Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 15:25

Οι εκλογικοί κατάλογοι και η παραπομπή σε δίκη του σημερινού δημάρχου Μεσσήνης

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά την κατηγορία που του έχει αποδοθεί και για την οποία θα δικαστεί στις 29 Νοέμβρη, κλήθηκε χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης. Μάλιστα ο Στάθης Αναστασόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι ο συνδυασμός του θα ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση κατά τη δίκη. Κατηγορούνται ο δήμαρχος, δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και αλλοδαποί για δωροδοκία και δωροληψία. Πρόκειται για υπόθεση παράνομης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου. Ωστόσο από την εξέλιξη της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο προέκυψε ότι στο Δήμο Μεσσήνης φαίνεται ότι υπήρχε εκτεταμένο πρόβλημα παράνομων εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους και όπως τονίστηκε από την πλειοψηφία και την πρώτη ελάσσονα μειοψηφία, υπεύθυνη για τη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων ήταν η προηγούμενη δημοτική αρχή, που σήμερα είναι στη θέση της μείζονος μειοψηφίας…

Το θέμα μπήκε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως δήμαρχο Μεσσήνης, Στάθη Αναστασόπουλο, που ζήτησε, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το θέμα, να τοποθετηθεί ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος, Σπύρος Κοντοθανάσης, ο οποίος είχε συνυπογράψει αναφορά κατοίκων από την περιοχή του πρώην Δήμου Βουφράδος, προς τον εισαγγελέα, για την εγγραφή αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι όμως ούτε κατοικούσαν, ούτε δούλευαν ούτε τους γνώριζε κανείς στην περιοχή.

Ο λόγος δόθηκε στον Σπύρο Κοντοθανάση, ο οποίος τόνισε ότι η αναφορά που έγινε από τους κατοίκους ήταν μια αυτονόητη ενέργεια και δεν περιείχε τίποτα το μεμπτό. Κάλεσε λοιπόν το δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη, να εξηγήσει γιατί μίλησε για «πολιτικό υπόκοσμο», όταν δημοσιοποιήθηκε (σ.σ. από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θάρρος») η παραπομπή του, τονίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός αυτός τον θίγει και αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων ενόψει της δίκης του.
Ο Στάθης Αναστασόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι δεν λειτουργεί με τη λάσπη και τη συκοφαντία ως μέσο πολιτικής δράσης και επίσης κάλεσε το δήμαρχο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις αλλά και να διευκρινίσει σε ποιον απευθύνεται όταν μιλάει για πολιτικό υπόκοσμο.

Επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε από τον Γιώργο Τσώνη να σχολιάσει γιατί ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του δικού του συνδυασμού δεν συνυπέγραψε την αναφορά των κατοίκων του πρώην Δήμου Βρουφράδος προς τον εισαγγελέα, να ενημερώσει εάν οι συγκατηγορούμενοί του έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους, να εξηγήσει γιατί δεν έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος όσων έχουν καταθέσει εναντίον του, εφόσον λένε ψέματα.

Επίσης ο Στάθης Αναστασόπουλος ανακοίνωσε ότι οι δικηγόροι του συνδυασμού του, Χρήστος Παναγιωτόπουλος και Ελένη Τσέλιου, στο πλαίσιο της δίκης με κατηγορούμενο το δήμαρχο, θα ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ασκηθεί πρόσθετη παρέμβαση.

Ωστόσο ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι προεκλογικά υπήρχε πληθώρα αναφορών από κατοίκους χωριών διαφόρων περιοχών του Δήμου, για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους ατόμων που δεν είχαν καμία σχέση με την περιοχή. Ανέφερε ότι ζήτησε για έλεγχο τους εκλογικούς καταλόγους από την τότε δημοτική αρχή, η οποία όμως δεν τους έδωσε και τότε κατέφυγε στον εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε εντολή για να δοθούν στον τότε υποψήφιο δήμαρχο οι κατάλογοι. Ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης δεν είπε αν βρήκε συγκεκριμένα στοιχεία στους εκλογικούς καταλόγους που τελικά του δόθηκαν, σημείωσε όμως ότι κατέθεσε στον εισαγγελέα αναφορά με τρία κιβώτια καταλόγους μεταδημοτεύσεων, προκειμένου να γίνει διερεύνηση. Τέλος είπε ότι ο ίδιος έχει κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη του Νοέμβρη.

Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στο θέμα, υπογράμμισε όμως,  σε υψηλούς τόνους, ότι οι αλλοδαποί που κατηγορούνται δεν ψήφισαν στις εκλογές.

Πιο εκτενή τοποθέτηση έκανε ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος, που τόνισε ότι προεκλογικά έφταναν στο συνδυασμό του διάφορες αναφορές από κατοίκους πολλών περιοχών, για παράνομες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους. Το λάθος τότε, τόνισε ο αντιδήμαρχος, ήταν ότι ο Γιώργος Τσώνης δεν θέλησε να καταφύγει στη δικαιοσύνη. «Ο δήμαρχος πληρώνει ότι δεν έκανε καταγγελία τότε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στ.Μ.