Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 15:26

Από τον Μάρτη 11.000 λάμπες σύγχρονης τεχνολογίας και εξοικονόμησης ενέργειας σε όλο το Δήμο

Βασίλης Κουτίβας, Γιώργος Τσώνης,Τάρεκ Αλ Γκιζαουι Βασίλης Κουτίβας, Γιώργος Τσώνης,Τάρεκ Αλ Γκιζαουι

ΜΕΣΣΗΝΗ 
Ιδιαίτερη, ιστορική και φωτεινή χαρακτήρισε το πρωί ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, τη σημερινή ημέρα, καθώς επισκέφθηκε το Δημαρχείο ο επικεφαλής της Ένωσης εταιριών ΟΤΕ και GLOBITEL, Τάρεκ Αλ Γκιζαουι, προκειμένου να ξεκινήσει η μελέτη εφαρμογής για την αλλαγή 10.000 με 11.000 λαμπτήρων με λάμπες σύγχρονης τεχνολογίας ώστε ο Δήμος Μεσσήνης να γίνει πιο φωτεινός και να μειωθεί κατά 75% με 80% η κατανάλωση ενέργειας! “Το στοίχημα ο Δήμος Μεσσήνης το κέρδισε”, ανέφερε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, για το οποίο ο Δήμος όχι μόνο δεν θα πληρώσει κάτι αλλά θα έχει και όφελος 3.500.000 ευρώ σε βάθος 12ετίας…

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης των δύο μεγάλων εταιριών ανακοίνωσε ότι η αντικατάσταση των λαμπτήρων θα ξεκινήσει μέσα στον ερχόμενο Μάρτη. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο της αντικατάστασης των λαμπτήρων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών, αν και ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης σημείωσε πως η Ένωση Εταιρειών τον ενημέρωσε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν νωρίτερα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 7.500.000 ευρώ. Η Ένωση των δύο εταιριών θα χρηματοδοτήσει η ίδια το έργο και θα πληρώνεται για 12 χρόνια από από το ποσό των δημοτικών τελών για το φωτισμό το οποίο θα περισσεύει μετά την εξοικονόμηση ενέργειας που θα γίνει. Από το περίσσευμα αυτό θα έχει και ο Δήμος Μεσσήνης το εγγυημένο οικονομικό όφελος των 3.500.000 ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν στελέχη της δημοτικής αρχής, πρόεδροι κοινοτήτων και προσωπικό του Δήμου ο Τάρεκ Αλ Γκιζαουι και ο προϊστάμενος Περιβάλλοντος, Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών Βασίλης Κουτίβας, σημείωσαν ότι ξεκινάει άμεσα η καταγραφή των φωτιστικών στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις, ένα προς ένα, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει το έργο.

Ο Τάρεκ Αλ Γκιζαουι ανέφερε ότι η ανάδοχος Ένωση εταιριών θα επιδιώξει να συνεργαστεί, για την υλοποίηση του έργου και στη συνέχεια τη συντήρησή του, με ντόπιες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Σημείωσε μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν θα είναι περισσότεροι από όσους απασχολούνται σήμερα που η συντήρηση του φωτισμού γίνεται από το Δήμο, διαβεβαιώνοντας ότι το έργο αυτό δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις τοπικές επιχειρήσεις.

Επίσης ανέφερε ότι το έργο δεν αφορά μόνο την αντικατάσταση των λαμπτήρων με σύγχρονης τεχνολογίας λάμπες αλλά και την εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας, τηλεελέγχου, ασύρματης επικοινωνίας και δικτύωσης κ.ά

Τέλος ο Τάρεκ Αλ Γκιζαουι είπε ότι το έργο στο Δήμο Μεσσήνης είναι από τα πρώτα που γίνονται στους Δήμους της χώρας, ότι άλλοι Δήμοι το παρακολουθούν προκειμένου να το αξιοποιήσουν ως παράδειγμα και ότι η Ένωση εταιριών που εκπροσωπεί θέλει πραγματικά το έργο στο Δήμο Μεσσήνης να είναι το καλό παράδειγμα για ανάλογα έργα στους Δήμους της χώρας.

Στ.Μ.