Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 00:34

Ο Μελιγαλάς πήρε λεφτά, η Μεσσήνη γιατί όχι;…

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 
Η χρηματοδότηση του Δήμου Οιχαλίας με 1,5 εκατομμύριο ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για αναπλάσεις στον Μελιγαλά, επιβεβαιώνει ότι η δημοτική αρχή Μεσσήνης έκανε λάθος που για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης αποφάσισε να δανειστεί αντί να επιδιώξει και εκείνη την ένταξη του έργου είτε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας. Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο Δήμο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 9.000.000 ευρώ, για σειρά μεγάλων και αναγκαίων έργων και σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται ότι έχει αδικηθεί από την κυβέρνηση. Επιπλέον επανέλαβε η δημοτική αρχή ότι το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί αναπλάσεις και επικαλέστηκε και πάλι σχετική έγγραφη απάντηση του γενικού γραμματέα του ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης…

Πάντως για τρίτη φορά η δημοτική αρχή εξασφάλισε την αυξημένη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, χάρη στη θετική ψήφο της παράταξης του Δημήτρη Σαμπαζιώτη και τις απουσίες συμβούλων της παράταξης του Στάθη Αναστασόπουλου, για την έγκριση των όρων για τη λήψη του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σκοπό την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Το ύψος του δανείου ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ. Το δάνειο αυτό θα καλυφθεί από το πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο οποίο κατά 50% συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για το ποσό που θα καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το επιτόκιο θα είναι 1,96% και για το ποσό που θα καταβληθεί από το Ταμείο Παρακαθηκών και Δανείων το επιτόκιο θα είναι 3,70%. Η περίοδος αποπληρωμής του δανείου θα είναι 20 χρόνια και η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση θα ανέρχεται, σε περίπτωση που αντληθούν και τα 2.000.000 ευρώ, στα 132.000 ευρώ. Όπως τονίστηκε, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του Δήμου με 2.000.000, όμως το τελικό ύψος του δανείου θα είναι τόσο όσο το ποσό της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου. Εφόσον κατά το διαγωνισμό προσφερθεί έκπτωση, το ποσό που θα αντιστοιχεί στο ποσοστό της έκπτωσης θα αποτελέσει νέο δάνειο με το οποίο θα γίνουν έργα ανάπλασης σε δημοτικές κοινότητες του Δήμου Μεσσήνης.

Ο Στάθης Αναστασόπουλος κατά την τοποθέτησή του επέμεινε ότι η δημοτική αρχή ακολούθησε τον εύκολο δρόμο του δανεισμού αντί να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από το ΕΣΠΑ.

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος τόνισαν από την πλευρά τους ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδότηση που ανέρχεται συνολικά στα 9.000.000 ευρώ περίπου (για αποκαταστάσεις ζημιών από τις πλημμύρες του 2016, για τις μελέτες του πακέτου έργων που θα γίνουν στον Πάμισο, για τις μελέτες της αντιδιαβρωτικής προστασίας των ακτών του Πεταλιδίου). Επιπλέον τόνισαν ότι σε περίπτωση που ανοίξει κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για αναπλάσεις, ο Δήμος θα είναι έτοιμος να υποβάλει φακέλους για τη χρηματοδότηση έργων.
Στ.Μ.