Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 14:59

Καθαιρέθηκαν επικίνδυνα τμήματα σπουδαίου διατηρητέου στο κάστρο της Κυπαρισσίας

ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΜΠΡΑ
Το ανεκτίμητης αξίας αλλά ετοιμόρροπο διατηρητέο κτήριο Κάμπρα, απέναντι από την πύλη του Κάστρου της Κυπαρισσίας, δέχτηκε σήμερα το μεσημέρι την παρέμβαση του εκσκαφέα, ο οποίος καθαίρεσε μέρος του πολύ παλιού οικοδομήματος, πριν αυτό πέσει επάνω στους περαστικούς.

Παρόντες στην επέμβαση για την άρση της επικινδυνότητας ήταν στελέχη της 26ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας και της Πολεοδομίας Κυπαρισσίας. Η καθαίρεση των επικίνδυνων τμημάτων του διατηρητέου έγινε με εντολή εισαγγελέα, ύστερα από καταγγελίες περιοίκων, που επανειλημμένως είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ακεραιότητα των παιδιών τους και των άλλων περαστικών.
Στην  Εφορία Αρχαιοτήτων υπάρχει πλήρης αποτύπωση του κτηρίου και ολοκληρωμένη μελέτη για την αποκατάστασή του.
Ο Δήμος Κυπαρισσίας είχε προωθήσει τις διαδικασίες για την επισκευή και αναπαλαίωση του μνημείου μέσω του προγράμματος «Θησέας», το οποίο ωστόσο καταργήθηκε λόγω της κρίσης. Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, τώρα γίνεται προσπάθεια ώστε το έργο αποκατάστασης να ενταχθεί στο πρόγραμμα αναπλάσεων που υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, με κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Στ.Μ.