Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 10:41

Νέα κίνηση για το Δήμο Δυτικής Μάνης από ανώτατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού ε.α.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Την ίδρυση της Ανεξάρτητης Κίνηση Ενεργών Πολιτών για τη Δυτική Μάνη αναγγέλλει προκήρυξη που διακινείται και διαδικτυακά και επικεφαλής της σχετικής πρωτοβουλίας φέρεται ο εν αποστρατεία ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού  Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας…

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας σημειώνει ότι τις προτάσεις τους για την πρωτοβουλία έχουν καταθέσει οι Ρεβέκκα Μπεσμπέα, Σοφία Χριστοφιλοπούλου, Penelope Meleas-Wagner, Prof.Claus Rebholz, Γεώργιος Καρολεμέας, Ευάγγελος Κατσουλέας, Παναγιώτης Γεωργέας, Παναγιώτης Λυμπερέας, Γεώργιος Μουνδρέας, Ελευθέριος Σίμογλου, Μάρκος Παστουσέας, Νικόλαος Πετροπουλέας και Γεώργιος Πουλάκος “που από την αρχή της προσπάθειας συμμετέχουν με πίστη και ενθουσιασμό καταθέτοντας τις απόψεις τους και συμμετέχοντας στον σχεδιασμό των λύσεων”.

Στην προκήρυξη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σημειώνονται τα εξής: “Συμπατριώτισες και συμπατριώτες, φίλες και φίλοι που επιλέξατε τη Δυτική Μάνη, αυτό τον ευλογημένο τόπο, για μόνιμη ή μη διαμονή, η πρωτοφανής κρίση που μαστίζει εδώ και οκτώ χρόνια τη χώρα μας μοιραία έχει επηρεάσει και το Δήμο μας. Έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα μας και έχει διογκώσει τις παθογένειες που προϋπήρχαν, κυρίως λόγω της αδυναμίας των προηγούμενων δημοτικών αρχών να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις σε νέες τεχνολογίες και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Συναισθανόμενοι λοιπόν τις προκλήσεις των καιρών, την κρισιμότητα των στιγμών με γνώμονα την αγάπη μας για το γενέθλιο τόπο - τον τόπο που ζούμε - με γνώση πως μπορούμε να υπερβούμε τα προβλήματα και παραδειγματιζόμενοι από αντίστοιχους Δήμους ανά την Ελλάδα, ενεργοί πολίτες από όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου, αποφασίσαμε να δράσουμε συλλογικά δημιουργώντας μία κίνηση με σκοπό την υπέρβαση των προβλημάτων.

Κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία της είναι η επιτακτική ανάγκη της αναβάθμισης του Δήμου, με κυρίαρχο το ευρωπαϊκό όραμα, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών στους τομείς:

 • της παιδείας - αθλητισμού
 • της υγείας
 • του τουρισμού
 • της καθαριότητας
 • της δημιουργίας δομών γιά τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα για την τρίτη ηλικία
 • της βελτίωσης του περιβάλλοντος
 • της ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς της περιοχής
 • της ασφάλειας κυκλοφορίας πεζών
 • της ανάδειξης των μοναδικών ποιοτικών πλεονεκτημάτων του παραγόμενου ελαιολάδου και άλλων τοπικών προϊόντων

με στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής των κατοίκων.

Ο εφησυχασμός και η απροθυμία μας για ενεργό συμμετοχή στην αντιμετώπιση των παραπάνω αναγκών αφήνει χώρο στην παρακμή και στη μηδενική προσπάθεια.

Αποφασίσαμε λοιπόν να μη συμβιβαστούμε με αυτή την πτωτική πορεία.

Αποφασίσαμε να πρωτοστατήσουμε με μία ειλικρινή προσπάθεια για ενεργό συμμετοχή στα κοινά του Δήμου μας έτσι ώστε να αλλάξει ό,τι δεν μας αξίζει και δεν μας αντιπροσωπεύει.

Αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση με τη δημιουργία της

«Ανεξάρτητης κίνησης ενεργών πολιτών για τη Δυτική Μάνη»

που σημαίνει:

 1.  Ότι δεν θα περιοριστούμε σε διαπιστώσεις και υποτονικές διαμαρτυρίες αλλά θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση και πραγμάτωση ρεαλιστικής πρότασης για το Δήμο μας δημιουργώντας προοπτικές ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς της περιοχής και ανάπτυξης της.
 2.  Ότι αφήνουμε πίσω ό,τι αποτελεί φρένο στην προσπάθεια μας όπως οι κομματικοί φραγμοί, ταμπέλες και αγκυλώσεις του χθες έτσι ώστε να δουλέψουμε μαζί με πνεύμα συνεργασίας, αποφασιστικότητας και αμοιβαίας κατανόησης.
 3.  Ότι εγκαταλείπουμε τη λογική της διαχείρισης και ακολουθούμε πιστά τη λογική της ανάπτυξης.
 4.  Ότι σταματάμε να μιλάμε για τους δημότες και μιλάμε με τους δημότες.
 5.  Ότι δεν διορθώνουμε το παλιό αλλά φέρνουμε το καινούργιο.
 6.  Ότι σχεδιάζουμε ένα Δήμο που θα αγωνισθεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και τις ευκαιρίες που χάθηκαν μαζί του, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν με έμφαση στα ευρωπαϊκά προγράμματα.
 7.  Ότι σχεδιάζουμε ένα Δήμο προσηλωμένο στις αξίες, στην ιστορία και την παράδοση της Μάνης τις οποίες προβάλλουμε μέσω εκδηλώσεων”.

Στ.Μ.