Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 18:48

Ο περιφερειάρχης στις καταστροφές: Θα τις αποκαταστήσουμε και θα στηρίξουμε τον Ταΰγετο

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ 
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αντιπεριφερειάρχες, διευθυντικά και άλλα εξειδικευμένα στελέχη, κλιμάκια του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), καθώς και του Πανεπιστημίου Πάτρας με το ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) που προσκάλεσε, είδαν από κοντά σήμερα τις μεγάλες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στον Ταΰγετο από τις συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αποκατάσταση των προβλημάτων στο συντομότερο δυνατό χρόνο, σε πρώτη φάση με προσωρινές λύσεις και σε επόμενη με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Παράλληλα όμως υπογράμμισε την αξία της περιοχής του Ταϋγέτου και ιδιαίτερα των χωριών της Αλαγονίας, όχι μόνο στον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης της Καλαμάτας. Σημείωσε ότι για την υποστήριξη της προοπτικής αυτής η Περιφέρεια έχει σχεδιάσει μεγάλες παρεμβάσεις, όπως την αποκατάσταση και ανάδειξη εκατοντάδων χιλιομέτρων παλιών μονοπατιών, έργα μάλιστα τα οποία σημείωσε ότι θα γίνουν από κατοίκους της περιοχής μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα…

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στην εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης, στην οποία η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί από την Αρτεμισία και πάνω, λόγω καθιζήσεων σε δύο σημεία, ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή οι βροχοπτώσεις, θα ξεκινήσει παρέμβαση ώστε να ξαναδοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία μέσα σε λίγα 24ωρα. Πρόσθεσε όμως ότι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων θα γίνει αφού εκπονηθούν μελέτες που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφούν ξανά τέτοια ζητήματα.

Ο Πέτρος Τατούλης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την περιοχή πανέμορφη αλλά και εξαιρετικά πλούσια σε παράδοση και πολιτισμό. Ανέφερε μάλιστα ότι πολλές φορές ο ίδιος επιλέγει το συγκεκριμένο δρόμο προκειμένου να μεταβεί στη Σπάρτη, ενώ μίλησε για τα υπέροχα ξυλόγλυπτα τέμπλα των βυζαντινών εκκλησιών της περιοχής. Ανέφερε λοιπόν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν το γρηγορότερο δυνατό ώστε να μπορέσει η περιοχή να αξιοποιήσει τον πλούτο που διαθέτει. Σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων η περιφερειακή αρχή βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον αρμόδιο, “συμπατριώτη μας”, υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που ο Ταΰγετος και τα χωριά της Αλαγονίας έμειναν πίσω παρά τον πλούτο τους, ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι πριν από χρόνια οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Μεσσηνίας και Λακωνίας δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που αποσκοπούσε στην ανάπτυξη της περιοχής. Το πρόβλημα, συνέχισε ο περιφερειάρχης, συνδέεται άμεσα με την Καλαμάτα, γιατί, όπως τόνισε, “ως ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη, χωρίς την ανάπτυξη της ενδοχώρας της δεν θα μπορέσει να πετύχει πολλά πράγματα. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη ώστε η Καλαμάτα να αποκτήσει τη δική της ενδοχώρα, παρότι ο ορεινός όγκος αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει να ειδωθεί με καινούργια ματιά”.

Μιλώντας, τέλος, για τον προγραμματισμό της Περιφέρειας ο κ. Τατούλης είπε ότι “αυτή η περιβαλλοντική ομορφιά του ορεινού όγκου και ο πολιτισμός της αποτελούν σημαντικό πυρήνα ανάπτυξης, γιατί πλέον στο τουριστικό προϊόν μας πρέπει να δίνουμε πολλές εναλλακτικές προτάσεις στους τουρίστες που μας επισκέπτονται. Ο Ταΰγετος θεωρείται πλέον ως το πιο αναγνωρίσιμο βουνό μετά τον Όλυμπο και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, μέσα από την αποκατάσταση και ανάδειξη 150 χιλιομέτρων μονοπατιών και από τη σχετική ανάδειξη που έχουμε κάνει στη Νέδουσα. Ανάλογα έργα θα κάνουμε σε όλα τα χωριά του Ταϋγέτου και μάλιστα η μεγάλη πρωτοτυπία είναι ότι αυτή την ανάπτυξη θα την κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες, οργανωμένοι σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις”.

Στ.Μ.