Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 01:20

Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η εισήγηση για το Δημοτικό των Κάτω Αμπελοκήπων

ΑΙΤΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ 
Αίτημα για τον χαρακτηρισμό του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων, το οποίο την περίοδο της Κατοχής αποτέλεσε το Αρχηγείο της Εθνικής Αντίστασης στη Νότια Μεσσηνία, θα εξεταστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, στη συνεδρίαση που θα κάνει την Πέμπτη 24 Μάη. Το αίτημα είναι να χαρακτηριστεί ως Νεώτερο Μνημείο. Ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος Πύλου Νέστορος...

Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Κορδό, υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτισμικών Σπουδών, “το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα του 1921 και η κατασκευή του ανάγεται στη διετία 1932-34. Σχεδιάστηκε με βάση πρότυπο αρχιτεκτονικό σχέδιο αγροτικού μονοτάξιου διδακτηρίου της δεκαετίας του 1920. Το σχολείο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1935 και τον Οκτώβριο του 1941, εν μέσω κατοχής, με απόφαση της επαρχιακής επιτροπής του ΕΑΜ Πυλίας αποτέλεσε το αρχηγείο της Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης του οικισμού. Έτσι, για το χρονικό διάστημα 1941-44 αποτέλεσε την έδρα του αγώνα και των συμβουλίων των Διοικητικών Υπηρεσιών της Εθνικής Αντίστασης, επιτελώντας ένα ιστορικό έργο στον αγώνα για την ελευθερία.

Στα μεταπολεμικά χρόνια το σχολείο θα αποτελέσει και πάλι φάρο γνώσης για δεκάδες μαθητές, όμως, τον Ιούνιο του 1970, το κουδούνι του σχολείου θα χτυπήσει για τελευταία φορά, καθώς λόγω σημαντικής ρωγμής κρίθηκε σκόπιμη η διακοπή λειτουργίας του.

Σήμερα, στα πλαίσια της προσπάθειας διάσωσης του εμβληματικού κτηρίου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου έχει ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως «Διατηρητέου Νεωτέρου Μνημείου». Παράλληλα, ιδιωτικοί φορείς πραγματοποιούν ένα πρόγραμμα με τίτλο «Καταγραφή και ανάδειξη Δημοτικών Σχολείων Νότιας Μεσσηνίας», όπου το σύνολο των ανευρεθέντων στοιχείων καταχωρείται σε βάση δεδομένων, με στόχο να παρουσιαστούν σε μόνιμη έκθεση στο ιστορικό κτήριο, μετά τη σχεδιαζόμενη αποκατάστασή του από την Πολιτεία και την λειτουργία του ως «Μουσείου Σχολικού Πολιτισμού».