Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 14:10

Ο Κατρούγκαλος στη Νέδα διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την Είρα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Νέες υποσχέσεις ότι η ξεχασμένη περιοχή τους, παρά το πολύτιμο φυσικό, ιστορικό και παραγωγικό της απόθεμα, θα μπει σε δρόμο ανάδειξης της αξίας της και ανάπτυξης, άκουσαν χθες το βράδυ κάτοικοι των πανέμορφων χωριών του πρώην Δήμου Είρας. Στο χωριό Νέδα έγινε ημερίδα για την ανάπτυξη των χωριών της ορεινής βόρειας Μεσσηνίας, την οποία παρακολούθησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την περιοχή και σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι το μοντέλο αυτό δεν είναι ένα σχέδιο της κυβέρνησης αλλά συνδιαμορφώνεται με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, μέσα από τον κύκλο των περιφερειακών συνεδρίων που γίνονται στη χώρα, με τη συμμετοχή και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα…

KARAMPELAS-NTINOS-18-08-17.jpg
Στο αναλόγιο ο Κωσταντίνος Καράμπελας, από την Ομοσπονδία Συλλόγων "Επικούριος Απόλλων" και στο τραπέζι οι ομιλητές
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ορεινής Τριφυλίας «Επικούριος Απόλλων» και τους συλλόγους των χωριών του πρώην Δήμου Είρας (που με τον Καλλικράτη έχει ενταχθεί στο Δήμο Οιχαλίας) και πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέδας, το χωριό στο οποίο βρίσκονται οι πηγές της Νέδας και που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τον Επικούριο Απόλλωνα. Το συντονισμό έκανε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνος Καράμπελας.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΡΙΖΑΛΗΣ
Στο πλαίσιο της ημερίδας έγιναν εισηγήσεις από τον ερευνητή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Κώστα Γκρίτζαλη, ο οποίος παρουσίασε σχετικά πρόσφατη μελέτη για την οικολογική ποιότητα των ποταμών της Μεσσηνίας, από την οποία προκύπτει ότι η Νέδα βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλά χρειάζεται προσοχή ώστε αυτή να διατηρηθεί. (Αντίθετα επεσήμανε ότι σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του χρόνου ορισμένα άλλα ποτάμια του Νομού, ιδιαίτερα κοντά στην Καλαμάτα, εμφανίζουν πολύ υψηλές τιμές σε διάφορους δείκτες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την υγεία του ανθρώπου, τιμές υψηλότερες και από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια!)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
Εισήγηση έγινε και από τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Τριφυλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, για τις δυνατότητες ανάπτυξης του ορεινού όγκου. Ο υπηρεσιακός παράγοντας, τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν ότι εκτιμούν ιδιαίτερα, υπογράμμισε ότι πράγματι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής της Είρας, ιδιαίτερα στον τομέα της κτηνοτροφίας, αρκεί να αντιμετωπιστούν ελλείμματα και ειδικότερα αρκεί να βελτιωθούν οι υποδομές (δρόμοι για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση). Επιπλέον όμως σημείωσε ότι χρειάζεται και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να αναπτύξουν συνέργειες και συλλογικές δράσεις, να αξιοποιήσουν την τεχνολογία στις εκμεταλλεύσεις τους κ.ά Πέραν αυτών ο διευθυντής ανέφερε ότι η περιοχή μπορεί να αναπτύξει την αμπελουργία, τη μελισσοκομία, τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, την καλλιέργεια μήλων και καρυδιών κ.λπ. Αυτό πάντως που υπογράμμισε ότι είναι ότι η ανάπτυξη της περιοχής συνδέεται με τη στρατηγική παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας η οποία πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Τέλος εισήγηση για το πρόγραμμα Leaderέκανε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Μεσσηνίας Γιάννης Αργυράκης, ο οποίος επιπλέον ανέφερε ότι η Εταιρία διαθέτει σειρά μελετών για έργα που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της περιοχής, οι οποίες μελέτες όμως είπε ότι χρειάζεται να επικαιροποιηθούν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επεσήμανε ότι το κράτος έχει ευθύνες για την αναπτυξιακή υστέρηση μιας περιοχής, για το ότι λείπουν υποδομές, για την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις της δημόσιας διοίκησης. Σχολίασε ωστόσο ότι η κυβέρνηση με τις θεσμικές της πρωτοβουλίες έχει ξεκινήσει να αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, σχολιάζοντας ότι το έλλειμμα δασικών χαρτών στερεί επενδύσεις από τη χώρα, ενώ μίλησε και για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση είναι μια από τις διαδικασίες για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της.

