Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 22:09

Στο πόδι η Πυλία και η Μεσσήνη για τα λιγνιτωρυχεία στην Κορώνη

Στο πόδι η Πυλία και η Μεσσήνη για τα λιγνιτωρυχεία στην Κορώνη

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συναγερμός έχει σημάνει στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης, ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το απόγευμα της Δευτέρας, όπου αναμένεται να συζητηθεί το μέγα θέμα των λιγνιτωρυχείων, το οποίο πάντως δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας!

Στην Κορώνη είναι πάρα πολύς ο κόσμος που θέλει να προσέλθει στη συνεδρίαση, να ακούσει τις τοποθετήσεις των συμβούλων. Γι’ αυτό και οργανώνεται μια ομαδική μετακίνηση. Το αίτημα των κατοίκων, του Δήμου Πύλου-Νέστορος, του γειτονικού Δήμου Μεσσήνης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και όλων των φορέων της περιοχής είναι ξεκάθαρο, να κλείσει οριστικά κάθε συζήτηση και κάθε σχέδιο για την εξόρυξη του λιγνίτη της περιοχής, διότι αυτή η δραστηριότητα θα βάλει ταφόπλακα στην τουριστική προοπτική της ευρύτερης περιοχής και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και θα αναγκάσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία δύο λιγνιτωρυχείων, στο Χωματερό και τη Φαλάνθη της Κορώνης.
Σημειώνεται ότι η περιφερειακή αρχή δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της για το συγκεκριμένο ζήτημα, αντίθετα προέβη σε αλλεπάλληλες αναβολές της συζήτησης για τη γνωμοδότηση.
Στην ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συζητηθούν και άλλα θέματα μεσσηνιακού ενδιαφέροντος και ειδικότερα:
-Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, για την υλοποίηση της πράξης: Βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης.
-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: Βελτίωση οδού και υποστηρικτικές μελέτες δρόμων ΕΟ 22 η και 24η , Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη και Αρσινόη – Αρχαιολογικός χώρος (Αρχαίο Στάδιο).
- Έγκριση της μελέτης «Συμπλήρωση – επικαιροποίηση μελέτης ‘Νέα οδογέφυρα Νεοχωρίου, προστασία κοίτης, οδών πρόσβασης και υποστηρικτικές μελέτες’».
-Παραλαβή της μελέτης με τίτλο: Αποκατάσταση Ανδρομονάστηρου Ν. Μεσσηνίας αναδόχου της ομάδας συμπραττόντων γραφείων μελετών: ΑΓΕΜ ‘Σωτήρης Βογιατζής και συνεργάτες.
-Έγκριση προγραμματικής σύμβασης για το έργο με τίτλο: Δρόμος Αυλώνα – Πτέρη – Πανόραμα – Καρυές – Ελαία (Β’ φάση).
- Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: «Εγκατάσταση προσωρινής αποθήκευσης και μεταφόρτωσης μη επικίνδυνων ανακυκλώσιμων στερεών αποβλήτων – διαλυτήριο οχημάτων τέλος κύκλου ζωής τους» ιδιοκτησίας Σώτηρας Δημήτριος και ΣΙΑ ΕΕ στη θέση βάλτος, εκτός σχεδίου ΤΔ Σπερχογείας του Δήμου Καλαμάτας.
- Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: «Εγκατάσταση προσωρινής αποθήκευσης και μεταφόρτωσης μη επικίνδυνων ανακυκλώσιμων στερεών αποβλήτων – διαλυτήριο οχημάτων τέλος κύκλου ζωής τους», ιδιοκτησίας Χάϊδος Ιωάννης, εντός ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας, ΤΔ Σπερχογείας του Δήμου Καλαμάτας.