Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 12:36

Εγκαινιάζεται χώρος τέχνης στα Φιλιατρά με τις φωτογραφίες του Πάνου Ηλιόπουλου

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ 
Οι φωτογραφίες του Πάνου Ηλιόπουλου, οι οποίες δείχνουν τους ανθρώπους και τα μέρη μιας περασμένης εποχής που καθορίζει το σήμερα, τα ζωγραφικά του έργα, καθώς και τα ζωγραφικά έργα του γιου του Ηλία Ηλιόπουλου, αποτελούν το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου που εγκαινιάζεται το Σάββατο 22 Δεκέμβρη στα Φιλιατρά. Η πόλη της Τριφυλίας αποκτά με το “Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου” έναν σημαντικό χώρο τέχνης και καθημερινού πολιτισμού, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αλληλεπίδρασης καλλιτεχνών και πολιτιστικής εξωστρέφειας. Τα εγκαίνια του Μουσείου, που δημιουργήθηκε και με τη χορηγία του Δήμου Τριφυλίας καθώς και την υποστήριξη των Ιδρυμάτων Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και Onassis Foundation, θα πραγματοποιηθούν το άλλο Σάββατο στις έξι το απόγευμα…

Όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου, “το 2006, το «Μουσείο Μπενάκη» αναγνώρισε την αξία του έργου του Μεσσήνιου φωτογράφου Πάνου Ηλιόπουλου και ενέταξε στη συλλογή του το φωτογραφικό αρχείο του µοναδικού αυτού καλλιτέχνη.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, στη θέση του ιστορικού φωτογραφείου και της οικίας του Πάνου Ηλιόπουλου, στην πόλη των Φιλιατρών του νοµού Μεσσηνίας, το «Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου» είναι έτοιµο να υποδεχθεί τους φίλους του.

Σκοπός του είναι να παρουσιάσει το µοναδικό φωτογραφικό και ζωγραφικό έργο του Πάνου Ηλιόπουλου καθώς και το ζωγραφικό έργο του γιου του, Ηλία Ηλιόπουλου.

Το «Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου» ανοίγει τις πόρτες του σε µια ευνοϊκή εποχή καθώς συµπίπτει µε την τάση επανεκτίµησης της τοπικής κουλτούρας, την ανάγκη σύγχρονων χώρων τέχνης που θα συµβάλουν στην περαιτέρω ανάδειξη του νοµού, φιλοδοξώντας να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Μεσσηνίας.

Στόχος είναι η δηµιουργία ενός χώρου τέχνης και καθηµερινού πολιτισµού, αποτελώντας ένα νέο σηµείο αναφοράς για την ανάπτυξη της δηµιουργικότητας, της έκφρασης και της εξωστρέφειας.

Το όραµα του «Μουσείου Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου» είναι να κινητοποιήσει τις δηµιουργικές δυνάµεις της χώρας, στοχεύοντας στη φιλοξενία Eλλήνων και ξένων καλλιτεχνών, µε σκοπό να αναπτυχθεί µια συνεχής αλληλεπίδραση δηµιουργίας µε το παγκόσµιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και τέλος, να δηµιουργήσει νέες µορφές συµµετοχής. Με γνώµονα τις πλέον σύγχρονες τάσεις, το Μουσείο αισιοδοξεί, µε εφαλτήριο το έργο των καλλιτεχνών, να γίνει ένας ανοιχτός χώρος, στον οποίο οι πολίτες σε τοπικό, εθνικό και παγκόσµιο επίπεδο θα συνδιαλέγονται και θα εµπνέονται, ουσιαστικά και γόνιµα, από το παρελθόν, όπως έχει αποτυπωθεί από τους Πάνο και Ηλία Ηλιόπουλο.

Επιπλέον, στόχος είναι, να γίνει σηµείο αναφοράς καλλιτεχνικών φιλοξενιών (residencies), σύγχρονων φωτογράφων, ερευνητών και ιστορικών, συνεχίζοντας έτσι την προσωπική πορεία του Πάνου Ηλιόπουλου που ξεπέρασε τα όρια της γενέτειράς του.

Ακολουθώντας το ταξίδι του Πάνου Ηλιόπουλου, το Μουσείο οραµατίζεται µια συνάντηση πολιτισµών και σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων εκπαίδευσης και εξωστρέφειας.

Με µεγάλη µας χαρά βρισκόµαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουµε την επίσηµη έναρξη της λειτουργίας του «Μουσείου Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου». Τα εγκαίνια θα πραγµατοποιηθούν το Σάββατο, 22 Δεκεµβρίου 2018, στις 18:00 µ.µ”.