Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 19:37

Περιορισμένες οι φθορές από τη φωτιά στο Κάστρο της Πύλου, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού

φωτογραφία Δημήτρη Πανοσκάλτση φωτογραφία Δημήτρη Πανοσκάλτση

ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ 
Περιορισμένες φθορές σε μικρά τμήματα των περιμετρικών τειχών του Κάστρου της Πύλου, προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως σημειώνει, καθοριστικό ρόλο στην προστασία του μνημείου διαδραμάτισαν οι αντιπυρικές του ζώνες. Το πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση φαίνεται και από το γεγονός ότι έσπευσε στο Κάστρο της Πύλου η γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη…

Ειδικότερα, από το υπουργείο ανακοινώθηκαν τα εξής: “Σήμερα, Παρασκευή  8 Ιουνίου 2018, εδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή του κοιμητηρίου και του παλαιού νοσοκομείου οικισμού Πύλου, ΝΑ του Νιόκαστρου. Η πυρκαγιά εξαιτίας των ισχυρών  ανέμων επεκτάθηκε και κατά μήκος της εξωτερικής δυτικής πλευράς των τειχών του φρουρίου και στη συνέχεια εισέβαλε στο δυτικό εσωτερικό τμήμα του κάστρου. Ο αρχαιολογικός χώρος είχε εκκενωθεί προληπτικά, όταν διαπιστώθηκε η αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων του  Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας. Σε συνδυασμό με τις αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται στο εσωτερικό του μνημείου και της συντονισμένης προσπάθειας των προαναφερόμενων Υπηρεσιών και του προσωπικού του φρουρίου κατέστη άμεσα δυνατός ο περιορισμός της πυρκαγιάς και η κατάσβεση των εστιών της. Προκλήθηκαν περιορισμένες φθορές (κάλυψη με αιθάλη) σε μικρά τμήματα των περιμετρικών τειχών, ενώ η πυρκαγιά δεν επηρέασε τα μεμονωμένα μνημεία (Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος) και τα κτήρια που φιλοξενούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις εντός του φρουρίου. Οι αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται εντός του μνημείου συνετέλεσαν καθοριστικά στην ανάσχεση της πυρκαγιάς και στη μη επέκτασή της προς την πλευρά του οικισμού της Πύλου.  

Στο χώρο έσπευσαν οι τοπικοί  υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της  Γενικής Γραμματέας κ. Μ. Βλαζάκη και του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ. Δ.Καφαντάρη”.