Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 21:14

Προσωρινός ανάδοχος για τις μελέτες έργων 35 εκατ. ευρώ στον Πάμισο!

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ 2,7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής του προσωρινού αναδόχου για τις μελέτες της αντιπλημμυρικής προστασίας στον Πάμισο και τις παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αναπλάσεων, καθώς και της δημιουργίας μικρής μαρίνας στο Κουλντούκι της Μπούκας. Η εκδίκαση των ενστάσεων για την ανάθεση των μελετών, προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε, επιλέχτηκε ο προσωρινός ανάδοχος και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλοι δύο μήνες ακόμη μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση, καθώς εκκρεμούν ακόμη διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία, όπως ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο…

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και επιλέχτηκε ο ανάδοχος, ωστόσο σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Αντιδιαβρωτικών Έργων ενημερωθήκαμε ότι οριστικός ανάδοχος δεν υπάρχει ακόμη και πως προσωρινός ανάδοχος είναι μια σύμπραξη μελετητικών γραφείων.

Συνολικά στο διαγωνισμό, που διενεργήθηκε τον Οκτώβρη του 2016, έλαβαν μέρος πέντε συμπράξεις 35 μελετητικών γραφείων. Ο ακριβής τίτλος του έργου είναι: «Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Πάμισου από το Φράγμα Άρι – Μεσσήνη -  Εκβολές στη θάλασσα και μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης».

Η χρηματοδότηση της εκπόνησης των μελετών έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με απόφαση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

Μετά την ανακοίνωση του δημάρχου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, σχολίασε ότι δυστυχώς, όπως είπε, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές του τοποθετήσεις ότι πρόκειται για έργα που η εξέλιξή τους προχωρεί με αργούς ρυθμούς, ενώ επανέλαβε πρότασή του να προταχθούν οι μελέτες και τα έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, απάντησε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού αλλά αντίθετα η διαδικασία προχώρησε με πολύ καλή ταχύτητα σε σχέση με το μέγεθος του αντικειμένου. Επιπλέον σημείωσε ότι πρόκειται για έργα που δεν γίνονται σε ένα ή δύο χρόνια και πως ο αυτοσκοπός της δημοτικής αρχής δεν είναι να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες πριν από τις εκλογές, αλλά να προχωρήσουν αυτά τα έργα που τόνισε ότι θα κοστίσουν από 30 μέχρι 35 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γιώργος Τσώνης τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι υπερήφανη που προχώρησε γρήγορα αυτό το έργο, το οποίο σημείωσε και πάλι ότι θα αλλάξει την προοπτική όλου του Δήμου Μεσσήνης, ενώ ανέφερε, τέλος, ότι έχουν γίνει επαφές με το υπουργείο και πράγματι θα υπάρξει προτεραιότητα για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Στ.Μ.