Πέρα όμως από τις ευθύνες του κράτους ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνει και ο καθένας από εμάς» και παρότρυνε τον κόσμο να συμμετέχει στη διαδικασία για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού πλάνου της χώρας, ενώ συνέστησε στους κτηνοτρόφους και παραγωγούς να εγκαινιάσουν συνέργειες, να συγκροτήσουν ομάδες παραγωγών, να εφαρμόσουν καινοτόμες ιδέες, φέρνοντας ως παράδειγμα το σκεύασμα με τις φαρμακευτικές ιδιότητες που παρασκευάζεται στην Κρήτη, με κρητικά φυτά, το οποίο σημείωσε ότι πηγαίνει πολύ καλά στην αγορά.

ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, τόνισε από την πλευρά της ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής της Είρας είναι το περιβάλλον και οι άνθρωποί της οπότε οι φορείς διοίκησης και ανάπτυξης θα πρέπει να επενδύσουν ακριβώς σε αυτά τα πλεονεκτήματα, δηλαδή στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξατομικευμένη υποστήριξη των ανθρώπων. Η κ. Αλειφέρη διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης έχουν σε προτεραιότητα τη στήριξη της περιοχής, δεδομένης και της αναπτυξιακής στρατηγικής της Πελοποννήσου, η οποία έχει ως προτεραιότητα την υποστήριξη του τουριστικού και του παραγωγικού τομέα, τομείς που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην Είρα.

Ακόμη η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι υπάρχει μια τεράστια υποδομή σε ότι αφορά το επίπεδο των μελετών για την περιοχή της Είρας, μελέτες της Αναπτυξιακής Εταιρίας, για την επικαιροποίηση των οποίων διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει οικονομική υποστήριξη και από την Περιφέρεια. Ωστόσο η κ. Αλειφέρη πρόσθεσε ότι έχει φτάσει πλέον ο καιρός ώστε οι ιδέες που περιλαμβάνονται στις μελέτες να συζητηθούν σε ένα πιο έμπρακτο επίπεδο και ανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα μέσα στο Σεπτέμβριο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος η αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να σχολιάσει την υγεία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που διακρίνει τη δραστηριότητα των Συλλόγων της περιοχής, τους οποίους και συνεχάρη για το ενδιαφέρον τους και για τις ενέργειές τους για τον τόπο τους.

NEDA-SXOLEIO-18-08-17.jpg
Το πολιτιστικό κέντρο της Νέδας, πρώην Δημοτικό Σχολείο, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την ανάπτυξη των χωριών της βόρειας ορεινής Μεσσηνίας
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Τέλος ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, δήλωσε ικανοποιημένος από τις τοποθετήσεις που άκουσε για τις προοπτικές της περιοχής, ευχαρίστησε και εκείνος τους διοργανωτές της ημερίδας για το έργο τους για την περιοχή, ενώ τόνισε ότι η επιλογή του Δήμου Οιχαλίας είναι η τουριστική και αγροτοκτηνοτροφική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Εκτίμησε μάλιστα ότι σε μια εικοσαετία το 70% του εισοδήματος των κατοίκων θα προέρχεται από τον τουρισμό και το 30% από τη γεωργία και κτηνοτροφία.
Στ.Μ.