Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 15:31

Διλήμματα από Τατούλη στο Μελιγαλά για σκουπίδια, πυρηνελαιουργεία

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Με διλημματικό τρόπο έβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, τα ζητήματα που «καίνε» το Μελιγαλά και το Δήμο Οιχαλίας, αυτό των σκουπιδιών και εκείνο των πυρηνελαιουργείων. Για τα σκουπίδια ο περιφερειάρχης είπε στο δήμαρχο, Αριστείδη Σταθόπουλο, ότι ο Δήμος του δεν μπορεί να αρνείται το σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά να λειτουργεί παράνομο σκουπιδότοπο μέσα στο Μελιγαλά. Για τα πυρηνελαιουργεία ανέφερε ότι η λύση είναι η βελτίωση των υποδομών τους και όχι η επιβολή όρων που θα τα οδηγήσουν σε κλείσιμο, γιατί αυτό θα βλάψει και την οικονομία της περιοχής…

Ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε το Μελιγαλά την Παρασκευή, στο πλαίσιο του γιορτασμού του Γενέθλιου της Θεοτόκου. Στην έδρα του Δήμου Οιχαλίας ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε το σκουπιδότοπο, το πανηγύρι και συζήτησε και για σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων της περιοχής, από την ανάδειξη του σημαντικού πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της μέχρι το σχεδιασμό τουριστικής προβολής, καθώς και την αστική ανάπλαση του Μελιγαλά.

Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρονται για την επίσκεψη του Πέτρου Τατούλη: «Την ξεκάθαρη θέση του Δήμου Οιχαλίας σε σχέση με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης από το Δήμαρχο Οιχαλίας κ. Αριστείδη Σταθόπουλου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Δημαρχείο, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και αληθινοί απέναντι στους πολίτες, που μας τίμησαν με την ψήφο τους», τόνισε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο να συνεχίζεται η αθλιότητα του παράνομου ΧΑΔΑ του Μελιγαλά, ο οποίος βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και δέχεται σκουπίδια, ακόμα και βιομηχανικά, από τις όμορες περιοχές».

Ο κ. Τατούλης, αφού επισκέφθηκε το χώρο του ΧΑΔΑ, κάλεσε το Δήμαρχο να βρεθεί γρήγορα λύση για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων και δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Περιφέρεια σύντομα θα αποκαταστήσει το ΧΑΔΑ, παρόλο που δεν προβλεπόταν αρχικά.

Σε ότι αφορά το θέμα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι επίκειται σύντομα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο, ώστε να εξεταστεί συνολικά το θέμα και να βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν προκρίνει τη λύση να κλείσουν τα πυρηνελαιουργεία, καθώς θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής, αλλά να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές των μονάδων και να υπάρχει η απαραίτητη προσαρμογή της λειτουργίας τους στις καιρικές συνθήκες.

«Ο Δήμος Οιχαλίας θα πρέπει γρήγορα να διαμορφώσει το όραμά του σε συνάρτηση με τους σπουδαίους χώρους ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος που διαθέτει, ώστε να τους εντάξει στην οικονομία του» συνέχισε ο κ. Τατούλης και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στα μεγάλα διεθνή γεγονότα που παρουσιάζεται η Πελοπόννησος προκειμένου «να βγει από την απομόνωση και να παρουσιάσει το δικό του πακέτο τουριστικού ενδιαφέροντος».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στο έργο της αστικής ανάπλασης του Μελιγαλά, το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 1,6 εκατομμύρια ευρώ, χαρακτηρίζοντάς το ως κομβικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής και τη λειτουργικότητα της πόλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον.

Ο κ. Τατούλης ζήτησε επίσης από το Δήμαρχο να ωριμάσει το συντομότερο τη μελέτη για την υδροδότηση του Μελιγαλά, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και να αντιμετωπιστεί το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής. Εξέφρασε επίσης τη συμφωνία του στο αίτημα του Δημάρχου για τη χρηματοδότηση τόσο την ολοκλήρωση του Δημαρχείου με 70.000 ευρώ, όσο και του γηπέδου του Μελιγαλά με 50.000 ευρώ.

Ζήτησε επίσης να προχωρήσει γρήγορα η μελέτη για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη, της ιστορικής Μητρόπολης του Μελιγαλά, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα ενταχθεί.

Ο κ. Σταθόπουλος από την πλευρά του έκανε λόγο για όνειρο που εκπληρώνεται αναφερόμενος στο ζήτημα της ανάπλασης και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη για την καλή και αποτελεσματική συνεργασία για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο.    

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Δήμο Οιχαλίας και το Μελιγαλά, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου συμμετείχε στον εορτασμό του Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου και ξεναγήθηκε στην 3η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων Μελιγαλά».