Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 19:46

Το υπουργείο Περιβάλλοντος παίζει την κολοκυθιά για το ποιος είναι αρμόδιος για τα πυρηνελαιουργεία

Γιώτα Κοζομπόλη, Σωκράτης Φάμελλος, Ντίνα Νικολάκου Γιώτα Κοζομπόλη, Σωκράτης Φάμελλος, Ντίνα Νικολάκου

ΦΑΜΕΛΛΟΣ, ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ 
Μικροπολιτική για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί και ενδεχομένως επηρεάζει και την υγεία πολιτών, τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καταλογίζοντας την ευθύνη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών αντιρρύπανσης. Στο θέμα αναφέρεται ανακοίνωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Γιώτας Κοζομπόλη, η οποία είχε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, ενώ άμεσα απάντησε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, τονίζοντας ότι μόνος αρμόδιος φορέας να επανεξετάσει τα κριτήρια λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων είναι το υπουργείο...

Όπως σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση της βουλευτή Γιώτας Κοζομπόλη, σε συνάντησή της με τον υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και υπηρεσιακούς παράγοντες “έθεσε επιτακτικά την αναγκαιότητα εξεύρεση λύσης για τις περιβαλλοντικές αλλά και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της περιοχής μας. Συζητήθηκαν διεξοδικά οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την ΠΕ Μεσσηνίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως αποτέλεσμα της Έκθεσης Ελέγχου του  εργαστηρίου «Δημόκριτος» αλλά και των μετρήσεων διαπιστευμένου εργαστηρίου καθώς και οι πιθανές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών αντιρύπανσης από τις μονάδες αυτές.

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι, παρότι το θέμα αποτελεί αρμοδιότητα της περιφέρειας Πελοποννήσου, οι υπηρεσίες του Υπουργείου παρακολουθούν το θέμα, και έχουν λάβει αποφάσεις προς δύο κατευθύνσεις.

Διενεργούνται έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα περίπου 60.000 ευρώ για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε δύο μονάδες στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά για τα έτη 2017 και 2018.

Παράλληλα από τον Ειδικό Γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ στάλθηκαν δύο έγγραφα προς την Περιφέρεια με τα οποία ζητείται:

α. Η άμεση συγκρότηση του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.), με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιθεωρητών του Υπουργείου, για τον άμεσο έλεγχο των πέντε πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας (μέχρι 15/12), με δέσμευση για αποτελέσματα μέχρι 15/1.

β. Η ενημέρωση του ΥΠΕΝ για όλα τα στοιχεία αδειοδότησης, ελέγχων και αποφάσεων επιβολής κυρώσεων της τελευταίας 5ετίας στο σύνολο των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας, από πλευράς Περιφέρειας, καθώς και των αποφάσεων τεχνικής ανασυγκρότησης και της εξέλιξής τους”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, απάντησε εγγράφως στην ανακοίνωση της Γιώτας Κοζομπόλη ως εξής: “Η βουλευτής Μεσσηνίας κα Κοζομπόλη προκειμένου να αποδείξει, έστω και καθυστερημένα,  το ενδιαφέρον της για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας δημοσιοποίησε τη συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο.

Είδαμε με έκπληξη ότι η κα Κοζομπόλη στην ανακοίνωσή της δημοσιοποιεί έγγραφο του Υπουργείου, το οποίο έχει προκύψει μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τη συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου και της Περιφέρειας, ώστε το Υπουργείο ως ο μόνος αρμόδιος φορέας να επανεξετάσει τα κριτήρια λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων με συγκεκριμένους δείκτες για όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το περιβάλλον.

Στην αγωνία της να επικοινωνήσει το ενδιαφέρον της η κα Κοζομπόλη δε δίστασε να δημοσιοποιήσει τις ημερομηνίες των ελέγχων των πυρηνελαιουργείων από το ΚΕΠΠΕ και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι απόρρητοι και ότι θα πρέπει να τηρείται απόλυτη εχεμύθεια. Οποιοσδήποτε δημοσιοποιεί τα στοιχεία αυτά έχει ευθύνες γιατί ουσιαστικά θέτει σε αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα των ελέγχων και των αποτελεσμάτων τους.

Με την πράξη της αυτή είναι πολιτικά έκθετη, καθώς θα πρέπει να καταλάβει ότι η άσκηση πολιτικής απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και όχι λαϊκισμό και δημιουργία εντυπώσεων».

Στ.Μ.