγκεκριμένα για τη Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης, όπως αναλυτικά αναφέρθηκα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο,  υλοποιήθηκαν έργα αναπλάσεων (παιδικές χαρές και υπόγειοι κάδοι), υδρεύσεων, οδοποιίας, αποχέτευσης, αγροτικής ανάπτυξης και πολεοδόμησης - χωροταξίας, τα οποία ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 11 εκ. ευρώ, χωρίς να πληρώσει ο Δήμος από το ταμείο του ούτε ένα ευρώ.  Όλα τα παραπάνω εντάχθηκαν με κόπο και αγώνα σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 02/06/2017 ο κύριος Τσώνης έφερε το θέμα της σύναψης δανείου 2 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επειδή ο νομοθέτης θεωρεί σημαντική ενέργεια τον δανεισμό ενός Δήμου, απαιτεί να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου ήτοι 22. Από τους 20 συμβούλους της πλειοψηφίας απουσίαζαν δύο, οι οποίοι και δεν ψήφισαν. Υποστηρίχθηκε όμως η προσπάθεια της πλειοψηφίας από τον πάντα πρόθυμο κ. Σαμπαζιώτη και τους δύο συμβούλους του και τον όψιμα πρόθυμο σύμβουλο της δικής μας παράταξης κ. Παπαδόπουλο Γεώργιο. Συμπληρώθηκε έτσι ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων και αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεκινήσει η διαδικασία σύναψης δανείου 2 εκ. ευρώ, που θα υποχρεώσει όλους τους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης να πληρώνουν για 25 χρόνια το συγκεκριμένο δάνειο.
Σχετικά με τον δημοτικό σύμβουλο της  παράταξής μας κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος υπερψήφισε την δανειοδότηση του Δήμου, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την επιλογή του, ενώπιον της εννιάδας».
TSONHS-GIORGOS-05-08-16.jpgΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΩΝΗΣ
Στη δική του επιστολή ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, υπογραμμίζει:
«Όταν πήρα τη μεγάλη αυτοδιοικητική απόφαση να διεκδικήσω με τους συνεργάτες μου το Δήμο Μεσσήνης και το πέτυχα με τη βοήθεια των συμπολιτών μου, αποφάσισα να διατηρήσω κάποιες αρχές και κάποιες αξίες που θα ωφελούσαν όλους τους αιρετούς. Μερικές από αυτές ήταν και είναι ότι:
Α. Ποτέ δεν θα μου ήταν αυτοσκοπός και εμμονή στο τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Πάντα με ενδιαφέρει και θα αγωνίζομαι στο τι κάνω εγώ. Επειδή οι ρυθμοί των καιρών και των προβλημάτων είναι τόσο γρήγοροι, με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει το μέλλον, το οποίο για την πατρίδα μου, το Δήμο Μεσσήνης και τους συμπολίτες του, άρχισε από χτες.
Β. Για να είμαι αξιοπρεπής δήμαρχος με αυτοσεβασμό προς τον εαυτό μου και να απολαμβάνω και το σεβασμό των συμπολιτών μου, ποτέ δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν μικρόψυχο, ανήμπορο πολιτικό μου αντίπαλο, να πει για μένα την έκφραση "κοίτα ποιος μιλάει;".
Για αυτό και σε πολλές των περιπτώσεων, για το μεγαλείο του τόπου μου, την ευημερία των συμπολιτών μου, αλλά και το θεσμό της αυτοδιοίκησης, θα τηρήσω όπως και οι συνεργάτες μου το αρχαίο γνωμικό που λέει "κρείττον του λαλείν το σιγάν". Δυστυχώς, παρά τα τελευταία απογοητευτικά αποτελέσματα για αυτούς των δημοτικών εκλογών και τη λαϊκή ετυμηγορία των συμπολιτών τους, κάποιος ή κάποιοι εξακολουθούν να είναι απρεπείς, μικροπρεπείς, αμετροεπείς, μόνο και μόνο να ακούγονται ευχάριστοι σε κάποιους λίγους που τους απέμειναν και όχι χρήσιμοι και χρηστικοί για τον τόπο και τους συμπολίτες τους. Θα πω αυτό που λένε, ισχύει τελικά στην αυτοδιοίκηση, ο λύκος μαλλιά αλλάζει και όχι μυαλά. Άλλωστε τι τα θέλουμε τα λόγια; O τελικός κριτής παραμένει ο κάθε συμπολίτης και συμπολίτισσά μας, αδιάψευστος και δίκαιος κριτής με ό,τι καθημερινά αληθινό βλέπει και όχι ό,τι ψεύτικο ακούει ή διαβάζει...
Έχω πει και ξαναλέω ότι αν ένα έργο είναι βιωματικά επιβεβλημένο για τους συμπολίτες μου και τους επισκέπτες δεν τα παρατάω, δεν αφήνω τις σκέψεις μου και τις προσπάθειές μου στη μέση και απαντώ με την αλήθεια των έργων.
Tην Παρασκευή 2-6-2017, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου πήρε μια ιστορική αυτοδιοικητικά, αναπτυξιακή, μεγαλειώδη, ανθρώπινα δίκαιη και λογική απόφαση και σε σύνολο 31 παρόντων δημοτικών συμβούλων, η προτεινόμενη σκέψη μου πήρε 22 ψήφους και τα καλύτερα για το συγκεκριμένο έργο ήρθαν. Πρέπει όμως να επισημάνω τη θετική ψήφο των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων και να τους ευχαριστήσω, αλλά τους υπολοίπους που ψήφισαν αρνητικά στο Δημοτικό Συμβούλιο να τους πω ότι η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Μεσσήνης είναι έργο ζωής, πνοής, τουριστικής ανάπτυξης της πόλης μας και τους καλώ όταν γίνει να το απολαύσουμε όλοι μαζί.
Επειδή αυτοδιοικητικά είμαι μεγαλόψυχος ας έχουν και αυτοί το μερτικό τους στη χαρά, όταν τελειώσει και παρουσιαστεί το έργο. Το ιστορικό κέντρο, εμπορικό, καθημερινό είναι η καρδιά της πόλης και πρέπει αυτή την καρδιά να την προσέχεις, να την προστατεύεις και να την αναβαθμίζεις. Εγώ την πόλη μου, το δήμο μου και τους συμπολίτες μου δεν θα τους αφήσω ποτέ αναπτυξιακά να έχουν καμία εγγενή καρδιοπάθεια και ταχυκαρδία. O τόπος μας και η προσπάθειά μας θα πρέπει να έχει ενέργειες με ακτιβισμό και κάποια υπερβατικότητα, γιατί αν θέλουμε να πετύχουμε στον τόπο μας και τους πολίτες του δεν υπάρχει παρελθόν και παρόν, υπάρχει μόνο μέλλον το οποίο αρχίζει κάθε στιγμή και δεν περιμένει».