Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 11:10

Φαντασμαγορική και με εκπαιδευτικό περιεχόμενο η αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Από την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών, η οποία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη φαντασμαγορική, όπως αναμένεται, αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου Από την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών, η οποία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη φαντασμαγορική, όπως αναμένεται, αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ 
Κάλεσμα στον κόσμο να πάει στην Πύλο και να παρακολουθήσει ένα εντυπωσιακό θέαμα, που για πρώτη φορά θα γίνει στην περιοχή, την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, κάνει ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης. Τονίζει ότι πρόκειται για μια εκδήλωση που θα περιλαμβάνει την αναπαράσταση των κανονιοβολισμών μεταξύ των πλοίων των συμμαχικών στόλων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και των εχθρικών στόλων των Οθωμανών και Αιγυπτίων. Η αναπαράσταση θα γίνει με σαΐτες που θα δημιουργήσουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, με βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, με ήχους από τους κανονιοβολισμούς αλλά και με αφήγηση της καθοριστικής αυτής ναυμαχίας για την ίδρυση του ελληνικού κράτους, από τον πανεπιστημιακό καθηγητή Αθανάσιο Χρήστου. Ο κ. Καφαντάρης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της αναπαράστασης είναι μέχρι 23.000 ευρώ και θα καλυφθεί με χορηγία 15.000 ευρώ από την ΤΕΜΕΣ και τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, 3.000 ευρώ από τα σούπερ μάρκετ των αδελφών Παναγιωτόπουλου και 3.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου…

«Για πρώτη φορά στην Πύλο, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για τα 190 χρόνια από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, θα λάβει χώρα στο παλιό λιμάνι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας. Είναι μια ιδέα που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, την πίστεψα, την πιστέψαμε με τους συνεργάτες και φίλους και θα είναι πράξη την Παρασκευή το βράδυ», δήλωσε ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, προσθέτοντας ακόμη ότι στην πραγματοποίηση της αναπαράστασης «συμμετέχουν ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Αίολος», ο Ναυτικός Όμιλος Πύλου, φίλοι, εθελοντές, υπό την εθελοντική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραμπάτσου αλλά και του καθηγητή κ. Χρήστου, που θα κάνει την αφήγηση. Θα ζήσουμε την εποχή και το γεγονός μέσα από τα κείμενα, τους ήχους, το θέαμα. Θα έχουμε βεγγαλικά, μουσική, ενώ τα παιδιά της Πύλου θα αφήσουν αερόστατα».

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Πέρα από την αναπαράσταση τα φετινά Ναυαρίνεια είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένα. Όπως σημείωσε ο κ. Καφαντάρης, φέτος οι εκδηλώσεις θα έχουν διήμερη διάρκεια, ενώ θα παραβρεθεί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, στον οποίο και θα επιδοθεί το χρυσό μετάλλιο του Δήμου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ο Δημήτρης Καφαντάρης επισήμανε: «Ξεκινάμε την Πέμπτη στις 11:30 το πρωί από τη Γιάλοβα, από το μνημείο των Γάλλων πεσόντων. Στις δύο μετά το μεσημέρι  θα ξεκινήσουμε από το Δημαρχείο, μεγάλη πομπή, για την έπαρση των σημαιών στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων. Στις τρεις μετά το μεσημέρι θα μπούμε στα σκάφη για να μεταφερθούμε στα μνημεία των Συμμάχων, στα νησάκια, για το καθιερωμένο τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων.  Στις έξι το απόγευμα της Πέμπτης η Ρωσική μπάντα θα δώσει συναυλία στην κεντρική πλατεία της Πύλου αλλά και τα χορευτικά της περιοχής και της πόλης. Στις οχτώ το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης στο κτίριο Τσικλητήρα με Ρωσικά κειμήλια από τη Ναυμαχία. Στις 8:30 το βράδυ ο Αρχηγός του Στόλου θα δώσει την καθιερωμένη δεξίωση στη Φρεγάτα Ναυαρίνο, ενώ στο λιμάνι θα είναι και το Ρωσικό πολεμικό πλοίο Αζόφ».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της κύριας ημέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, της Παρασκευής, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος σημείωσε ότι έχει ως εξής: «Την Παρασκευή στις 10:15 το πρωί θα γίνει η δοξολογία από τον αρχιεπίσκοπο στον Μητροπολιτικό ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Στην πλατεία θα ακολουθήσουν το τρισάγιο, η κατάθεση στεφάνων και οι ομιλίες. Η παρέλαση θα γίνει στη συνέχεια και θα είναι εμπλουτισμένη με πολλά σχολεία από το Δήμο μας και συλλόγους από την περιοχή. Στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει η επίδοση του μεταλλίου, το χρυσό μετάλλιο της πόλης, στον αρχιεπίσκοπο, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά της Εκκλησίας διαχρονικά στο έθνος μας, παρουσία επισήμων και του κόσμου. Στη 1:30 μετά το μεσημέρι θα προσφερθεί το καθιερωμένο γεύμα στο κέντρο Μηδέν. Στις 5:40 το απόγευμα θα γίνει η υποστολή των σημαιών στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και στις οχτώ το βράδυ θα ξεκινήσει η αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου».

Τέλος ο δήμαρχος ανέφερε ότι την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιθανότατα θα παρακολουθήσει όλες τις εκδηλώσεις της Παρασκευής, χωρίς όμως να είναι ακόμη απόλυτα βέβαιο αυτό, ενώ θα παραβρεθεί ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Επίσης σημείωσε ότι τον αρχιεπίσκοπο θα πλαισιώσουν έξι μητροπολίτες.
Στ.Μ.